desery Paryż

Jak przechowywać wypieki, by dłużej zachować ich świeżość, smak i wygląd?

Uwielbiasz wypieki, desery i ciasta. Nie tylko proces ich przygotowania, ale również zapach, smak, wygląd? To oczywiste! Ale czy spożywasz je tego samego dnia? Pewnie nie od razu. Nawet największy łasuch chce się cieszyć deserem jak najdłużej. Co robić z ciastem, które kupisz, a które przecież było upieczone dzień wcześniej, by jak najdłużej zachować jego świeżość? Jaka jest najlepsza metoda na przechowywanie ciastek, deserów, serników i tart? Jeśli spędza Ci to sen z powiek, mam nadzieję, że dzisiejszy tekst odpowie na nurtujące Cię pytania.

Mam nadzieję, że dzisiejszy wpis pomoże Ci nie tylko we właściwym zabezpieczeniu Twojego wypieku, ale również w logistyce, dobrym planowaniu Twojej pracy i miejsca w lodówce. Jeśli przygotowujesz przyjęcie, które nie jest tylko słodkim podwieczorkiem, ale w menu masz sałatki, mięsa, zupy i desery plus ciasta, to dzięki odpowiedniemu planowaniu i wyobraźni, właściwie wybierzesz ciasto, które podasz gościom. Dopasujesz jego rodzaj do swoich możliwości, czasu przygotowania jak również przechowywania.
Zanim dowiesz się, jak przechować ciasta, czy wybrać lodówkę, czy też temperaturę pokojową, jak dopasować w końcu tę temperaturę do rodzaju wypieku, podzielę się z Tobą kilkoma uniwersalnymi technikami na zapewnienie świeżości Twoim wypiekom.
serniki i tarty Paryż
Hermetyczne pojemniki
Wydawać by się mogło – banalne. Ale bez względu na to, jak potem będziesz przechowywać swoje wypieki, hermetyczny pojemnik pozwoli nie tylko zachować świeżość, wydłużyć ją o 2-3 dni, ale zabezpieczy Twoje ciasto przed agresją innych produktów z lodówki. Nie ma nic pyszniejszego i bardziej uroczego niż zapach mięska, które przenika do tortu, prawda? Zapach to jedno, ale mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że inne produktu z lodówki (właśnie ich aromat) wpływają również na smak wypieku. Więc jeśli nie możesz wyposażyć się w lodówkę tylko do wypieków, zadbaj o higienę swojego ciasta poprzez zakup takich pojemników.

Folia aluminiowa
To dobra, choć nie tak skuteczna jak pojemnik hermetyczny,  metoda na zabezpieczenie ciasta. Jest szczególnie polecana, gdy chcesz zabezpieczyć ciasta z kremem (np. ptysie, desery, torty), zapobiega również wysuszaniu się kremu. Zachowuje smak i świeżość.

Zawsze musisz zdecydować, czy będziesz przechowywać ciasta w lodówce czy w temperaturze pokojowej. Nic tak negatywnie nie wpływa na świeżość ciasta, niż gwałtowna albo częsta zmiana temperatury.

Lodówka
Pamiętaj, że każde ciasto zachowuje się w lodówce inaczej. A więc:

Musy, Entremets, z owocami, z kremami, serniki na zimno, torty z kremami
Lodówka oczywiście wydłuża świeżość i zachowuje smak Twojego wypieku. To podstawowe narzędzie, z którego korzystasz. Jednak są takie ciasta, które mogą być przechowywane w lodówce tylko jeden dzień. Np. należy do nich francuski wypiek, tzw. ciasto tysiąca liści (Millefeuille).  Może być przechowane w hermetycznym pojemniku, w folii aluminiowej, w dowolnym miejscu w lodówce, ale nic nie zmieni tego, że tylko jeden dzień.

Podobnie sprawa się z deserami typu: Entremets czy też musami. Nawet jeśli jest zabezpieczony folią lub przechowywany w pojemniku hermetycznym, w lodówce wytrzyma maksymalnie dwa dni. Możesz przechowywać w dowolnym miejscu w lodówce.

Tarty, szczególnie te wykończone owocami, możesz przechowywać w lodówce dwa dni, np. ciasta cytrynowe, owocowe, szarlotki, wykończone bezą włoską itp. Ciasto kruche twardnieje w lodówce, dlatego jeśli jeszcze nie włożyłaś kremu na tartę, możesz samo ciasto przechowywać poza lodówką. Po dodaniu kremów i owoców, tylko w lodówce.

Z makaronikami jest trochę inaczej. Najlepsze miejsce dla tych kolorowych ciasteczek to dolna półka w lodówce. Tam będą się czuły bezpiecznie, zachowają swój kształt i świeżość do 4 dni.

Ciasta typu babki piaskowe, zebry
Lepiej je owinąć nie w folię aluminiową, tylko spożywczą, szczelnie. Wtedy wytrzymają w lodówce nawet 10 dni po upieczeniu. Możesz je przechowywać w dowolnym miejscu lodówki.

Podsumowując, na szczególną uwagę zasługują w lodówce ciasta z kremami i owocami. Nie polecam ich przechowywać w temperaturze pokojowej, są wtedy narażone na szybsze zepsucie.
makaroniki Paryż
Przechowywanie w temperaturze pokojowej
Nie wszystkie ciasta przechowujesz w lodówce. Nawet byłoby to niewskazane. Ale co to tak naprawdę oznacza przechowywanie w temperaturze pokojowej? Przyjmuje się, że to 18C. Uważaj jednak, bo to znaczy że ciasto nie może być również narażone na bezpośrednie działanie światła, wilgoci, wiatru. Ciasta bez kremów również powinieneś właściwie zabezpieczyć, jeśli chcesz dłużej cieszyć się ich smakiem i świeżością.

Poniżej kilka przykładów ciast i ciastek, które mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka
Bez względu na nadzienie, zawartość mniejszych lub większych kawałków czekolady, karmelu czy też orzeszków – przechowuj w 18C, w szczelnym pojemniku, folii, nie wystawiaj na działanie słońca czy wilgoci. Wtedy są świeże do 2 dni po upieczeniu. Nie, to nie oznacza, że nie możesz ich potem zjeść. To oznacza tylko przedłożenie ich świeżości. Z czasem składniki upieczonego ciasta wystawione na kontakt z powietrzem, powodują wysychanie, łamliwość.
chlebki z orzeszkami pistacjowymi
Ciasteczka typu  magdalenki
Podobnie jak powyższe, możesz przechowywać w folii, ewentualnie wielkich słojach i zachowają swoją świeżość przez 3 dni.

Biszkopty – szybko wysychają, dlatego polecam je szczelnie owinąć folią.

Ciasta ptysiowe – szybko wysychają, jeśli nie są zabezpieczone, ale jeśli z kolei zbyt mocno je owiniesz folią, będą miękły. Musisz więc zastosować metodę pośrednią, by jednak trochę powietrza do nich dochodziło. Po przełożeniu kremem, w lodówce.

Ciasta kruche
Te wyjątkowo możesz przechowywać znacznie dłużej, nawet do 15 dni. Zachowają swoją świeżość, jeśli są w folii, ewentualnie hermetycznym pojemniku, słoju.

Ciasta drożdżowe
Wszystkie tzw. suche, czyli bez owoców i masy makowej. Możesz zawinąć po wystudzeniu w folię i przechowywać do 3 dni. Z czasem takie ciasto po prostu wysycha.

Bezy
Jeśli są to małe beziki, bez kremu albo beza jeszcze nie jest przełożona kremem, możesz je przechowywać w zależności o wielkości albo w słojach, albo w szczelnym pojemniku. Bezy mają to do siebie, że wysychają nawet po wyjęciu z piekarnika, więc narażone na zbyt dużą wilgotność, będą miękkie. Jeśli w otoczeniu będzie suche powietrze, będą się coraz bardziej wysuszały.
bezy Paryż cukiernie
Makowce
Ponieważ masa makowa zawiera surowe białka, nie polecam przechowywania makowca poza lodówką. Jednak dwa dni w temperaturze pokojowej, zawinięty w folię, może poleżeć.

Serniki
Jeśli w Twoim otoczeniu nie panują upały, możesz przechowywać sernik w temperaturze pokojowej do dwóch dni. W lodówce z kolei do 4 dni. Serniki pieczone lubią chłód, stąd jednak moja sugestia, żeby przechowywać je w lodówce.
sernik pieczony Zalesie Mazury
PORADY
Jeśli słoju zamkniesz kawałek chleba nabity na wykałaczkę, to chleb szybko wyschnie, ale Twoje ciasteczka będą dłużej miękkie. Podobnie ma się sprawa z kawałkiem jabłka, które również spowoduje, że Twoje ciasteczka będą miękkie nawet do 4 dni.

Zawsze musisz dopasować sposób przechowywania ciasta do wypieku. Jeśli jest z kremem, jeśli mokre, to zaproś je do lodówki. Jeśli suche, może się rozgościć poza lodówką. Jednak w jednym i drugim przypadku, pamiętaj o folii i hermetycznych pojemnikach. Ciasta do lodówki wkładamy zawsze po ich wystudzeniu. Jeśli włożysz jeszcze ciepłe, narazisz ja na szybkie psucie.

Powodzenia desery Laduree

Poprzedni wpis

Sablé Breton Chocolat Banane/ z cyklu francuskie wypieki

Następny wpis

Eatstory, Bistro i cukiernia/ nowe słodkie miejsce na mapie Piaseczna

  1. em

    a drożdzówki np. maliniaki czy jagodzianki? 😀

    • Witaj 🙂 najlepsze sa do tego pojemniki plastikowe do przechowywania żywności, folia spożywcza, papier do pieczenia, torebki strunowe. Ja bardzo często zawijam w papier śniadaniowy, potem w ściereczkę albo folię. Ale to też zależy jak długo chcę je przechować. Jeśli dłużej niż dzień, należy włożyć do lodówki np. zawinięte w folię. Niestety maliny i jagody mogą spleśnieć. Pozdrawiam

  2. Kasia

    a co jest z ciastem cytrynowym? w pojemnik hermetyczny, w folię aluminową czy spożywczą? czy to jest ciasto kruche czy jak? ja dopiero uczę się piec i się niestety nie znam.
    pozdrawiam

    • Witam 🙂 jeśli ciasto cytrynowe jest wilgotne, to wystarczy zawinąć je w folię aluminiową, żeby nie obsychała, ewentualnie lnianą ściereczkę. Spokojnie dwa dni wytrzyma. Niestety trudno przewidzieć, kiedy (zależy to właśnie od poziomu wilgotności ciasta i składników) może zacząć się pleśń. Niektóre ciasta (bez kremów) wytrzymują nawet do 5 dni i nic się nie dzieje. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

  3. Alek

    A babeczki z kremem jak długo mogą stać poza lodówką? jaki krem najlepiej zastosować? Jak jest impreza ze słodkim stołem to kilka godzin te ciasta muszą postać poza lodówką, czy się nie zepsują? Jaki krem będzie najtrwalszy?

    • Witam serdecznie. Najlepszy będzie chyba krem maślany, np. na bezie szwajcarskiej. Spokojnie długo wytrzymuje i trzyma formę. Pozdrawiam

  4. Ciastka z lukrem

    A ja mam pytanie odnośnie ciastek dekorowanych lukrem królewskim. Jak je przechowywać aby nic się z nimi nie działo?

    • Dzień dobry 🙂 otóż pierniki najlepiej przechowywać w pojemnikach zamykanych szczelnie, np. takich z gumką. Żeby jak najmniej dostawało się do nich niepożądanych zapachów. Te z lukrem również. Jeśli lukier powstał z białka dokładnie umytego i pozbawionego bakterii, dość długo świetnie się przechowuje i nic się z nim nie dzieje. Bezpiecznie do 2 miesięcy. Ja przeprowadzam wiele testów i trzymam takie pierniki długo. Ale fakt, po dwóch miesiącach są już raczej do dekoracji. pozdrawiam
      Kinga

  5. Bułeczki cynamonowe

    Hej, a co z bułeczkami cynamonowymi? Pojemnik czy folia? Może jakiś inny sposób? Liczę na pomoc 🙂

    Kasia

    • Witam 🙂 otóż wszelkiego rodzaju pieczywo drożdzowe i również bułeczki cynamonowe szbyko czerstwieją. Taki ich urok. Żeby przedłużyć im żywot, sugerowałabym po przestudzeniu trzymać w folii do 2 dni. NIe wiem czy 3. dnia będą smaczne 🙂 mogą być suche. Pozdrawiam

      • Agata

        Witam:) a czy ciasto zrobione na drożdżówki
        Moze stać około 20
        Godzin? Zrobiłam
        Wlasnie , ale wolałabym Jednak
        Jutro przygotowywać drożdżówki Gdyż jutro mam
        Gosci . Takie troche nieprzemyślane , ale
        Mam
        Nadzieje…

        • Może oczekiwać w lodówce. Niestety w temperaturze pokojowej, gdy będzie MU ciepło, będzie rosło, co z kolei będzie skutkowało przefermentowaniem. Lepiej więc do czasu wypieku przechowywać ciasto w lodówce. Oczywiście przed pieczeniem trzeba je wcześniej wyjąć i dać mu szansę na wyrośnięcie 🙂

  6. Alicja

    A co z ciasteczkami chrupiacymi, ala cookies?

    • Dzień dobry 🙂 wystarczy przechowywać je w słoju, puszkach przeznaczonych na takie ciasteczka. serdecznie pozdrawiam

  7. Iri

    Dzień dobry. Ja mam pytanie odnośnie ciast typu pleśniak, gdzie mamy wilgotne owoce ale i bezę. Co zrobić, żeby nie zrobiła się gumowata, a samo ciasto z kolei nie wyschło. W cukierniach sa zawsze idealne, domowe zawsze wilgotnieją

    • Dzień dobry. Cóż, cukiernie używają trochę innych składników, powiedzmy mniej naturalnych niż my piekąc w domu. ALe oczywiście nie wszystkie. Samo ciasto należy przechowywać w lodówce. Beza w lodówce bedzie wilgotniała, owoce bez lodówki zaczną się psuć. Ciasto trudne do pogodzenia tak, by składniki współgrały i się nie popsuły. Najgorzej szkodzi mu zmiana warunków. Wystawianie i wstawianie do lodówki, trzymanie godzinę na stole, potem znowu w lodówce. Przechowywane w lodówce należy zabezpieczyć tak, by chłonęło innych zapachów, np. w szczelnym pojemniku. To ciasto z tych, które długo nie poleży. Serdecznie pozdrawiam. Kinga

    • Adam

      najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości ciasta jest zamrożenie go…

      • Jest to oczywiście sposób 🙂 W tekście Mrożenie ciast – co i jak mrozić… zamieszczam kilka wskazówek. Pozdrawiam kinga

  8. hania

    Dzień dobry,mam zapytanie:otrzymałam śląskie kołacze weselne zapakowane w celafon czy mogę je tak przetrzymać do 4 dni w lodówce?

  9. Katarzyna

    Witam, mam pytanie odnośnie chałki, rozumiem, że skoro drożdżowe to po wystudzeniu, szczelny pojemnik po za lodówka, im krócej tym lepiej. Co jeśli tak jak dziś, późno ją zrobiłam i nie chce czekać aż przestygnie, może stać odkryta do rana, czy lepiej włożyć do plastikowego pojemnika i zamknąć? Czy może przykryć pokrywką, ale zostawić uchylone? Przepraszam, jeśli pytanie wyda się głupie, ale raczkuje w tematach kulinarnych i cukierniczych 😊

    • Witam, żadne pytanie nie jest głupie 🙂 a co do przechowywania to ciepłego nie radzę zamykać w foliowej torebce, ponieważ zaparuje i wpłynie to na jakość ciasta. Jeśli faktycznie jest tak późno, lepiej je przykryć ściereczką, żeby oddychało. A po wystudzeniu przełożyć do pojemnika czy też folii. Para, niewłaściwe studzenie ciasta moze wpływać na to, że mimo właściwego pieczenie powstał zakalec, ciasto jest gumowate i brak mu puszystości. Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam. Kinga

  10. Karolina

    Dzień Dobry. Czy kruchy spód do tarty mogę upiec kilka dni wcześniej i przechować poza lodówką? A ostatecznie wypełnić kremem i owocami w dniu na kiedy będzie potrzebna? Il3 dni taka sucha tarta może czekać na “wykończenie”? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Witam. Tak, można przygotować kruchy spód i bez kremów przechowywać poza lodówką. Bezpiecznie tak do 4 dni. Chodzi o to, by samo kruche ciasto było jak najświeższe. Nie sądzę, żeby się popsuło nawet przez 7 dni, ale w wypiekach zawsze kluczowa jest ich świeżość. Pozdrawiam. Kinga

  11. kotekpsotek

    Dzień dobry 🙂 chciałam zapytać, jak ma się sprawa z kruchymi ciastkami, ale przełożonymi budyniem? Już myślę o świętach i paczkach z ciastkami, ale to nadzienie nie daje mi spokoju – czy one wytrzymają parę dni czy wybrać coś innego? Chcę na ciastko nałożyć budyń i zakryć drugim ciastkiem 🙂
    Pozdrawiam <3

    • Dzień dobry 🙂 wg mnie lepiej wybrać inny krem. Te na bazie mleka, jaj, nieprzechowywane w lodówce mogą się popsuć. Świąteczne wypieki – prezenty lepiej się sprawdzą z lukrem, okienkami z landrynek czy też karmelu, może gęste powidła. Pozdrawiam Kinga

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén