Żółty, zielony, żółty, zielony – mam wrażenie że opanowało mnie kolorowe wiosenne szaleństwo i na zdjęciach dominują właśnie te kolory połączone z bielą. Dlatego dziś przepis na czekoladową babkę z nutą pomarańczową. Zapraszam.
Babka jest dość wilgotna, szczególnie od razu po upieczeniu, więc wyjątkowo sugerowałabym wyjęcie jej z formy dopiero jak się wystudzi. Polana jest gęstą polewą – ganache.
Poza tym ciasto robi się szybko, podobnie jak szybko znika z talerza. Pyszna i proste!
Babka czekoladowa – przepis
100g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
200g masła
3/4 szklanki kakao
pół szklanki mocnej kawy bez cukru
40ml cointreau
skórka z jednej pomarańczy
2 jaja
380g maki pszennej
1 i 1/4 szklanka cukru drobnego (może być również brązowy)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany np. 18%
1 łyżka sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady
150ml śmietanki kremówki 36%
Dekoracja: kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło, wraz z kakao, kawą i posiekaną czekoladą rozpuść razem w rondelku. Po tym jak wszystkie składniki się połącza i czekolada roztopi, zestaw z ognia i dodaj cointreau.
Formę do babki natłuść, najlepiej masłem.
Połącz sypkie składniki. Dodaj jaja, masę czekoladową, skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Przelej całość do formy, tak do 3/4 wysokości, babka urośnie. Mi z podanych składników wyszły dwie foremki o średnicy około 17cm (spód).
Piecz w 170C około 1 godziny, do suchego patyczka.
Polewa – roztop czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj podgrzaną śmietankę 36% i całość dokładnie wymieszaj. Jeśli polewa wydaje Ci się zbyt gęsta, dolej śmietanki. Polej nią wystudzone ciasto, udekoruj.
Smacznego!