Do czekoladowych deserów nikogo nie trzeba namawiać. A jeśli jeszcze dodam, że w składzie dzisiejszego jest woda z ciecierzycy (deser wege i bez glutenu), czyli możemy go jeść właściwie bez wyrzutów sumienia, to chyba każdy się skusi. Zapraszam.
Garść porad, dotyczących ubijania aquafaby, wskazówki i zasady znajdziesz tutaj. Inspirowałam się przepisem z Jadłonomii, która moim zdaniem jest kluczową skarbnicą wiedzy na temat deserów wege. Ale jak to ja, zawsze coś musiałam pozmieniać. Zresztą ten deser, pozostawia duże pole manewru i śmiało można eksperymentować ze składnikami. Deser pasuje właściwie do wszystkiego, dzieci smarują nim naleśniki, dorośli pochłaniają, pytając o więcej. U mnie z podanych niżej składników wyszło 6 słoiczków napełnionych do połowy, jak na zdjęciu.
Tak wygląda ubita aquafaba:

A oto przepis na Mus czekoladowy z aquafabą, chilli oraz owocami lata:
- 150ml wody po cieciorce
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta chilli
- owoce i mięta do dekoracji (możesz użyć tylko czekolady gorzkiej lub tylko mlecznej)
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj szczyptę chilli i dokładnie wymieszaj. Wodę z ciecierzycy ubij na sztywno. Musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ to trochę trwa. Mikser czasami się buntuje ? Ale spokój i cierpliwość jest ważna, w życiu wręcz kluczowa. Dodaj szczyptę soli a gdy woda będzie sztywna, dodaj łyżkę cukru pudru. Po tym czasie delikatne wymieszaj rózgą z czekoladą. Przelej do pucharków i wstaw do lodówki na 2h. Udekoruj i zajadj ze smakiem i bez wyrzutów sumienia!. Smacznego!




Czy mozna dodać słodzik? Tagatoza
Tak można 🙂 to oczywiście zależy od indywidualnych preferencji. Pozdrawiam. kinga