Bergamo, Milano – polenta i słodka elegancja

Czyżby słodka elegancja w Milano i Bergamo? Raczej w kwestii mody. Oczywiście włoskim deserom niczego nie brakuje. Wręcz przeciwnie, ale i tak wyjątkowo w tej części Włoch – Lombardii – najbardziej zachwyciły mnie ubrania. Ale moja dzisiejsza relacja to jednak głównie słodkości, wspomnienia i zdjęcia. I przede wszystkim historyczna kawiarnia w Bergamo, czyli Caffe del Tasso. Do tego cukiernio-kawiarnio-restauracja La Marianna również w Bergamo.
bergamo panorama
Bergamo jest położone przepięknie i można w nieskończoność gubić się w małych, wąskich uliczkach tego miasta. Każdy odkryje w nim coś dla siebie. Coraz częściej łapię się na tym, że zdjęcia nie oddają uroku chwili, tego co czujesz gdy patrzysz i podziwiasz zabytki. Chwile są zbyt ulotne, ale oczywiście próbowałam je uwiecznić. Tak czy inaczej jest to miejsce urokliwe i warte spędzenia tam choćby dwóch dni.
Więcej zdjęć samego Bergamo, znajdziesz niżej.
Jednak żadna moja wyprawa nie obejdzie się bez degustacji. Nie tylko słodyczy oczywiście.

Śniadanie w Bergamo
Włoską kawę, klimat porannego picia jej przy barze pokochałam już dawno. A jeśli lubisz, proponuję zamówić sobie espresso z Sambucą (likier anyżkowo-owocowo-ziołowy). Stawia na nogi. Warto spróbować. Tradycyjnie likier ten podaje się z ziarenkami kawy, podpala, a gdy płomień się wypali, wypija się napój i żuje ziarenka kawy. Ja przepijałam mocne espresso likierem, a czasami dolewałam sobie do samej kawy.

Włoskie śniadania to poza kawą możliwość wyboru z oferty kawiarni croissanta, broszki, ewentualnie innego ciasteczka. Ale u mnie zwykle kończyło się na kawie, nawet dwóch kawach… czasami sobie myślę, że zamiast krwi mam w żyłach właśnie kawę. To napój, którego nie potrafię sobie odmówić.
Mediolan cappucino

sniadanie kawa i croissant
Polenta e Osei
Sama polenta to nic innego jak włoska potrawa pierwotnie przygotowywana z mąki kasztanowej, później kukurydzianej. W Bergamo z każdej cukierni wychylają się żółte ciasteczka o przeróżnej wielkości i jak się potem okazało o różnym smaku. Tak czy inaczej są przerażająco słodkie. Bergamo słynie z tego deseru. Przygotowuje się je z ciasta biszkoptowego, kremu maślanego z dodatkiem orzechów i rumu. Ciastko pokryte jest marcepanem i oprószone cukrem. Na górze siedzi marcepanowy ptaszek, który oblany jest czekoladą. W mojej ocenie, żeby się nie zniechęcić i nie przesłodzić, trzeba po pierwsze spróbować tej słodyczy nie tylko w jednym i na pewno nie w pierwszym napotkanym miejscu, ale w kilku. Najlepiej zjeść jedno ciastko w kilka osób zarówno w cukierni, jak i w kawiarni. Poniżej przeróżne prezentacje tego samego ciastka, które może być i ogromnym ciastem, ale też maleńkim deserem.
bergamo polenta e osei

Bergamo polenta e osei

Bergamo polenta e osei

Bergamo polenta e osei
Caffe del Tasso – Bergamo
Niegdyś Hotel, obecnie kawiarnia, która powstała już w 1476 roku. Swoja nazwę wzięła od pomnika poety Tarquato Tasso. Kawiarnia usytuowana jest przy Piazza Vecchia i nie sposób jej nie zauważyć. Obecnie Tasso jest częścią organizacji, która hołduje tradycjom i utrzymuje swoje kawiarnie, restauracje i hotele w oryginalnej architekturze, oddając klimat miejsca. Poza tym restauracja oferuje ogromny wybór destylatów z 4 stron świata oraz około 300 gatunków wina –  nie tylko z regionów Włoch.
www.caffedeltasso.it
bergamo cafe del tesso

cafe del tesso bergamo

Polenta e Osei w Caffe del Tasso/Bergamo

polenta e osei cafe del tesso bergamobergamo cafe del tesso czekolada

bergamo tiramisu w cafe del tesso
Kawiarnia La Marianna – Bergamo
Istnieje od 1952 roku. To nie tylko tradycyjne wypieki, ale również restauracja. Ponieważ jest usytuowana obok kolejki, którą można wjechać i podziwiać panoramę Bergamo, trafiliśmy na nią bez problemu. Ponieważ czas i klimat był iście halloweenowy, dzieci wybrały sobie stosowne ciasteczka i figurki. A dorośli kawkę, ja z Sambucą… inni z Kahluą.
www.lamarianna.it

bergamo la Marianna

Po lewej kawa z Sambuccą i ziarenkami kawy, po prawej z Kahluą.
bergamo la marianna

bergamo la mariannabergamo la mariannabergamo la mariannabergamo la mariannabergamo la mariannaBergamo la Mariannabergamo la mariannabergamo la marianna
Milano
Jest urocze i może, poza katedrą, która powala, za bardzo nie zachwyca. Ja jednak poczułam klimat tego miasta. Nie tylko podziwiając przepiękne budynki, ale również eleganckich mieszkańców i cudowne witryny sklepowe. Tak – czuje się tu moc i magię mody. Wyjątkowo trudno było mi się skupić na słodkościach.

Niestety, żeby potestować wszystko co najsmaczniejsze, trzeba byłoby się zagłębić w mniej turystyczną część miasta, bo jak to zwykle bywa w centrum turystycznym… ceny wysokie, smaki takie sobie. I naprawdę tłumy turystów.
Mediolan katedraMediolan katedraMediolan katedra

Mediolan katedra z legoMediolan galeria EmanuelaMediolan galeria EmanuelaMediolan podloga w galerii Emanuela

Mediolan jablkoMediolan tramwajeMediolan uliczne pamiatkiMediolan uliczne kwiaty
Tak, czy inaczej serdecznie polecam Milano. Ja jestem zachwycona.

I jak zawsze przy każdej tiramisu – musiałam spróbować troszeczkę, było przepyszne. Posypane kakao przed samym podaniem 🙂

tiramisu bergamo

Ten ciekawy deser to krem z serkiem ricotta (ricotta e pera) i warstwami gruszki zanurzonej w alkoholu.

ricotta e pera

I pozostałe zdjęcia z krótkiej, ale pełnej emocji podróży.

Bergamo winawina wloskie regiony

Ciekawe śniadanie – bruschetta z fasolą i mięskiem. To akurat konsumowałam na dworcu w Milano. Sam budynek przepiękny, warto zobaczyć.burchetta z fasolabergamo tartybergamo oferta helloween

Urokliwe Bergamobergamo jesienbergamo zabytkibergamo zabytkibergamo widokibergamo widokibergamo stary dombergamo widokibergamo widokibergamo restauracjabergamo restauracjabergamo placbergamo dombargamo arkadybergamo wąskie uliczkipodczas robienia zdjec

serdecznie pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *