Trwa sezon na świeże, piękne kwiaty, które aż proszą, żeby je wykorzystać do dekoracji tortów. Pytanie tylko, jak to zrobić bezpiecznie? Jakich kwiatów użyć, jak zaplanować dekoracje by była trwała. Zapraszam na garść porad, które mam nadzieję ułatwią Ci pracę.

Dzisiejszy artykuł to nie tylko lista kwiatów, których możesz lub nie możesz użyć do swoich dekoracji. To przede wszystkim wskazówki, które ustrzegą Cię przed przykrymi niespodziankami związanymi z mocowaniem kwiatów. Aby efekt był piorunujący i trwały, trzeba zaplanować dokładnie swoją pracę i dobrze się do niej przygotować. Jeśli chcesz przeczytać więcej o jadalnych kwiatach, zapraszam Cię do do mojego wcześniejszego artykułu. Kliknij tutaj.

KWIATY JADALNE, NIEJADALNE I TE POŚRODKU

Przede wszystkim podzielmy kwiaty zgodnie z kategorią kluczową a mianowicie, które są jadalne i możesz ich używać, a których kategorycznie nie możesz. Zapewne nie wymienię wszystkich, ale te najważniejsze. Tak czy inaczej, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowanych przez siebie kwiatów, sprawdź to w dostępnych źródłach.

Kwiaty jadalne – bratek, fiołek, róża, goździki, chryzantema, orchidea, lawenda, piwonia, tulipan, niezapominajki, kwiaty ziół, warzyw i owoców.

Kwiaty trujące – irys, konwalia, bluszcza, azalia, hiacynt, hortensja, żonkil, narcyz.

Kwiaty nie trujące, ale nie jadalne – forsycja, astry, dalie, grudnik, zawilec, gerber.

Wykorzystywane przez Ciebie kwiaty mogą pochodzić z Twojej hodowli lub z kwiaciarni. Jeśli kwiaty były podlewane pestycydami, nie powinno się ich spożywać. W kwiaciarni na pewno tak podlewali. Ale jest na to sposób. Jeśli przez dwa tygodnie będziesz podlewać kwiaty tylko wodą, pozbędziesz się niechcianych pestycydów. Oczywiście nie z każdymi kwiatami (cięte) możesz tak postąpić, ale np. bratki możesz kupić w kwiaciarni w doniczce i hodować u siebie podlewając je wodą. Podobnie sprawa ma się z lawendą.

NAJWAŻNIEJSZY JEST PLAN

Co to oznacza? Wybór kwiatów jest ogromny. Podobnie z inspiracjami. W Internecie znajdziesz mnóstwo przepięknych zdjęć z kompozycjami kwiatowymi. I jak tu się zdecydować? Co zrobić? Które kwiaty wybrać? Co więc możesz zrobić? Oto kilka sposobów:

  1. Kolor – Zdecyduj, czy ważna jest dla Ciebie kolorystyka. Czy tort będzie w jednym wybranym kolorze, czy będzie biały, kolorowy czy ombre? Zdecyduj na jaki kolor stawiasz? Wybierzesz wtedy kwiaty, które są w odcieniach np. różu.
  2. Rodzaj kwiatów – Zastanów się, czy wybierasz tylko róże czy też tylko piwonie, a może kwiaty polne.
  3. Styl – Wybór kwiatów zależy od stylu, który będzie dominował. Czy tort będzie tylko ozdobiony kwiatami, czy również owocami? Czy ma być elegancki – wybierasz róże, czy też swobodny – wybierasz kwiaty polne.
  4. Pozostałe dekoracje – To ważne, czy na Twoim torcie będą tylko kwiaty czy też beziki, owoce, makaroniki, inne słodkie dodatki.
  5. Elementy zielone – Zastanów się, czy dekoracje uzupełnią liście, np. liście pistacji, mięty, liście róży.
  6. Okazja – dobór kwiatów może zależeć od okazji: chrzest, ślub, komunia, urodziny. Na śluby Młodzi wybierają kwiaty a florystki przygotowują gotowe kompozycje. Dowiedz się, jakie dominują w nich kwiaty. Ważne, by wszystko było spójne, ale też możliwe do realizacji.

W zależności od podjętych decyzji, dostępności kwiatów oraz innych dekoracji czy też smaku samego tortu, który również definiuje sposób dekorowania, zrób plan. Narysuj swój tort, zapisz listę kwiatów, sprawdź czym dysponujesz. I tego się trzymaj. Nie ma nic gorszego niż chaos. Powiem więcej, jeśli stawiasz swoje pierwsze kroki w dekorowaniu kwiatami, warto trzymać się gotowego wzoru, wybranego zdjęcia, które Ci się podoba. To ważne, by nabrać doświadczenia. Z czasem będzie prościej. W przypadku kwiatów trudno kierować się tylko prostotą, są tak piękne i bogate, że właściwie wykonują całe pracę za Ciebie. Tak czy inaczej nadmiar nie jest wskazany. Jednocześnie po kilku przygotowanych kompozycjach, odnajdziesz swój styl. Gwarantuję. Ja w swojej pracy i przygotowywanych kompozycjach kieruję się sezonowością. Jednocześnie nie obiecuję nikomu tego, czego nie mogę wykonać. Nie proponuję zimą świeżych polnych kwiatów ani truskawek, ponieważ nie tyle byłoby to trudne co po prostu kosztowne.

Gdy już wiesz, jaki smak będzie miał tort, jakie kolory będą dominować, możesz planować listę zakupów i przygotować się do pracy. Aby było Ci łatwiej i by uchronić się przed niespodziankami, zapoznaj się z kolejnymi moimi wskazówkami.

KOMPOZYCJA – UKŁAD KWIATÓW NA TORCIE

Jak układać kwiaty na torcie i zaplanować kompozycję? Masz kilka możliwości. Kwiaty możesz układać na środku tortu, tworząc kopułkę, dookoła brzegów tortu tworząc wieniec, tylko na jednym boku z delikatnym akcentem na dole tortu. Kwiaty mogą również pokrywać cały tort. Bardzo modne są również kompozycje wyglądające jak księżyc, które koncentrują się na brzegach tortu ale nie pokrywają ich w całości, są mięsiste w środku i ostre na brzegach. Swój pomysł dopasuj do rodzaju kwiatów. Delikatne kwiaty, np. bratki, mogą być porozrzucane po całym torcie, ale już róże lepiej wyglądają, gdy są umocowane jak w bukiecie. Jeśli wykorzystujesz płatki róży, możesz je oczywiście poukładać na torcie dowolnie. Warto jednak pamiętać, że kwiaty zachowują się inaczej, mają mniej lub bardziej delikatne płatki, cienkie lub grube łodygi.

NARZĘDZIA POMOCNE DO MOCOWANIA KWIATÓW

Delikatne kwiaty, takie jak bratki możesz ułożyć bezpośrednio na torcie. Jednak bardzo często okazuje się, że przymocowanie cięższych kwiatów staje się kłopotliwe. Warto wtedy skorzystać z kilku narzędzi, które wybierasz w zależności od rodzajów i ilości użytych kwiatów.

Szpilki florystyczne – różnej długości i grubości. Możesz wetknąć w nie kwiaty i szpilkę wbić w tort. Oczywiście nie wszystkie kompozycje uda się tak zamocować.

Druciki florystyczne – sprawdzą się szczególnie, gdy Twój tort jest pokryty masą cukrową i musisz umocowane kwiaty wbić w górę lub w bok tortu. Cienki drucik florystyczny sprawdzi się, gdy łodyga (np. róży) jest gruba i sztywna. Wtedy wbijasz drucik w środek łodygi i bezpośrednio wbijasz pojedynczy kwiat w tort.

Wstążki florystyczne – sprawdzają się, gdy przygotowujesz bukieciki i chcesz połączyć ze sobą łodygi kwiatów.

Folia spożywcza – owijasz nią łodygi, by nie stykały się bezpośrednio z kremem lub ciastem.

Gąbki florystyczne – sprawdzają się szczególnie, gdy kompozycje są większe, często przygotowywane przez florystkę. Otóż przy dużym, piętrowym torcie, możesz wyciąć na górze otwór, do którego dopasowujesz miseczkę, wkładasz w nią gąbkę i układasz kompozycję. To dobry sposób szczególnie przy krojeniu, gdy kwiatów jest dużo i można szybko wyjąć cały bukiet.

Masa plastyczna – jeśli ulepisz z niej kopułkę, zachowa się jak gąbka florystyczna. Będzie można powbijać w nią kwiaty. Warunek jest tylko taki, że nie możesz jej stosować, jeśli tort jest pokryty kremem z serka mascarpone i bitej śmietany lub gdy masz do czynienia z delikatnym tortem bezowym, który nie udźwignie tego ciężaru.

WAŻNA UWAGA! Załóżmy, że do swojej dekoracji wybierasz kwiaty jadalne. Jeśli tylko skorzystasz z folii, drucików, szpilek, wykałaczek, wstążek, dekoracja staje się niejadalna. I musisz o tym uprzedzić gości. To bardzo ważne. Jeśli nie Ty kroisz tort, poinstruuj osobę, która będzie za to odpowiedzialna. Powiedz jaka jest kompozycja, jak zdejmować kwiaty. Ułatwi to wszystkim zadanie.

JAK ZACHOWAĆ ŚWIEŻOŚĆ KWIATÓW?

Kwiaty zachowują się różnie na torcie, w zależności od grubości łodyg, płatków, wielkości i mięsistości. I tak bratki należy mocować w ostatnim momencie, by nie pozwijały się płatki. Kwiaty grube: róże, peonie, eustomy, goździki wytrzymają na torcie całą noc ale w lodówce. Kwiaty ziół, miętę lepiej położyć w ostatniej chwili, ponieważ zwiędną. Gipsówka, która świetnie uzupełnia dekoracje zachowuje się świetnie na torcie mimo swej delikatności. Świetnie radzą sobie również orchidee.

PRZYGOTOWANIE I SPOSOBY MOCOWANIA KWIATÓW NA TORCIE

Przede wszystkim przygotuj kwiaty.

  • pędzelkiem oczyść słupki z pyłku – jest gorzki
  • pozbądź się niechcianych gości – pędzelkiem albo zamocz kwiat w lodowatej wodzie
  • osusz kwiaty z wody
  • owiń łodygi, przygotuj kopozycje
  • pozbądź się ewentualnie nieładnych, zwiędłych płatków

Wybierz, jak chcesz zamocować kwiaty. Ja bardzo często mam pod ręką krem, który wyciskam na środek tortu i do niego wbijam łodygi, wcześniej owinięte folią. Taki krem można nawet zdjąć przed podaniem. Poza tym powoduje on efekt 3D, kwiaty układasz wyżej. Jeśli przygotowujesz tort i może się z nim komponować masa cukrowa, to ulep z niej kopułkę, w którą powbijasz kwiaty. Będzie działała jak gąbka florystyczna. Poza tym łatwo będzie zdjąć z tortu całą kompozycję.

Możesz przygotować bukiecik, który owiniesz folią lub wstążką florystyczną. Warunek jest tylko taki, żeby reszta dekoracji przykryła część owiniętych łodyg.

Układanie kwiatów na górze tortu w kręgu lub łuku. Wyciśnij z rękawa cukierniczego paski z kremu, które podwyższą dekorację a w którą powbijasz zabezpieczone kwiaty. Dekoracja ułożona płasko na torcie wygląda dobrze tylko czasami. Przy zastosowaniu dużych, grubych kwiatów, musi być je widać. Wbijanie ich bezpośrednio w tort może nie być dobrym pomysłem, kwiat może opaść, tort się rozwarstwić. Krem powinien Ci służyć jak klej, na który mocujesz elementy dekoracji, jednocześnie unikając mocowania na brzegach tortu – dekoracja, kwiat może opaść pod wpływem własnego ciężaru, transportu, temperatury.

WARTO ZAPAMIĘTAĆ! Dopasuj sposób mocowania dekoracji do rodzaju ciasta. Delikatny biszkopt na ubitych białkach z delikatnym kremem śmietanowym nie utrzyma kwiatów wbitych w bok tortu.

Podsumowując – choć dekoracje kwiatowe są cudowne, dodają lekkości i uroku Twoim wypiekom, zachwycają gości, są trudne do przeprowadzania, ale nie niemożliwe. Trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach i dopasować rodzaje kwiatów do wybranego tortu, ciasta, kremu.

Wierzę, że wpis był dla Ciebie przydatny. Jeśli masz pytania, zostaw komentarz.

Kinga