Sezon na owoce w pełni, do tego do dekoracji możesz wybrać świeże jadalne kwiaty. Dlatego proponuję przepis na cudownie migdałową tartę z owocami. Idealny na Dzień Matki ale i na każdą inną okazję. To jak działamy? Zapraszam!

Jeśli chcesz, z podanych proporcji przygotuj tartę. Tartoletek o średnicy 6 cm powinno wyjść 6. Ciasto jest migdałowe, wsad – krem również. Dekoracja to owoce, mogą być tylko maliny albo tylko borówki – ewentualnie fantazyjnie pokrojone truskawki. Między samym ciastem a owocami nie ma kremu, do którego owoce się przykleją. Tarta po upieczeniu jest nasączona sokiem morelowym (sok może być inny a dla dorosłych to nawet mieszanka z alkoholem). Jeśli chcesz dodać krem (np. ze śmietanki i mascarpone), nałóż go dopiero po wystudzeniu ciasta. A potem udekoruj owocami. Baw się dekoracją, przełamuj zasady, które dotychczas stosowałaś.

Przepis na tartę migdałową z owocami

Na migdałowe ciasto kruche potrzebujesz:

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 40g jaja (1 jajo średniej wielkości)

Wszystkie składniki malakserujesz lub ugniatasz, zawijasz w folię i wkładasz na pół godziny do lodówki.

W tym czasie przygotowujesz krem migdałowy.

Na krem migdałowy potrzebujesz:

  • 60g miękkiego masła
  • 60g cukru pudru
  • 60g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 40g jaja (1 jajo)
  • Ziarenka z 1 laski wanilii, opcjonalnie ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka lub pastę waniliową

Masło ucierasz miskerem na puch. Dodajesz cukier, migdały, ziarenka wanilii i 1 jajo. Wszystko razem łączysz na gładką masę.

Do nasączenia ciasta potrzebujesz:

Soku morelowego albo soku pomarańczowego (z połówki pomarańczy) np. z dodatkiem Amaretto lub Cointreau.

No i oczywiście świeże owoce do dekoracji, u mnie borówki, maliny i truskawki. Ale mogą być tylko borówki. Ciasto ostatecznie możesz posypać cukrem pudrem. Pięknie wyglądać będzie delikatny świeży (drobny) kwiatek, liście mięty.

I co dalej?

Nagrzej piekarnik do 170C.

Schłodzone ciasto kruche rozwałkowuj np. między arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim formę, którą wcześniej smarujesz masłem i wysypujesz mąką.

Na wyłożony surowy spód ciasta wykładasz krem migdałowy. Ale uwaga: podczas pieczenia krem rośnie, i będzie trochę wystawał. Zrobi się taka poduszeczka, tak ma być. Zobacz na zdjęciu. Piecz surowy spód z krem 30-35 minut.

Odstaw do wystudzenia. Po tym czasie posmaruj pędzelkiem ciasto z góry, nasącz go delikatnie przygotowaną wcześniej miksturą. Ma dodać smaku natomiast nie ma się w nim skąpać.

Na górę tarty lub tartoletek wyłóż wybrane owoce. Udekoruj, posyp cukrem pudrem.

Jeśli wydaje Ci się, że owoce spadną i chcesz je przykleić, przygotuj ewentualnie krem ze śmietanki kremówki i mascarpone w proporcjach 1:1. Delikatnie posmaruj wierzch tarty i poukładaj owoce. Ja u siebie tego nie robiłam. Wg mnie nie ma takiej potrzeby.

Smacznego, Kinga

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki „L`école de la Pâtissière. 100 recettes de chef expliquées pas à pas”, Le Cordone Blue.

Jeśli podobała Ci się moja dzisiejsza propozycja, prześlij ją, udostępnij.