Ciasto marchewkowe – jak zamieniać składniki w cieście?

Zdrowe, wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe doczekało się wielu wariacji na swój temat. Z orzechami, kremem, polewą, przekładane lub nie, z jabłkiem czy też ananasem. Niewątpliwie to jedno z najpopularniejszych i najszybszych ciast. Co zrobić, gdy chcemy poszaleć ze sprawdzonym przepisem i pozamieniać składniki na te, które możemy jeść? Czy można je bezkarnie zamieniać? Zapraszam na artykuł, który mam nadzieję pozwoli Ci zrozumieć jak działa zabawa z zamiennikami?

Poza samym przepisem, który znajdziesz poniżej, oraz wariacjami na temat ciasta, przedstawię również pomysł na deser – sama się zdziwiłam. Inspiracją i powodem, dla którego piekłam ciasto była wizyta w Pytaniu na Śniadanie. No a w TV nie może być po prostu tylko ciasto 🙂

Poza tym, że marchewka jest najsłodszym (poza burakiem cukrowym) warzywem, od wieków służyła jako naturalny słodzik. Zrobiła karierę w cieście marchewkowym, które najpierw było popularne w Anglii, potem w USA i na całym świecie. Tradycja się obroni sama.

Przepisów znajdziesz wiele. Moją inspiracją był ten pochodzący z kwestiismaku.pl. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniała składników. Poza tym kilka osób zapytało mnie o zamienniki w tym cieście i tak zrodził się pomysł na ten post.

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem – wersja podstawowa

  • 200g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 70g jabłka startego na grubych oczkach lub ananasa pokrojonego w kostkę
  • 2 jaja
  • 200g cukru
  • 150ml oleju roślinnego
  • 50g orzechów włoskich
  • 50g wiórków kokosowych
  • 200g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej – co oznacza, że przynajmniej 1h powinny leżeć poza lodówką.

Jaja ubić na puch, dodać cukier i nadal ubijać. Masa ma podwoić objętość. Powoli ciagle ubijając dodawać olej. Składniki mają się powoli połączyć. Dodać marchew, jabłko, orzechy, wiórki – wymieszać. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Wymieszaj teraz suche składniki. Masę mokrą z suchymi składnikami wymieszaj do połączenia.

Naszykuj formę o średnicy 25-25 cm, wyłóż dno papierem do pieczenia i wylej na nie ciasto. Jeśli pieczesz muffinki, wyłóż papilotkami 12 foremek. Wlewaj ciasto do 3/4 wysokości.

Ciasto piecz 1h lub do suchego patyczka.

Muffinki piecz 30 minut ale też sprawdź patyczkiem.

Składniki na krem – przepyszny!

50g miękkiego masła, łyżka swobodnie w nie wchodzi

125g serka typu Twój smak, Philadelphia

80g cukru pudru

Ubij – utrzyj serek z masłem i na chwilę wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto, gdy jest całkowicie wystudzone. Kremu jest tak dużo, że wystarczy na przełożenie ciasta i na udekorowanie góry.

Wskazówka do kremu! Bardzo ważna jest temperatura składników. Jeśli do miękkiego masła dodasz zimny serek, masło zbije się w grudki, które trudno będzie rozetrzeć. Dlatego serek również wyjmij 1h przed ucieraniem z masłem.

No i jak z tymi zamiennikami?

Otóż poniżej te same składniki z komentarzami. Pamiętaj, że mąkę z glutenem możesz zamienić na bezglutenową, ale konsekwencją tej zamiany, poza smakiem, będzie struktura ciasta oraz to jak absorbuje wilgoć. Mąki bezgutenowe niejednokrotnie potrzebują dodatku większej ilości mokrych składników np. oleju, żeby uniknąć zbitego jak kamień ciasta.

  • 200g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • – tego składnika nie chcemy pomijać, choć mieszanka z dynią nie byłaby zła. Pamiętaj jednak, że dynia ma więcej wody i musi chwilę posiedzieć na sitku, żeby jej nadmiar nie wszedł w ciasto i nie spowodował zakalca

  • 70g jabłka startego na grubych oczkach lub ananasa pokrojonego w kostkę
  • – ananas jest słodszy, dlatego ja używam jabłka, ale gruszka też powinna być ok

  • 2 jaja – ten składnik będzie trudno pominąć
  • 200g cukru
  • – można zamieniać na cukier brązowy, dodać miód, odjąć trochę cukru, zastosować zamienniki w postaci ksylitolu, stewii, erytrytolu, ale zawsze trzeba kierować się propocjami wynikającymi z właściwości danego słodzika

  • 150ml oleju roślinnego
  • – tego składnika bym nie zamieniała i nie pomijała 🙂

  • 50g orzechów włoskich
  • – wszelkie orzechy jakie tylko lubisz i jakie możesz jeść (nerkowce), byle tylko trzymać się proporcji w przepisie; opcjonalnie można dodać rodzynek, żurawiny – co kto lubi

  • 50g wiórków kokosowych
  • – można pominąć, ale w sumie dlaczego – można zamiast serka w kremie ubić śmietankę kokosową – smaki będą się świetnie komponować

  • 200g mąki pszennej
  • – można zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych a najlepiej się sprawdzi 100g mąki ryżowej, i po 50 migdałowej oraz ziemniaczanej, choć eksperymenty z innymi mąkami bezglutenowymi też są wskazane

  • 1/2 łyżeczki do pieczenia
  • – jeśli zamieniasz, to na produkt bezglutenowy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • – możesz zastosować inne przyprawy, imbir, kardamon, ja czasami dodaję 40 g kakao, wtedy ciasto jest ciemniejsze

  • szczypta soli
  • Zamienniki w kremie to wszelkie śmietanki kokosowe (cały post o śmietance i zasadach jej ubijania znajdziesz tutaj), masła roślinne, serki wegańskie, ewentualnie po prostu wymieszanie serka z syropem klonowym.

    Mam nadzieję, że wskazówki będą dla Ciebie przydatne.

    Ja – poza samym ciastem marchewkowym – przygotowałam w szklankach deser, w którym to pokruszone ciasto marchewkowe przełożyłam kremem z mascarpone i śmietanką 30%, orzechami pekan, frużeliną wiśniową ora pokruszonymi herbatnikami imitującymi ziemię i marchewką z masy cukrowej.

    Muffinki zaś wykończyłam kremem ganache z białej czekolady ze śmietanką kokosową.

    Podobał Ci się post? Podaj dalej, skomentuj, zadaj pytanie.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *