Pomysł na śniadanko? A może tym razem gofry? Zapraszam na wersję belgijską, bez drożdży, szybką i bardzo łatwą w przygotowaniu. Najlepiej podać je z bitą śmietaną, świeżymi owocami, domowymi konfiturami… rano świetne są jako przekąska do pracy czy szkoły, nie tracą swojej świeżości i smaku.
Przepis na gofry belgijskie
180g cukru
3 jajka
200g masła
2 torebki cukru waniliowego (lub 2 łyżki domowego ekstraktu alkoholowego waniliowego)
250g mąki
szczypta soli
Masło rozpuść i wystudź. Jajka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i solą do białości. Stopniowo dodawaj wystudzone masło i mąkę. Wymieszaj dokładnie na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste, nie lejące się.
Maszynę do gofrów dobrze nagrzej i lekko natłuść np. olejem. Nakładaj po łyżce stołowej ciasta na środek kratki. Piecz na jasnozłoty kolor. Gofry nie powinny zajmować całej powierzchni kratki. Po upieczeniu są bardzo miękkie, dlatego przed spożyciem należy je ostudzić.



Smacznego!
Zapraszam Cię do zapoznania się z moim e-Bookiem:
„Sekrety idealnej bezy” to kurs pieczenia krok po kroku
Masz dość bez, które opadają, pękają albo wychodzą jak guma?
Ten eBook to Twój pierwszy krok do bezy, z której będziesz dumny/a!
Przygotowałam dla Ciebie 25 stron konkretnej, uporządkowanej wiedzy o pieczeniu idealnych bez – od podstaw po praktyczne wskazówki i sprawdzone przepisy. To kurs, który możesz przerobić w domowej kuchni, bez stresu i specjalistycznego sprzętu.
