Co zrobić, gdy goście spodziewasz się gości, którzy w piątek rano stwierdzili, że właściwie to dlaczego by Cię nie odwiedzić? Jaki przygotować deser, by nie włączać w upał piekarnika, nie ugniatać ciasta, nie szukać pomysłów na bycie przesadnie oryginalnym i nie ograniczać się tylko do lodów ze sklepu? Przygotuj lekki puszysty krem na bazie serka mascarpone, kup wracając do domu świeże owoce i gotowe. W dzisiejszym wpisie znajdziesz nie tylko przepis na ten lekki letni krem, ale garść wskazówek jak postępować z serkiem mascarpone.
Mascarpone to serek pochodzący z Włoch, z Lombardii. Powstaje ze śmietanki mleka krów, które by był delikatny, aromatyczny i wyjątkowy, karmione są mieszankami ziół, traw i kwiatów. Brzmi jak bajka, prawda? Czy to prawda, nie mogę osobiście potwierdzić, bo nie byłam tam i nie widziałam. Proces przygotowania serka jest niezwykle długi, ale jednocześnie unowocześniony, a my dzięki temu mamy dostęp do produktów rożnych firm. Możemy testować i wybrzydzać. Serek jest delikatnie biały, czasami ma lekko kremowy kolor. Można go używać nie tylko do deserów, ale również do potraw wytrawnych. Ja osobiście używam serka Piątnicy. Po różnych moich testach i dyskusjach z cukiernikami, faktycznie w Polsce można uznać serek tego producenta za najlepszy. Oczywiście najpopularniejszym deserem z udziałem naszego bohatera jest tiramisu, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest znacznie więcej.
Jak postępować z mascarpone?
Serek nie lubi zbytniego i przydługiego mieszania. Podczas gdy śmietanka pod wpływem miksowania zamienia się w masło, mascarpone po prostu się rozwadnia. Staje się lejący. Jeśli w Twoim otoczeniu jest upał, wyjmij serek z lodówki w ostatniej chwili. Jeśli jest zimno, serkowi nie zaszkodzi, gdy chwilkę postoi w kuchni i nabierze temperatury pokojowej. Mascarpone nie lubi znacznej różnicy temperatur, więc jeśli dodajesz do niego roztopioną czekoladę, to nie ciepłą. Niech wystygnie. Inaczej serek może się zważyć. Mieszasz do połączenia składników, by nie zrobiły się grudki.
Mascarpone i śmietanka 36% (kremówka) – popularny krem do tortów
Serek mascarpone połączony ze śmietanką 36% (lub 30%) tworzy niezwykle popularny krem do tortów. Jeśli nie lubisz kremów maślanych, wybierasz właśnie taki – z mascarpone. W tej konfiguracji mascarpone działa jak stabilizator dla śmietanki. Powoduje, że ta trzyma pion. Możesz samodzielnie ustalić sobie proporcje serka i śmietanki. Im więcej serka, tym krem będzie gęsty, będzie ładnie pracował gdy zechcesz wyciskać go przez końcówki dekoratorskie. Jeśli użyjesz mniej serka a więcej śmietanki, krem będzie luźniejszy, bardziej płynny. Schłodzoną śmietankę razem z serkiem przekładasz do misy i ucierasz aż uzyskać sztywny krem. Oczywiście możesz posłodzić wedle uznania.
Serek mascarpone a inne dodatki
Do kremów z udziałem serka mascarpone, możesz poza wspomnianą śmietanką dodawać żółtek utartych z cukrem (jak do tiramisu), możesz taki krem wzbogacić smakiem wanilii, aromatami, przyprawami korzennymi i barwnikami. Możesz go wymieszać z wiórkami czekoladowymi, czekoladą rozpuszczoną, kakao.
A teraz czas na lekki i letni krem na bazie śmietanki, mascarpone z dodatkiem utartych z cukrem żółtek. Przepis jest o tyle wdzięczny, że może mieszać powstały krem z przeróżnymi owocami, ciasteczkami, pokruszoną bezą, lodami. Przygotowuje się go naprawdę bardzo szybko. Podawaj schłodzony.
Przepis na letni krem z serkiem mascarpone i świeżymi owocami
250ml serka mascarpone
300ml śmietanki 36%
2 żółtka (jajka dobrze umyj)
4 łyżki cukru pudru
ciasteczka, beziki, świeże sezonowe owoce – sugeruję kwaśne i różne, ewentualnie do kremu wybrany alkohol, który dodajesz pod koniec miksowania.
Żółtka ucierasz z cukrem pudrem na kogel-mogel. Dodajesz schłodzoną śmietankę (prosto z lodówki, nie ubijasz wcześniej) i mascarpone. Ubijasz aż postanie gładki, średnio gęsty krem (uważaj, żeby nie przebić). Teraz jest też czas na dodatki w postaci alkoholu. Jeśli masz chwilkę, możesz krem wstawić do lodówki a dopiero na 30 minut przed przyjściem gości przygotować cały deser. Możesz też skomponować wszystko od razu po przygotowaniu kremu. Rozkrusz ciasteczka do pucharków, dodaj odrobinę owoców (resztę na górę do dekoracji), przełóż krem i udekoruj owocami wedle uznania.
Smacznego!