Wraz z nadchodzącymi Świętami życzę Ci przede wszystkim zdrowia i spokoju. Jednak żeby nie było tak poważnie, ciesz się chwilą i sprawiaj sobie przyjemności choćby w postaci wypieków. Zapraszam Cię na kilka receptur spodów do mazurków oraz przecudownie pyszną i wilgotną babkę cytrusową z makiem. Uwierz mi nikt nie potrafi się jej oprzeć. Niebo w gębie i pustki na talerzu.
Choć czasy są trudne i niepewne, ciągle jesteśmy bombardowani ograniczeniami i nie możemy zbyt wiele planować, proponuję na chwilę oderwać się do trosk i zapełnić czas smakołykami przygotowywanymi w kuchni. Moje Święta to: pasztet, chrzan i żurek. Właściwie nic innego mogłoby nie istnieć. Do czasu… aż poznałam w zeszłym roku cytrusową babkę z przepisu Cukierni Lukullus. Jestem zwolenniczką przygotowywania takiej ilości jedzenia, by niczego nie zmarnować, ale przekłada się to również na taką cechę, która powoduje że przerabiam przepisy, ponieważ akurat w danym momencie nie mam jakiegoś składnika. Tak jest i w tym przypadku. Mieszankę skórek cytrusowych zmieniam albo na cytrynę, albo na pomarańcze. Serek mascarpone na ricottę, odejmuję skórkę kandyzowaną i tak sobie kombinuję.
Podam Ci więc przepis z moimi komentarzami, jak przygotować taką babkę z zamiennikami, a uwierz mi jest naprawdę prosta.
Babka cytrusowa z makiem
Na ciasto potrzebujesz:
230g jaj (5 małych, 4 duże jaj w rozmiarze L)
290g cukru
155g mascarpone (opcjonalnie ricotta)
230g mąki
4g proszku do pieczenia
95ml oleju
skórka z 2 pomarańczy (albo tylko pomarańcze)
skórka z 2 cytryny (lub tylko cytryny)
25g maku
20g kandyzowane skórki pomarańczowej (można pominąć)
syrop do polania po upieczeniu:
160ml wody
80g cukru
100ml soku z cytryny
Jaja utrzyj na puch aż masa będzie blado-żółta, nawet potroi objętość, cukier się rozetrze. Dodaj serek, skórki, mak, olej a potem suche składniki i wymieszaj do połączenia. Nie mieszaj za długo, żeby ciasto nie pękało podczas pieczenia. Przełóż do formy i piecz 35 minut w 170 stopniach.
Po przestudzenia polej ugotowanym syropem.
Ja polewałam babkę jak była wystudzone. Syrop nakładałam pędzelkiem. Tak dużo jak lubisz.
Uwaga – jak na zdjęciu, możesz wykorzystać małe formy na babeczki po 10 cm każda (mi wyszło 6 sztuk), mogą to być małe keksówki lub duża forma na babkę. Ważne by formę wysmarować tłuszczem lub jak w przypadku keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Ja swoje foremki smarowałam olejem i nie wysypywałam mąką. Ciasto rośnie, więc wlewasz ja do 3/4 wysokości wybranej foremki.
Pamiętaj też o studzeniu ciasta na kratce.
Smacznego
A teraz czas na spody do mazurków. Wygrzebałam gdzieś w swoich wycinkach i notatkach różne spody, które mam nadzieję wypróbujesz. I choć najbardziej popularny jest ten kruchy, to zachęcam do eksperymentów.
Przepis na kruchy spód do mazurka
150g masła posiekaj z 150g mąki. Dodaj 60g cukru, 3 żółtka i jedno jajko. Połącz składniki, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem (możesz podsypać mąką), ponakłuwaj i piecz 15 minut w 200 stopniach – do zezłocenia ciasta.
Przepis na spód do mazurka z herbatników
250g herbatników ze szczyptą cynamonu i zmiażdżonymi goździkami wsadź do torebki i stłucz wałkiem. Dodaj 50g masła roztopionego z 5 łyżkami cukru i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Połącz składniki w malakserze na pył i wygnieć nim spód wybranej formy. Podpiecz 10 minut w 170 stopniach.
Spód do mazurka w wersji waflowej
Gotowe wafle (prostokątne i kruche) wyłóż na blachę i posmaruj ubitym białkiem. Wystarczą 2 białka (60g) ubite na lekko sztywno. Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Spód do mazurka w odsłonie drożdżowej
150g masła utrzyj z 220g cukru i 6 żółtkami. Dodaj 50g drożdży rozpuszczonych w 1/3 szklanki mleka. Dosypuje stopniowo mąkę (400g wystarczy) tak, by ciasto było plastyczne ale nie twarde. Ciasto musi dać się rozprowadzić na wytłuszczonej blasze. Piecz 25 minut w 190 stopniach.
Spód do mazurka w wersji biszkoptowej
250g masła utrzyj z 220g cukru i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodawaj po woli żółtka (5 jaj) i mąkę (300g). W osobnej misce ubij białka na sztywno i połącz z masą, stopniowo i delikatnie, w 3 częściach. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piecz 15 minut w 180 stopniach.
Wybierz dowolne nadzienie – o tym można pisać i pisać, a każdy lubi coś innego.
Poniżej znajdziesz inne przepisy Wielkanocne:
Moje ulubione nadzienia i ciasto kruche na mazurki – klik tutaj.
Na Paschę wielkanocną kliknij tutaj.
Babka z mango i lukier – klik.
Czekoladowa babka wielkanocna – klik.
Smacznego i zdrowych Świąt po raz kolejny.
Kinga
Jeśli podobał Ci się wpis, podaj dalej. Linkuj, komentuj, pytaj. Będzie mi bardzo miło.