Wielkanocne wypieki – spody do mazurków oraz Babka cytrusowa

Wraz z nadchodzącymi Świętami życzę Ci przede wszystkim zdrowia i spokoju. Jednak żeby nie było tak poważnie, ciesz się chwilą i sprawiaj sobie przyjemności choćby w postaci wypieków. Zapraszam Cię na kilka receptur spodów do mazurków oraz przecudownie pyszną i wilgotną babkę cytrusową z makiem. Uwierz mi nikt nie potrafi się jej oprzeć. Niebo w gębie i pustki na talerzu.

Choć czasy są trudne i niepewne, ciągle jesteśmy bombardowani ograniczeniami i nie możemy zbyt wiele planować, proponuję na chwilę oderwać się do trosk i zapełnić czas smakołykami przygotowywanymi w kuchni. Moje Święta to: pasztet, chrzan i żurek. Właściwie nic innego mogłoby nie istnieć. Do czasu… aż poznałam w zeszłym roku cytrusową babkę z przepisu Cukierni Lukullus. Jestem zwolenniczką przygotowywania takiej ilości jedzenia, by niczego nie zmarnować, ale przekłada się to również na taką cechę, która powoduje że przerabiam przepisy, ponieważ akurat w danym momencie nie mam jakiegoś składnika. Tak jest i w tym przypadku. Mieszankę skórek cytrusowych zmieniam albo na cytrynę, albo na pomarańcze. Serek mascarpone na ricottę, odejmuję skórkę kandyzowaną i tak sobie kombinuję.

Podam Ci więc przepis z moimi komentarzami, jak przygotować taką babkę z zamiennikami, a uwierz mi jest naprawdę prosta.

Babka cytrusowa z makiem

Na ciasto potrzebujesz:

230g jaj (5 małych, 4 duże jaj w rozmiarze L)
290g cukru
155g mascarpone (opcjonalnie ricotta)
230g mąki
4g proszku do pieczenia
95ml oleju
skórka z 2 pomarańczy (albo tylko pomarańcze)
skórka z 2 cytryny (lub tylko cytryny)
25g maku
20g kandyzowane skórki pomarańczowej (można pominąć)

syrop do polania po upieczeniu:
160ml wody
80g cukru
100ml soku z cytryny

Jaja utrzyj na puch aż masa będzie blado-żółta, nawet potroi objętość, cukier się rozetrze. Dodaj serek, skórki, mak, olej a potem suche składniki i wymieszaj do połączenia. Nie mieszaj za długo, żeby ciasto nie pękało podczas pieczenia. Przełóż do formy i piecz 35 minut w 170 stopniach.
Po przestudzenia polej ugotowanym syropem.
Ja polewałam babkę jak była wystudzone. Syrop nakładałam pędzelkiem. Tak dużo jak lubisz.

Uwaga – jak na zdjęciu, możesz wykorzystać małe formy na babeczki po 10 cm każda (mi wyszło 6 sztuk), mogą to być małe keksówki lub duża forma na babkę. Ważne by formę wysmarować tłuszczem lub jak w przypadku keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Ja swoje foremki smarowałam olejem i nie wysypywałam mąką. Ciasto rośnie, więc wlewasz ja do 3/4 wysokości wybranej foremki.

Pamiętaj też o studzeniu ciasta na kratce.

Smacznego

A teraz czas na spody do mazurków. Wygrzebałam gdzieś w swoich wycinkach i notatkach różne spody, które mam nadzieję wypróbujesz. I choć najbardziej popularny jest ten kruchy, to zachęcam do eksperymentów.

Przepis na kruchy spód do mazurka

150g masła posiekaj z 150g mąki. Dodaj 60g cukru, 3 żółtka i jedno jajko. Połącz składniki, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem (możesz podsypać mąką), ponakłuwaj i piecz 15 minut w 200 stopniach – do zezłocenia ciasta.

Przepis na spód do mazurka z herbatników

250g herbatników ze szczyptą cynamonu i zmiażdżonymi goździkami wsadź do torebki i stłucz wałkiem. Dodaj 50g masła roztopionego z 5 łyżkami cukru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Połącz składniki w malakserze na pył i wygnieć nim spód wybranej formy. Podpiecz 10 minut w 170 stopniach.

Spód do mazurka w wersji waflowej

Gotowe wafle (prostokątne i kruche) wyłóż na blachę i posmaruj ubitym białkiem. Wystarczą 2 białka (60g) ubite na lekko sztywno. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Spód do mazurka w odsłonie drożdżowej

150g masła utrzyj z 220g cukru i 6 żółtkami. Dodaj 50g drożdży rozpuszczonych w 1/3 szklanki mleka. Dosypuje stopniowo mąkę (400g wystarczy) tak, by ciasto było plastyczne ale nie twarde. Ciasto musi dać się rozprowadzić na wytłuszczonej blasze. Piecz 25 minut w 190 stopniach.

Spód do mazurka w wersji biszkoptowej

250g masła utrzyj z 220g cukru i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawaj po woli żółtka (5 jaj) i mąkę (300g). W osobnej misce ubij białka na sztywno i połącz z masą, stopniowo i delikatnie, w 3 częściach. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piecz 15 minut w 180 stopniach.

Wybierz dowolne nadzienie – o tym można pisać i pisać, a każdy lubi coś innego.

Poniżej znajdziesz inne przepisy Wielkanocne:

Moje ulubione nadzienia i ciasto kruche na mazurki – klik tutaj.

Na Paschę wielkanocną kliknij tutaj.

Babka z mango i lukier – klik.

Czekoladowa babka wielkanocna – klik.

Smacznego i zdrowych Świąt po raz kolejny.

Kinga

Jeśli podobał Ci się wpis, podaj dalej. Linkuj, komentuj, pytaj. Będzie mi bardzo miło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *