Lato w pełni, upały utrudniają życie, a my poszukujemy pomysłu na letnie orzeźwienie. Każdy ma swój sposób, pomysł, złote rozwiązanie. Lody stanowią oczywistą odpowiedź na upały. Chciałabym Wam dziś zaproponować 6 przepisów, które będą alternatywą dla lodów ze sklepu, lodów, które każdy może przygotować w domu samodzielnie, takich które nie wymagają maszynki oraz których proporcje ustala się całkowicie indywidualnie, dopasowując je do własnych upodobań. Zapraszam.


Dlaczego bez maszynki? Póki co jeszcze jej nie posiadam i nie wiem, czy jest mi potrzebna. Ale ponieważ zależy mi, by jeść takie lody, których skład znam i sama skomponowałam (to świetna zabawa przy okazji), przygotowuję takie lody i takie ilości, by nie zapchać sobie zamrażarki oraz mieć pod ręką różnorodne smaki.

Jeśli jednak chcecie wybrać maszynkę do lodów, w zeszłym roku pisałam o tym, czy się kierować przy wyborze, link tutaj.

Jak przygotować lody bez maszynki? Cóż, najczęściej to jest banalnie proste, nie wymaga zbyt wiele czasu tylko połączenia niektórych, ulubionych smaków. Ja mam do dyspozycji 4 sześciopaki plastikowych pojemników do lodów na patyku. Ale najczęściej używam tych z Ikei. Wydumane kształty, np. parasolki, gwiazdki, powodują, że lody nie zawsze idealnie wychodzą z pojemniczka, dlatego najczęściej stosuję te zaokrąglone na końca, tradycyjne. Zamiast plastikowych końcówek dołączonych do zestawów, używam drewnianych patyczków. Nie muszę pilnować, by te kolorowe do mnie wróciły. Dzieci dostaję lody do ręki i znikają z pola widzenia.

Ponieważ moje propozycje są eksperymentalne, pamiętaj, że możesz modyfikować proporcje. Lody mojito mogą być dla Ciebie np. zbyt kwaśne.

Lody kokosowe, pina colada 🙂
Przepyszne lody, chyba dotychczas najlepsze jakie zrobiłam. Pina colada, czyli ananas, mleko kokosowe i Malibu. Zmiksuj 200g świeżego ananasa z 100ml mleka kokosowego i 50ml Malibu. Dosyp 2 łyżki wiórków kokosowych wcześniej sprażonych. Przelej do pojemniczków na lody, zamroź i gotowe. Oczywiście, jeśli wolisz rum to bardzo proszę😎
lody kokosowelody kokosowe
Lody mojito – mocno kwaśne
200 ml mleka, 30g posiekanych drobno listków mięty bez łodyg, sok i skórka z 2 limonek, 3 łyżki brązowego cukru wymieszanego z wodą tak, by się rozpuścił, 40ml rumu białego

Listki mięty wraz z osłodzoną wodą i mlekiem wymieszałam w pojemniczku i zostawiłam na noc w lodówce. Po tym czasie (jeśli nie lubisz listków, możesz je odcedzić) połączyłam z sokiem z limonek, skórką i rumem. Gotowe. Zanim zamrozisz, spróbuj. Na tym etapie możesz dodać więcej cukru lub innego słodkiego składnika (miód, syrop klonowy, mleko skondensowane słodkie) ewentualnie skorygować kwaśny smak wynikający z dodatku limonek.
lody mojito
Lody kawowe, caffe latte
30ml espresso
20ml likieru sambuca
130ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
1 łyżeczka zmielonej kawy
4 kawałki białej czekolady startej na tarce
4 małe bezy pokruszone
Kawę zaparz i odstaw do wystudzenia. Ja nie słodzę, wystarczy likier. Ubij śmietankę na sztywno, dodaj pozostałe składniki delikatnie wymieszaj najlepiej rózga. Przełóż do pojemników, wstaw do zamrażarki i ciesz się smakiem.
lody kawowe
Lody miętowo-arbuzowe z serkiem ricotta
20g posiekanych listków mięty
200ml arbuza
2 łyżki serka ricotta

Miętę umyj, posiekaj, bez lody. Arbuza zmiksuj, przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Połącz z serkiem, przełóż do pojemników, wstaw do zamrażarki i ciesz się smakiem.

Lody prosecco
odrobina musu z truskawek, przecier ze zmiksowanych truskawek – po prostu
300ml Prosecco

Na dno pojemniczków wlałam odrobinę musu z truskawek. Wstawiłam do zamrożenia. Po jakimś czasie wlałam do pełna Prosecco. Ponownie zamroziłam. Uwaga, lody szybko się rozmrażają.
lody proseccolody prosecco
Lody z czarnej porzeczki
300ml zmiksowanych i przetartych porzeczek, czarnych
30ml miodu (ewentualnie syropu klonowego) jeśli potrzebujesz je jeszcze dosłodzić

Można użyć mrożonych porzeczek, ale wtedy sugerowałabym je delikatnie podgrzać, zasypać cukrem (wystarczą dwie łyżki), by puściły sok. Wtedy przetrzeć prze sitko. Ocenić czy poziom słodyczy jest zadowalający, jeśli nie, dodać miodu lub syropu klonowego. Przełóż do pojemników, wstaw do zamrażarki i ciesz się smakiem.

Tutaj znajdziesz przepisy na lody z awokado, malinowe i mango.

Smacznego!

lody z czarnej porzeczki