Beza z Aquafaby, czyli wszystko co musisz wiedzieć o zamienniku jajka

Aquafaba to ostatnio bardzo popularny zamiennik jajka, jednocześnie alternatywa dla białka, z którego przygotowujemy bezy. To coraz bardziej powszechny składnik ciast i ratunek dla wszystkich, którzy są na białko kurze uczuleni. Jak jej używać? Na co uważać podczas pieczenia? Zapraszam na dzisiejszy wpis.

W 2014 roku francuski kucharz Joël Roessel przeprowadzał testy, by znaleźć alternatywę dla białek. Stał się inspiracją dla amerykańskiego inżyniera Goose Wohlta, który z kolei użył płynu po cieciorce do przygotowania wegańskiej bezy.

Aquafaba to zlepek dwóch łacińskich słów aqua – woda i faba – fasola. Jej skład to woda i skrobia, jest całkowicie wolna od glutenu. Oczywiście próbowano stosować jako zamiennik jajka siemienia lnianego, ale występowały problemy z ubijaniem.

Możesz skorzystać z gotowej wody z puszki po ciecierzycy. Możesz również ugotować ciecierzycę i wykorzystać powstałą tak wodę do deseru czy też przygotowania bezy. Jeśli używasz wody z puszki, warto ją wcześniej zredukować (10 minut na ogniu), by była stabilniejsza i lepiej się ubijała.

beza z aquafaby

Jeśli samodzielnie gotujesz wodę z suchej ciecierzycy, pamiętaj, że potrzebujesz więcej czasu. Należy ją bowiem na noc namoczyć w proporcjach 3 szklanki suchej ciecierzycy i 3-4 szklanki wody. Woda powinna wystawać ponad ziarna. Tak przygotowana cieciorka powinna się moczyć całą noc. Po tym czasie odlewasz wodę i zalewasz cieciorkę nową wodą, w takiej samej proporcji. Gotujesz 1,5 h. Z podanych proporcji powstaje 1 szklanka wody gotowej do ubicia, oczywiście po przestudzeniu.

Jak postępować z wodą po cieciorce jako zamiennikiem dla jajka?

  • 1 jajko to 3 łyżka aquafaby
  • 1 żółtko to 1 łyżka płynu
  • 1 białko to 2 łyżki płynu
  • jeśli używasz aquafaby w cieście nie musisz jej ubijać, po prostu dodajesz

Aquafaba – jak postępować gdy chcesz przygotować bezę?

  • najpierw ja zredukuj, będzie stabilniejsza, tak z 10 minut na ogniu, niech odparuje
  • przygotuj odpowiednie proporcje: na 150ml aquafaby stosujesz 200g cukru (u mnie drobny)
  • w tradycyjnej puszcze masz 400g płynu i cieciorki
  • ubijaj ją w czystej misce bez tłuszczu
  • traktuj ją jak białko, zacznij ubijanie od wolnych obrotów, uwaga to będzie dłużej trwało, stopniowo zwiększaj obroty
  • gdy będzie sztywna dodawaj cukier stopniowo, jak przy bezie, łyżka po łyżce
  • susz w temperaturze 100C-130C tak do 2h
  • beza z aquafaby jest na początku mokra, uważaj jak robisz większą bo może być klejąca, krucha, bardziej wilgotna – w takiej sytuacji wydłuż pieczenie (suszenie)
  • przygotowanie mini bezików jest bezpieczniejsze, ponieważ dość szybko się suszą i odchodzą od papieru, mogą być trochę lepiące, ale pozostawione na noc do suszenia będą idealne
  • możesz dodawać barwinków i ekstraktów: waniliowego, cytrynowego
beza z aquafaby

Mój deser powstał z proporcji jw. Delikatnie zabarwiłam na kolor fioletowy. Podała w pucharkach z kremem mascarpone i bitą śmietaną oraz z owocami – borówki, czereśnie, do dekoracji lawenda. Więcej o zastosowaniu lawendy przeczytasz tutaj. Jak smakował? Bardzo ciekawy, dla niektórych nawet lepszy niż białko.

beza z aquafaby
pokruszona beza z aquafaby z kremem i owocami

Smacznego! Nawet jeśli coś nie wyjdzie, nie poddawajcie się. Musisz doskonale znać swój piekarnik, wiedzieć jak pieką, jaka temperatura będzie najlepsza. W przypadku bezy z aquafaby nie jest wykluczone dłuższe suszenie, odrobinę wyższa temperatura. Do dzieła!

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *