Wstań rano i zrób omlet. Smakuje tak, jakby się jadło biszkopt z patelni. Zapraszam na wersję słodką, puszystą, delikatną, którą możesz podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ot, moje ulubione słodkie śniadania.

Niby każdy wie jak wygląda omlet, ale czy każdy potrafi go usmażyć tak, jak zrobiliby to Francuzi? Nie dowiesz się, jeśli nie sprawdzisz. Podobno znany był już w strożytnym Rzymie a nazwę wywodzi od ubitych jaj, czyli mellita. Doczytałam, że wtedy to jaja te był ubite z miodem. Cóż, do perfekcji doprawadzili jednak omlet właście Francuzi. Wersja, o której teraz piszę, jest wytrawna. Jaja ubija się razem i wylewa na patelnię wysmarowaną masłem. Rozlewa się masę po całej patelni, ale powstałego placka nie przewraca się na drugą stronę. Dobry omlet nie może być trwardy, powinien być puszysty i nie galaretowaty. Jego smak zależy od dodatków, które można przygotować oddzielnie lub dodać je do omletu, na górę, podczas smażenia. Smakosze przed podaniem omeltu podgrzewają talerz, aby zimny nie wyciągnął ciepła z dania. Czy już jesteś głodna/głodny? Ja tak.

Jednak dziś zapraszam na wersję słodką dnia. Innym razem przygotujesz wytrawną.

Przepis na puszysty i słodki francuski omlet. Przygotuj więc:

  • patelnię o średnicy 16 cm
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru wnailiowego
  • odrobinę masła do pasmorowania patelni
  • dodatki do omletu: owoce, dżemy, miód…

Ta wersja omeltu jest przerzucana, więc jeśli chcesz przygotować większy omlet, zwiększ liczbę składników, ale przygotuj się na to, że trudniej będzie go przerzucić.

Ubij białka na sztywno, dodaj żółtka – wymieszaj na małych obrotach miksera. Teraz dodaj mąkę wymieszaną z cukrem. Mieszaj delikatnie. Posmaruj patelnię masłem, boki również. Omlet będzie się wspinał do góry i jeśli nie posmarujesz boków, to się przyklei i nieestetycznie porwie przy przekładaniu na drugą stronę. Możesz posmarować patelnię pędzelkiem, kawałkiem ręcznika papierowego. Przełóż omlet na patelnię. Gdy po bokach stanie się sprężysty, możesz go przełożyć na drugą stronę. Czasami niezbędna jest pomoc szpatułek. Za chwilę będzie gotowy w całości.

Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kinga

Miło mi Cię tu gościć. Jeśli spodobał Ci się przepis, prześlij go dalej. Skomentuj, wyraź swoją opinię.