Jeden z najlepszych i jednocześnie delikatnych deserów, idealny na upały – sernik na zimno. Ponieważ zaczyna się sezon arbuzowy, pochłaniam ten owoc w każdej formie. Moja dzisiejsza propozycja, delikatna i niezbyt słodka, to sernik arbuzowy – oczywiście na zimno. Zapraszam.
Uwielbiam korzystać z owoców sezonowych, kombinować co by tu przygotować, jak przerobić owoce, by używać ich nie tylko do dekoracji, ale również do wnętrza deserów. Dlatego pomyślałam sobie, że wykorzystam sery i przygotuję mus z arbuza, który z kolei połączę z całą resztą oraz z żelatyną. Eksperyment się udał. Sernik jest delikatny, lekko różowy, nie za słodki. Użyj serów takich jak lubisz, może to być ser dedykowany sernikom na zimno, sernik homogenizowane, ricotta, mascarpone, philadelphia, czy jakikolwiek inny. Ważne, by użyć odpowiednich proporcji żelatyny do masy serowej i zmiksowanych owoców.
Przepis na sernik na zimno z arbuzem
na spód o średnicy 22 cm:
ciasteczka oreo (200g), 125 g masła rozpuszczonego
na masę:
250g sera białego trzykrotnie zmielonego
250g serka ricotty
400g arbuza, bez skórki, bez pestek, zmiksowanego i przetartego przez sito
75g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
1 opakowanie żelatyny deserowej lub 10 listków
do dekoracji: maliny, arbuz, borówki, mięta, kwiaty jaśminu
Przygotuj tortownicę, wyłóż spód papierem do pieczenia. Ja jeszcze dodatkowo wycinam paski papieru i oklejam boki tortownicy (delikatnie smaruję masłem, żeby się przykleiły). Zmiksuj ciasteczka z masłem i wylep spód tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut. Żelatynę przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Zmiksuj arbuza i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj ser, skórkę, cukier oraz arbuza – możesz to zrobić mikserem. Składniki mają się połączyć na jednolitą masę. Teraz czas na żelatynę, rozpuszczoną, delikatnie wlewaj do masy, wystarczy mieszać rózgą. Nic nie powinno się zważyć, ponieważ temperatura jest wyrównana. Wylej masę na spód tortownicy, wyrównaj. Odstaw na kilka godzin do stężenia.
W przypadku żelatyny Dr Oetkera na opakowaniu jest napisane, że całe wystarcza na 500-700g sera. Należy ją namoczyć w 50ml wody, a potem dodać 100ml wrzątku. Wymieszać i gotowe.
Udekoruj wedle uznania. Smacznego!