Im bliżej Świąt Wielkanocnych, tym więcej rodzi się pomysłów na świąteczne wypieki. Dziś propozycja mazurków w kształcie jaj udekorowanych ganache z mlecznej i białej czekolady oraz kremem kajmakowym. Mam nadzieję, że znajdziecie tu inspirację i pomysł na dekorację tego jednego z najpopularniejszych ciast Wielkanocnych.

Moja tegoroczna propozycja to przede wszystkim kształt mazurka – jajo. W zależności od kreatywności, możesz je udekorować jak pisankę. Przecież nie musisz piec mazurka w kształcie prostokąta, kwadratu. Równie dobrze mogą to być mini wersje małych mazurków w kształcie jaj, a każde z nich z inną dekoracją. Dodatkowo są niezwykle poręczne i możesz je ze sobą zabrać na śniadanie lub obiad wielkanocny.

Moje mazurki mają 20 cm wysokości. Zanim przygotowałam ciasto półkruche, wycięłam formę, którą potem przyłożyłam do rozwałkowanego spodu i wycięłam żądany kształt. W jednym przypadku dookoła mazurka są ulepione małe kuleczki z pozostałego ciasta. Do surowego spodu przyklejałam je używając białka. Jeśli chcesz, możesz zrobić pasek dookoła kształtu, czy też wyciąć wykrawaczką małe kwiatuszki, listki. Pamiętaj tylko, żeby nie wystawały za bardzo poza kształt Twojej formy, ponieważ po upieczeniu mogą się obłamać. Taka dekoracja z ciasta stanowi dobre zabezpieczenie, jeśli masa, którą wypełniasz mazurek jest lejąca i dopiero po jakimś czasie zastyga.

Mazurek 1 – spód z ciasta półkruchego, dżem z gorzkich pomarańczy, dekoracja z ganache z mlecznej i białej czekolady.
mazurek wielkanocny z ganache
Mazurek 2 – spód z ciasta kruchego, dżem porzeczkowy, krem kajmakowy, dekoracje z bezy, złotych kuleczek i czekoladowych jajek przeciętych na pół.
kajmakowy mazurek wielkanocny
Sugerowałabym najpierw przygotować oba ganache, ponieważ musza przynajmniej 2h spędzić w lodówce, zanim będą gotowe do dekoracji.

Ganache z mlecznej czekolady – przepis
180g mlecznej czekolady
250ml śmietanki kremówki 36%

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zalej śmietanką. Dokładniej wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3h. Ganache gęstnieje i jest od razu gotowy do dekoracji.

Ganache z białej czekolady – przepis
200g białej czekolady
100ml śmietanki kremówki 36%

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i zalej śmietanką. Dokładniej wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3h. Ganache gęstnieje i jest od razu gotowy do dekoracji.

Ciasto półkruche – przepis
170g mąki pszennej
30g cukru pudru
100g zimnego masła dobrej jakości
1 żółtko
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany, np. 18%

Wszystkie składniki połącz ze sobą, możesz to zrobić w malakserze, owiń folią, wstaw do lodówki na 1h lub na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie rozwałkuj, wytnij żądany kształt, wykonaj ozdoby, ułóż na papierze do pieczenia i ewentualnie wstaw na 1h do lodówki. Ja piekłam i po wizycie ciasta surowego w lodówce i bez. Wychodzi tak samo dobrze. Leżakowanie ciasta w lodówce ma znaczenie, gdy chcesz by ozdoby na bokach zachowały kształt podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.

Piecz 20 minut w 190C. Odstaw do wystudzenia.

UWAGA – powyższe składniki zwiększyłam i wykonałam ciasto z półtorej porcji. Wyszły mi dwa jaja wysokie na 20cm.

Krem kajmakowy – przepis
250g serka mascarpone, schłodzony
300g kajmaku

Oba składniki miksowałam tylko do połączenia. Schłodziłam.

Dekoracja:
Poza dżemem z gorzkich pomarańczy oraz dżemem porzeczkowym, użyłam przygotowanych wcześniej mini bez, kolorowych posypek (zielone perełki i złoty maczek) oraz czekoladowych jajeczek. Ganache wyciskałam z tylek cukierniczych (fakt, uwielbiam się nimi bawić i czasami mam wrażenie, że każde ciasto i tort tak mogłabym wykończyć).

Uwielbiam słodko-kwaśne połączenia w ciastach, stąd propozycja połączenia porzeczek z przesłodkim kajmakiem, czy też złamanie czekoladowego ganache gorzkimi pomarańczami.

Na wystudzony spód nakładałam dżemy, a potem ganache i krem kajmakowy.

Do dzieła Kochani!
Smacznego!
mazurki wielkanocnemazurek kajmakowyganachemazurek kajmakowy