Mistrzowie słodkości – Patrik Roger

Paryż… każdy reaguje na to magiczne miasto świateł inaczej. Ja za każdym razem gdy tam jestem, czuję zachwyt połączony czasami z rozczarowaniem. Ale zawsze chłonę każdą chwilę i odnajduję coś dla siebie. Śniadanie (kawa i croissant) mogłoby trwać wiecznie. Obiad i kolacja jeszcze dłużej a testowanie deserów mogłoby się w ogóle kończyć. Mogę w nieskończoność obserwować zza stolika paryskiej kawiarenki biegnących gdzieś ludzi, niespiesznie sącząc kawę. Z drugiej strony Paryż to miasto różnorodnych smaków i zapachów, słodkich i wytrawnych, klimatycznych uliczek, butików i kuszących słodkościami cukierenek i piekarń. Zapraszam na fotograficzną relację i kilka słów o paryskim mistrzu czekolady – przed Wami na słodkim talerzu Patrik Roger.

Może Cię dziwić zachwyt nad francuskimi słodyczami, ale prawda jest taka, że o ile np. w Barcelonie znajdziesz 4 może 5 dobrych cukierni, to w Paryżu i we Francji są one na każdym rogu. Tradycja i kultura przygotowania słodyczy jest zwyczajnie bardzo długa i właściwie naturalna. Mają to we krwi. Jedziemy tam, żeby się uczyć od najlepszych i szukać inspiracji. Po swego rodzaju wyzwolenie i olśnienie. A ponieważ to, co dobre szybko się kończy, chcesz znowu tam wrócić, żeby sprawdzić co najbardziej Ci smakowało.

Przechodząc obok butiku Patrika Rogera aż się cofnęłam, żeby się upewnić co właściwie widzę. Cóż, mistrz czekolady jest rzeźbiarzem, specjalizuje się w wyrobach z czekolady, która pochłonęła go całkowicie. Nieustannie poszukuje na świecie najsmaczniejszych ziaren kakaowca, a jego wyrobom trudno się oprzeć. W jego pralinach znajdziesz  kandyzowany imbir (czekoladka Beijing), obok limonki nutę bazylii (Delhi) albo tymianku (Zanzibar). W ofercie są również stałe kolekcje (Boże Narodzenie, Walentynki).

W 1994 r. zdobył Prix International du Chocolat a w 2000 r. otrzymał tytuł MOF (Meilleur ouvrier de France), a kilka lat później okrzyknięto go najlepszym czekoladnikiem Paryża.

Kilka lat temu wydał książkę „Fort en chocolat”. Patrick Roger wyznaje w niej, że zjada dziennie około 400 g czekolady, chciałabym tak móc, naprawdę. Po nim tego nie widać. Bez komentarza.

Rzeźbiarz – bez dyplomów, artysta par excellence. Jego rzeźby są ogromne, ważą często po kilkadziesiąt kilogramów, całe z czekolady, tematyka jest uzależniona od okazji. Pomysły są nietypowe, oryginalne, niżej orangutan… Jednym słowem mnie zachwyca, zadziwia, budzi ogromny szacunek.
patrik roger rzezba z czekolady oran gutan
Zapraszam do obejrzenia jego strony. Tam znajdziesz listę butików.

Patrick Roger
47 rue Houdan
92330 Sceaux
patrik roger witryna butiku

patrik roger rzezba
patrik roger praliny

patrik roger czekoladki
Cóż, Paryż to przede wszystkim słodkości. Oto moja fotograficzna relacja.

Słynna cukiernia i kawiarnia – Laduree
laduree slodycze

laduree slodycze

laduree kawiarnia

laduree slodycze

laduree slodycze

laduree slodkosci

laduree makaroniki
A oto prace innego Mistrza czekolady: Georges Larnicol
maison georges larnicole

geroges larnicol wieza

geroges larnicol saksofongeorges larnicol statek z czekolady

georges larnicol salon

Kawa:

paryska kawa

kawa i croissanty

To również urocze, klimatyczne uliczki.

bulwar saint germain
saint germain

paryz ulice

paryz uliczna kwiaciarnia

paryskie klimaty kawiarnie

paryz ulice

paryz ulice i widoki

paryz ulice i restauracje

paryz ulice i kawiarnie

paryz foto

paryskie ogrody

paryska karuzela
Zabytki

wieza eiffla

paryz z góry

paryz luk trumfalny

paryz pola elizejskie

sekwana

moulin rouge

luwr

katedra notre dame paryz

cmentarz pere lachaise
bazylika sacre coeur

zegar d`orsay

witraze saint chapelle
Malownicze i kuszące targowiska

francuskie pasztety

paryskie specjaly na targowisku

pysznosci na targowisku

muszle

sery

targowisko paryskie ryby

targowisko sery

targowisko warzywa

targowisko
Okazja, żeby zjeść lokalne przysmaki: ślimaki, królik, żabie udka, zupa cebulowa, ostrygi.
zupa cebulowa

zabie udka

slimaki

ostrygi

krolik i zabie udka
Festiwal chleba tuż przed Katedrą Notre Dame.
festiwal chleba piekarze w akcji

festiwal chleba niemieckie wypieki

turecki pide festiwal chleba

festiwal chleca tortille

festiwal chleca chinskie mantao

festiwal chleba wypieki ze swiata

festiwal chleba pita

festiwal chleba wypieki grckie i bajgle

festiwal chleba niemeckie precle

festiwal chleba i buleczki

festiwal chleba w paryzu

festiwal chleba w paryzu paneton

angielskie buleczki na festiwalu chlewa w Paryzu
Próby dokonania jakiegokolwiek zakupu dla niektórych kończą się czekaniem… (nie szczekaniem:). „Żadne z butów na nas nie pasują…”
mopsy
Życzę samych beztroskich i radosnych chwil w klimatycznych i smacznych miejscach oraz cudownych wspomnień z wakacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *