Mój ulubiony przepis na pierniczki. Ciasto ogromnie wdzięczne i skłonne do poddawania się eksperymentom, co po prostu oznacza, że możesz stosować różne zamienniki, i zawsze będzie dobre. Najczęściej z tego właśnie przepisu przygotowuję ciastka – bazę do pracy z lukrem królewskim (tutaj przepis na lukier). Dziś zapraszam na wersję wiosenno-Wielkanocną.
Sam przepis nie jest skomplikowany. Możesz zamieniać mąkę pszenną w różnych proporcjach na inną, dowolnie wybraną. Jeśli jednak będą to mąki bezglutenowe, pamiętaj że ciasto będzie się kruszyć. Nie będzie plastyczne i elastyczne, będziesz mieć kłopoty z wałkowaniem. A to właśnie dlatego, że nie ma glutenu. Ciasto możesz zamrażać, nawet do miesiąca.
Ilość użytego miodu czy też melasy ma wpływ na smak, ale i stosownie do tego wpływa na ilość mąki, której w przepisie jest od 500 do 700 g. Kontroluj więc dosypywanie mąki, jeśli dodasz jej zbyt mało, będzie się kleić, jeśli zbyt dużo, ciasto będzie się kruszyć.
Przyprawy korzenne – możesz użyć gotowej mieszanki lub sporządzić własną. Przepis niżej. Możesz użyć tylko imbiru albo cynamonu – wtedy uzyskasz ciasteczka z tym jednym dominującym smakiem.
Inne dodatki – jeśli dodasz startą skórkę z cytryny, pomarańczy, ciasteczka mogą być trochę nierówne, ale równie ciekawe w smaku.
Cukier – jeśli zastosujesz grubą rafinę, zamiast zwykłej lub drobnej, i gdy cukier się dobrze nie rozetrze, będą widoczne jego kryształki po upieczeniu.
Dziurka w pierniczku – robisz ją po wycięciu ciastek i przed pieczeniem, najlepiej użyć do tego słomki do picia.
Przechowywanie pierniczków – bezpośrednio po upieczeniu pierniczki są zwykle twarde, to akurat zasługa miodu. Dopiero z czasem miękną. Przechowuj swoje w pojemniczku przeznaczonym na ciastka. Pamiętaj o tym, że pierniczki chłoną wilgoć z otoczenia, z owoców. Możesz więc do pojemnika włożyć pokrojone jabłko. Wymieniane raz na kilka dni odda wilgoć ulubionym ciasteczkom.
Wałkowanie, wycinanie
Idealny kształt ciastek to przede wszystkim dobrze i równo rozwałkowane ciasto. Mniej więcej na 4-5 mm. Ale to również trzymanie się zasady, że na jednej blaszce pieczesz ciasteczka tej samej wielkości i grubości. Niech mają szanse równo się upiec. Jeśli pomieszasz pierniki i upieczesz razem cienkie i grube, to zwyczajnie te cienkie się szybciej przypieką. Przy wycinaniu kształtów dobrze podsyp mąką samą foremkę, stolnicę i wałek. Ciastko będzie łatwiej odchodziło, będzie miało gładkie brzegi. Dobrze podsypane ciasto lepiej się wałkuje, nie przykleja i łatwiej je przenieść na papier. Jednak jeśli będziesz mieć z tym kłopot, użyj szpatułki by nie zepsuć kształtu ciastka, delikatnie podważając ciastko przenieś na papier do pieczenia.
Domowa przyprawa korzenna:
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki imbiru
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki kardamonu
Pierniczki – przepis:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jaja
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- utarta skórka z cytryny (jako opcja)
- 500-700 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, miód, wanilię i skórkę (opcjonalnie). Wymieszaj suche składniki. Dodawaj do masy maślanej stopniowo, kontrolując ilość użytej mąki. Ciasto nie powinno być klejące, ale też nie może być sypkie. Pamiętaj, że przy wałkowaniu będziesz jeszcze podsypywać mąkę. Włóż do lodówki na 1h.
Rozwałkuj na grubość 4 mm. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 15 minut w 180°C.
Smacznego i Wesołych Świąt 🙂