Lemon curd wykorzystuję w swoich wypiekach bardzo często. Choć wymaga odrobiny uwagi, to tak naprawdę jest bardzo prosty. Jednak przede wszystkim wyśmienicie komponuje się z tartami, makaronikami, kremami z dodatkiem mascarpone do tortu bezowego Pavlova. Swoją kwaśną słodkością przełamuje smak wypieku, powodując że staje się on orzeźwiający i wciągający. W końcu, lemon curd jest również idealnym smarowidłem do naleśników, placuszków, nawet do pieczywa.

Przepisów na lemon curd znajdziecie wiele, niektóre z olejem, inne z masłem, są takie, które są z mąką ziemniaczaną, inne bez. Wszystkie są tak samo dobre.
lemon curd
Najważniejsze by podgrzewając wszystkie składniki razem, nie spieszyć się, dać mu czas, by składniki się połączyły i powoli zgęstniały. Jeśli nastawisz większy płomień, białko się zetnie i zacznie się robić jajecznica. No i oczywiście może się przypalić, dlatego sugeruję garnek z grubszym dnem. Jeśli mimo zachowania wszelkich środków ostrożności, boisz się że przypalisz lemon curd, przygotuj go w kąpieli wodnej.

Podstawowym składnikiem są oczywiście cytryny. Najlepiej dobrze je wyszorować, sparzyć. Możesz zmodyfikować skład swojego lemon, zamieniając jedną cytrynę na dwie limonki. Zresztą poniższy przepis jest również świetny, jeśli chcesz zrobić budyń pomarańczowy. Pamiętaj tylko, że pomarańcze są większe.
Budyń cytrynowy jest świetny jako dodatek do bezy, mieszam wtedy lemon curd z mascarpone.

Jednak moim zdaniem najlepiej komponuje się na kruchym spodzie, wykończonym obowiązkowo bezą włoską.

Lemon curd możesz przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni.

Lemon curd – przepis
3 średnie cytryny – sok i skórka z nich otarta
2 jaja całe
2 żółtka (białko zachowaj do bezy włoskiej)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
180g drobnego cukru
1 łyżka oleju

Wszystkie składniki połącz, wymieszaj i delikatnie podgrzewając, mieszaj cały czas aż cukier się rozpuści, składniki dokładnie połączą, wszystko razem zacznie gęstnieć. Na koniec dolej olej, wymieszaj. Gotowe.

Jak zwykle życzę smacznego.
lemon curdlemon curdlemon curd
Więcej infromacji o budyniach znajdziesz tutaj.