Korzenne ciasto z dynią hokkaido

Niedzielny poranek rozpoczynam od kawy i przygotowania ciasta z dyni. Zapach w całym domu przepiękny, a i jest co skubać leniwie szwędając się w ten dość pochmurny dzień. Ciasto niezwykle wilgotne, puszyste i wdzięczne, szczególnie gdy pomyślisz o zamiennikach składników. Jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Każdy powinien je wypróbować, by później moc bawić się i testować ulubione smaki.

ciasto z dyni hokkaido z cynamonem
Przepis na ciasto z dynią hokkaido
2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach (ciasto można przygotować z wcześniej zamrożonej dyni, ale podczas rozmrażania połóż ją na sitko, żeby odsączyć nadmiar płynu – soku. Inaczej może Ci wyjść zakalec)
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy, ewentualnie ekstrakt z wanilii
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
Garść posiekanych orzechów włoskich – super się komponują z ciastem

Lukier cytrynowy:
60g miękkiego masła
2 łyżki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki cukru pudru

Jajka ubij z cukrem, dodaj olej, mąkę, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Zmiksuj. Do masy dodaj utartą dynię i orzechy, wymieszaj łyżką.

Ciasto wlej do formy, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (możesz wyłożyć papierem do pieczenia). Może to być również tortownica (24 cm). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50 minut.

Ciasto może wyjść wilgotne, dlatego dyni nie ścieraj na tarce o małych oczkach tylko na grubych, żeby nie puściła soku. Jeśli masz wątpliwości, czy wyszedł zakalec, pod koniec pieczenia sprawdź ciasto patyczkiem.

Ciasto przed pieczeniem:
ciasto z dyni hokkaido przed pieczeniem

Ciasto po upieczeniu (najlepiej studzić na kratce, unikniesz zakalca):

ciasto z dyni hokkaido po upieczeniu
Żeby przygotować lukier, utrzyj masło ze skórką cytrynową ręcznie pałką lub na wolnych obrotach miksera. Na zmianę dodawaj sok z cytryny i cukier puder. Spróbuj, jeśli za mało kwaśny, dodaj soku z cytryny. Jak widzisz na zdjęciu, konsystencja lukru powinna być mazista, dość gęsty. I oczywiście ciasto musi się całkowicie wystudzić, inaczej lukier spłynie. Lukru nie ubijaj, ucieraj. Może to trwać nawet kilka minut.
likier cytrynowy do ciasta
A teraz kilka porad, dotyczących zamienników do ciasta:
Dynię możesz zamienić na marchew.
Orzechy włoskie możesz zamienić na inne orzechy, które lubisz, ewentualnie inne dodatki w postaci płatków migdałowych, rodzynek.
Mąkę pszenną można zamienić na inną, np. bezglutenową.
Cynamon możesz zamienić na mieszankę ulubionych przypraw korzennych.

I dynie z masy plastycznej do ozdoby
dynie z masy plastycznej

ciasto z dyni hokkaido z cynamonem
smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *