ciasteczka liscie z lukrem krolewskim

Halloween – propozycje słodkości w kilku odsłonach + wskazówki jak uzyskać idelany lukier królewski

Słodko-straszne święto Halloween w tym roku będzie inne niż wszystkie. Z racji Pandemii nikt nigdzie nie będzie wychodził i ani robił nikomu psikusów. Wystarczającym psikusem jest to, co nas obecnie spotkało. Bez względu jednak na okoliczności i niepokoje, możesz poświęcić odrobinę czasu na zabawę z dziećmi, dekorowanie ciasteczek czy też przygotowanie sernika – wykorzystaj moc dyni, sezonowość produktów oraz sięgnij po kilka porad dotyczących lukru królewskiego – tak dla przypomnienia.

Cudowna złota polska jesień… korzystaj więc z jej uroków, owoców i barw. Ja proponuję nie tylko dynię, ale zabawę kształtem w postaci ciastek: liści, dyni, czaszek… do wyboru i koloru. Zamknij smaki nie tylko w postaci slodkości, ale choćby zapasów z puree z dyni. Zebrałam tu garść wskazówek, które wierzę, że się przydadzą. Może Ci się wydawać, że każde z innej bajki, ale jednocześnie wszystkie w jednym miejscu.

Zacznijmy od dyni

Na moim blogu znjadziesz przepisy na placki z dyni, kliknij tutaj. Poczytaj jednak najpierw o jej odmianach (tutaj) oraz sposobie przygotowania puree. Dodatkowo znajdziesz przepis na korzenne ciasto z dynią Haokkido, kliknij tutaj oraz czekoladowo-dyniowe ciasto, na które przepis znajduje tu.

Ja swój sernik przygotowałam z przepisu ze strony Kwestia smaku, ze spodem z ciasteczek oreo. Przygotowałam też dwie dekoracje. Jedna z ciasteczkami w kształcie liści, druga Halloweenowa. Przygotowując puree z dyni, pokrój ją na kawałki i wstaw do piekarnika na godzinę, temperatura około 160-180 stopni. Potem zmiksuj, odcinając skórkę. Tak czy siak, miąższ dyni będzie miękki. To dość łatwe, a po wystudzeniu można mrozić. Polecam!

Co jest jednak ważne podczas przygotowania sernika (ewenutalnie innego ciasta z puree z dyni):

  • odsącz puree z dyni, jeśli zauważysz, że ma za dużo wody, jej nadmiar może spowodować, że ciasto będzie zaklacem,
  • jesli chcesz zdecydowanie bardziej pomarańczowe ciasto niż to, które uzyskasz, dodaj np. szafran lub barwnik pomarańczowy,
  • mieszając składniki na sernik, połącz je i nie mieszaj za długo, nie napowietrzaj, będzie potem pękać,
  • jesli chce uzyskać sernik prosty jak stół, piecz go w kąpieli wodnej, czyli nalej do naczynia wrzątek i ustaw pod blachą z sernikiem,
  • pamiętaj, że sernik piecze się około 1,5 godziny w temperaturze od 140 do 160 stopni (zmniejszając temperaturę pieczenia, wydłużasz czas),
  • poznaj swój piekarnik od podszewki, jeśli przypala sernik, zmniejsz temperaturę lub przykryj ciasto z góry folią aluminiową,
  • sernik po wystudzeniu przechowuj w lodówce minimum 4 godziny, zanim go podasz, musi się schłodzić i związać, przechowuj do 3-4 dni najlepiej w lodówce,
  • pamiętaj, że żadne ciasto nie lubi gwałtwonych zmian temperatur, wtedy najszybciej się psuje.

Porady dotyczące sernika w pigułce podane na tacy – upiecz więc swój idelany sernik juz teraz i ciesz się jego kremowym smakiem.

Ciasteczka z lukrem królewskim

Wybierz swoje ulubione ciasto kruche lub ciasto na pierniczki. Ja uwielbiam korzenny smak pierników, stąd najcześciej przygotowuję takie ciastka. Przepis oraz wskazówki, jak piec pierniki, przechowywać je, przygotować przyprawę korzenną, znajdziesz tutaj.

Przepis na lukier królewski znajdziesz tutaj. A poniżej kilka wskazówek w pigułce, dotyczących pieczenia ciastek i przygotowania lukru.

  • Sukces Twoich ciastek zależy od tego, jak dokładnie je wywałkujesz, wytniesz i upieczesz. Chodzi mi o to, że jeśli będą krzywe, poszarpane, to całych ich urok oraz dokładne nakładnie lukru zwyczajnie się nie uda.
  • Przed lukrowaniem ciastka muszą się wystudzić.
  • Jeśli Twoje ciasteczka są zbyt miękkie, oznacza to, że w otoczeniu jest zbyt wysoka wiglotność, muszą się więc wyszuszyć. Ja ratuję się często suszarką do owoców. Wystarczy 30 minut i pierniki lub kruche ciasteczka będą suche.
  • Lukier przygotuj z białek i cukru ewentualnie z pasteryzowanych białek, czy też białek w proszku.
  • Cukier dokładnie wymieszaj z białkami, ale nie napowietrzaj go tylko ucieraj. Może Ci to zająć nawet 10 minut. Powinnien mieć konsystencję pasty i być gładki jak lód. W zależności od potrzeb dodajesz odrobinę wody, żeby go rozrzedzić lub cukru pudru, żeby zagęścić.
  • Lukier możesz przechowywać w lodówce, szczelnie przykryty by się nie wysuszał. Możesz go również mrozić.
  • Aby uzyskać konsystencję potrzebą do zrobienia koronkowej linii, kropki, musisz nie tylko uzyskać odpowiednią gęstość lukru (często metodą prób i błędów), ale i wyposażyć się w odpowiednie worki (piping bag) ewentualnie tylki dekoratorskie z małym otworem. Ja używam najczęściej worków.
  • Zaplanuj tyle kolorów, ilu faktycznie będziesz używać. Warto mniej wiecej wiedzieć, w jakiej tonacji będą Twoje ciasta.
  • Zacznij od prostych wzorów, nie rzucaj się od razu na skomplikowane formy i kształty. Przygotowanie dekoracji w kilku odcieniach, zajmuje nawet kilka dni. Warto więc mierzyć siły na zamiary, szczególnie jeśli jesteś w tej kwestii początkującym artystą.
  • Ważny jest plan, wzór, inspiracja. Najlepiej popracować najpierw nad prostotą i techniką, i stopniowo podnosić sobie poprzeczkę.

Najważniejsze są chęci, zabawa. Zapraszam Cię do pieczenia i przyjemnego spędzenia czasu z rodziną… choć nie powiem, praca z lukrem idelanie pasuje osobie, która chce się sama zrelaksować, w ciszy i spokoju przemyśleć kilka spraw lub na chwilę uciec od codzienności…

Powodzenia i smacznego. Kinga

Poprzedni wpis

Kompleksowy kurs cukierniczy – podsumowanie 12 spotkań

2 komentarze

  1. Piękne te słodkości na halloween, mega smakowicie wyglądają 🙂 To ja już się zastanawiam nad tym jaki kalendarz adwentowy z czekoladkami kupić 🙂 Słodko i konkretnie 🙂

    • Dziękuję. Coś mi sie wydaje, że naprawdę wiele można wymyśleć w kwestii kalendarza. Może słodki zrobiony samodzielnie? W końcu jest trochę czasu. Serdecznie pozdrawiam. Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén