Baza z kremem cytrynowym jest moim ulubionym połączeniem. Zimą, kiedy nie możesz udekorować swojego tortu świeżymi truskawkami, malinami i borówkami, wybór cytrusów jest wręcz idealny. Dziś zaprezentuję Ci torcik bezowy w dekoracyjnej odsłonie oraz przepis na lemon curd. Zapraszam.

Z wielu powodów wybieram ostatnio do przygotowania bezy jej szwajcarską wersję. Dlaczego? W porównaniu z bezą francuską mogę uzyskać takie kształty, jak sobie zaplanuję. Tort na bezie szwajcarskiej jest stabilny, a więc nie pęka tak jak klasyczna Pavlova podczas suszenia. Pamiętaj, że nie urośnie spektakularnie – zachowa swój kształt. Szczegóły jak wykonać bezę szwajcarską znajdziesz tutaj.
tort bezowy z kremem cytrynowym
Do bezy użyłam dokładnie całej masy powstałej z podanych pod powyższym linkiem proporcji. Narysowałam na papierze dwa kółka, tak by wyznaczały mi granice i wyciskałam barwioną na kilka kolorów bezę, używając oczywiście różnych tylek dekoratorskich. Możesz użyć dokładnie takich jak podałam w podlinkowanym wpisie, ale nikt i nic nie zabroni Ci wybrać inne kolory i kształty. Podstawą tortu były róże wyciskane z tylki 1M w kolorze białym. Reszta to swobodne uzupełnienia odcieniami różu i fioletu. Do dekoracji na tacy użyłam też świeżych kwiatów i liści, ale tylko dookoła bezy. Nie były w żaden sposób z nią połączone. Przed krojeniem po prostu zdjęłam je z talerza.

Po wysuszeniu bezy i całkowitym wystudzeniu, możesz przełożyć ją kremem. Przepis na lemon curd i krem niżej, ale chciałabym zaznaczyć (spójrz na zdjęcia niżej), że krem również wyciskałam używając tylki i rękawa cukierniczego. Zależało mi na tym, by całość była dopracowana.

Lemon curd – przepis
3 duże cytryny (sok i skórka otarta z cytryn)*
2 jaja całe
2 żółtka
180g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wyciśnij sok z cytryny i zetrzyj z niej skórkę. Pamiętaj oczywiście o dokładnym umyciu cytryn. Sok przelej do garnka, dodaj skórkę i pozostałe składniki. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Cukier ma się rozpuścić, składniki połączyć. Uważaj, by podczas zbyt wysokiej temperatury nie zaczęło ścinać się białko. Jednym słowem nie spiesz się. Lemon curd ma się ugotować, zgęstnieć, ale nie ma sensu tego przyspieszać, bo poza ścięciem białek, może się przypalić. Jeśli obawiasz się, że tak się stanie, przygotuj lemon curd w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Budyń możesz przykryć folią, zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce do tygodnia.

* możesz przygotować curd z innych owoców cytrusowych: limonek, pomarańczy, mieszanki tych owoców. Ważne, by zachować proporcje – mniej więcej tyle soku, ile wyjdzie z cytryny. Limonek użyjesz nawet 6, ponieważ są mniejsze a pomarańczy 1,5 lub 2.

Krem z lemon curd do tortu bezowego
250g serka mascarpone
200ml śmietanki kremówki 36%

Serek i śmietankę połącz razem i ubij na sztywno. Nie dodawałam cukru, ponieważ lemon curd i tak jest dość słodki. Dodaj przestudzony lemon curd i zmiksuj do połączenia składników. Jeśli lubisz bardziej cytrynowy krem, to albo przygotuj więcej lemon curdu, albo użyj mniej serka i śmietanki.
Smacznego!
tort bezowytort bezowytort bezowy z kremem cytrynowymtort bezowy z kremem cytrynowymtort bezowy z kremem cytrynowymtort bezowy z kremem cytrynowymdekoracja kwiatamitort bezowy z kremem cytrynowym