Sezon na owoce w pełni, do tego do dekoracji możesz wybrać świeże jadalne kwiaty. Dlatego proponuję przepis na cudownie migdałową tartę z owocami. Idealny na Dzień Matki ale i na każdą inną okazję. To jak działamy? Zapraszam!
Jeśli chcesz, z podanych proporcji przygotuj tartę. Tartoletek o średnicy 6 cm powinno wyjść 6. Ciasto jest migdałowe, wsad – krem również. Dekoracja to owoce, mogą być tylko maliny albo tylko borówki – ewentualnie fantazyjnie pokrojone truskawki. Między samym ciastem a owocami nie ma kremu, do którego owoce się przykleją. Tarta po upieczeniu jest nasączona sokiem morelowym (sok może być inny a dla dorosłych to nawet mieszanka z alkoholem). Jeśli chcesz dodać krem (np. ze śmietanki i mascarpone), nałóż go dopiero po wystudzeniu ciasta. A potem udekoruj owocami. Baw się dekoracją, przełamuj zasady, które dotychczas stosowałaś.
Przepis na tartę migdałową z owocami
Na migdałowe ciasto kruche potrzebujesz:
- 200g mąki
- 120g masła
- 70g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 30g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 40g jaja (1 jajo średniej wielkości)
Wszystkie składniki malakserujesz lub ugniatasz, zawijasz w folię i wkładasz na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotowujesz krem migdałowy.
Na krem migdałowy potrzebujesz:
- 60g miękkiego masła
- 60g cukru pudru
- 60g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 40g jaja (1 jajo)
- Ziarenka z 1 laski wanilii, opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka lub pastę waniliową
Masło ucierasz miskerem na puch. Dodajesz cukier, migdały, ziarenka wanilii i 1 jajo. Wszystko razem łączysz na gładką masę.
Do nasączenia ciasta potrzebujesz:
Soku morelowego albo soku pomarańczowego (z połówki pomarańczy) np. z dodatkiem Amaretto lub Cointreau.
No i oczywiście świeże owoce do dekoracji, u mnie borówki, maliny i truskawki. Ale mogą być tylko borówki. Ciasto ostatecznie możesz posypać cukrem pudrem. Pięknie wyglądać będzie delikatny świeży (drobny) kwiatek, liście mięty.
I co dalej?
Nagrzej piekarnik do 170C.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkowuj np. między arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę, którą wcześniej smarujesz masłem i wysypujesz mąką.
Na wyłożony surowy spód ciasta wykładasz krem migdałowy. Ale uwaga: podczas pieczenia krem rośnie, i będzie trochę wystawał. Zrobi się taka poduszeczka, tak ma być. Zobacz na zdjęciu. Piecz surowy spód z krem 30-35 minut.
Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie posmaruj pędzelkiem ciasto z góry, nasącz go delikatnie przygotowaną wcześniej miksturą. Ma dodać smaku natomiast nie ma się w nim skąpać.
Na górę tarty lub tartoletek wyłóż wybrane owoce. Udekoruj, posyp cukrem pudrem.
Jeśli wydaje Ci się, że owoce spadną i chcesz je przykleić, przygotuj ewentualnie krem ze śmietanki kremówki i mascarpone w proporcjach 1:1. Delikatnie posmaruj wierzch tarty i poukładaj owoce. Ja u siebie tego nie robiłam. Wg mnie nie ma takiej potrzeby.
Smacznego, Kinga
Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki „L`école de la Pâtissière. 100 recettes de chef expliquées pas à pas”, Le Cordone Blue.
Jeśli podobała Ci się moja dzisiejsza propozycja, prześlij ją, udostępnij.