Krokant, grylaż a może crunch? Chrupki i słodki dodatek powstający z wybranych orzechów lub ich mieszanki oraz cukru, który zmienia się w złocisty karmel i dodaje Twoim wypiekom i deserom nie tylko smak, ale i zaskakujące wrażenia. Zapraszam na przepis na wyśmienity deser z dodatkiem krokantu migdałowego i porady, jak właściwie przygotować taką dekorację/dodatek do tortu.

Crunch migdałowy wcale nie musi być migdałowy. Chodzi i przygotowanie wybranych orzechów w taki sposób, bo powstała z nich złocista, chrupiąca warstwa, którą dodasz do deseru, tortu. Na dole artykułu znjadziesz dokładną instrukcję jak przygotować krokant. Zanim jednak to nastąpi, zapraszam na przepis na Crunch Migdałowy z nutą pomarańczy.

Przepis na Crunch Migdałowy z nutą pomarańczy

  • 300ml śmietnaki kremówki 36%
  • 75g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka likieru Cointreau albo Amaretto
  • garść zblanszowanych migdałów lub innych orzechów, posiekanych
  • opcjonalnie 1 łyżka skórki kandyzowanej pomarańczowej i do polania sos malinowy

Płatki migdałów spraż na patelni. Dodaj cukier i gdy mieszaj aż cukier stanie się brązowy i oblepi migdały. Przełóż na talerz ale mieszaj raz na jakiś czas, by migdały się za bardzo nie posklejały. Jeśli tak się stanie, trzeba bedzie je pokruszyć. Ubij zimną śmietankę na sztywno, dodaj skórkę, likier, posiekane orzechy oraz crunch migdałowy. Przełóż do pucharków i wstaw do lodówki na 2h. Przed podaniem możesz deser udekorować startą skórką lub sosem malinowym.

Smacznego!

A teraz czas na krokant czy grylaż. Zapewne niejednokrotnie spotykasz w tortach chrupką warstwę. To jest właśnie krokant. Można kupić gotowy, ale samodzilne przygotowanie w domu nie jest trudne, wręcz proste. Zapoznaj się ze wskazówkami, które mam nadzieję pomogą przygotować Ci krokant z wybranych przez siebie orzechów.

Krokant jest stosowany nie tylko jako przełożenie tortu, ale i dekoracja. Możesz go skruszyć na drobny pył w malakserze lub po prostu połamać na większe kawałki i użyć jako dekoracji. To, jakie wybierzesz orzechy, decyduje o jego smaku.

Krok 1. Orzechy. Jeśli używasz migdałów, laskowych czy też pistacji, najpierw musisz pozbyć się ich skórki, ponieważ na etapie łączenia się z karmelem, będzie się oddzielać od orzechów, daje również gorzki smak. W tym celu nagrzej pierkarnik do 180C i na papier wyłóż orzechy. Po 5 minutach skórka zacznie sama odchodzić. Wyjmij orzechy i po przestudzeniu pozbądź się skórki przy pomocy ściereczki.

Krok 2. Posiekaj orzechy. Jeśli chcesz żeby były w całości, nie musisz ich siekać. Wtedy to już nie bedzie dokładnie krokant, ale coś na kształt dekoracji orzechowej. Choć oczywiście orzechy pokryte karmelem po przestudzeniu również można zmalakserować lub posiekać nożem.

Krok 3. Na patelnię wsyp cukier (czasami miesza się go z wodą i szczyptą soli). Podgrzewaj aż uzyskasz złotobrązowy kolor.

Krok 4. Przełóż do karmelu orzechy i wymieszaj bardzo dokładnie.

Krok 5. Tak przygotowanę masę, przełóż na papier do pieczenia, dokładnie rozprowadź, tak by powstała cienka warstwa a nie zbity kawał masy orzechowej. Karmel szybko twardnieje i taki orzechowy kamień trudno będzie skruszyć, stąd należy to zrobić od razu po zdjęciu z patelni. Bedzie Ci łatwiej.

Krok 6. Wystudzony krokant posiekaj, skrusz, jak wolisz. Jest gotowy do użycia. Proste prawda?

A teraz proporcje, jakich należy użyć do krokantu:

  • 300g wybranych orzechów
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 35 ml wody
  • Jako opcję możesz użyć esencji np. waniliowej, ale to zależy od indywidualnego upodobania

Zapytasz pewnie: dlaczego w moim przepisie na crunch był tylko cukier a nie cukier i woda? To zależy. Chodzi o ilość składników, proporcje. Chodzi o intensywność smaku, swobodę mieszania cukru z wodą. Sam cukier szybciej się spali na patelni. Niektóre krokanty mają w składzie również masło. Wybór należy do Ciebie.

Czy krokant miękknie po przełożeniu w torcie lub w deserze? Nie bardzo. Karmel daje stabilną warstwę, tak więc jeśli masz uzyskać wrażenie czegoś co chrupie, dziwne byłoby gdyby się rozpuścił w kremie tortowym. Deser crunch, który dziś zaproponowałam, trzymałam w lodówce dobę, crunch nie zmiękł i się nie rozpuścił w śmietance.

Mam nadzieję, że moje wskazówki są przydatne. Jeśli masz pytania, zadaj, skomentuj. Podziel się przepisem, jeśli Ci się zpodobał. Na seicie mamy tak wielu miłośników domowych deserów.