Zapach lata dla większości z nas to zapach truskawek. Zamknijmy więc te słodkie wspomnienia w słoiczkach i cieszmy się nimi jesienią i zimą. Co zrobić, by przetwory były nie tylko dobre ale i oryginalne? Jak zadbać o ich dłuższy żywot? Czy i jaka jest różnica między dżemem, konfiturą a marmoladą? Zapraszam na dzisiejszy wpis.
Wczoraj miałam przyjemność gościć w Pytaniu na śniadanie i podzielić się kilkoma przepisami na przetwory z truskawek. Jeśli chcesz obejrzeć ten fragment, kliknij tutaj.
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, ale zachęcam do jak najszybszego ich zakupu, jeśli chcesz przygotować dobre przetwory na zimę. Z powodu padających deszczy truskawki mogą skończyć się szybciej niż myślisz, a w dodatku możesz mieć kłopot z wybraniem tych naprawdę dobrych. Niestety wiele z nich jest po prostu nasączonych wodą i szybko się psują. Nie odkładaj więc tej pracy na później tylko już dziś biegnij po owoce.
Zanim jednak zaprezentuję 4 ciekawe pomysły na urozmaicenie smaku truskawek, przypomnę o kilku zasadach, które są ważne podczas przygotowywania przetworów. Oto one:
- wybieraj owoce ładne, suche, niepopsute, nie mogą być zgniłe w przeciwnym razie dżem pokryje się pleśnią mimo pasteryzacji,
- truskawki należy odszypułkować i dokładnie umyć, nie trzeba ich kroić, ponieważ pod wpływem gotowania i tak się rozpadną,
- słoiki na przetwory umyj i wyparz,
- wybieraj raczej mniejsze słoiki, ponieważ po otworzeniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce,
- nie używaj tej samej (szczególnie oblizanej łyżki) do testowania przetworów, by nie wprowadzić do nich enzymów zawartych w jamie ustnej – grozi popsuciem.
Jaka jest różnica pomiędzy dżemem, marmoladą a konfiturą?
Dżem – ma w swojej konsystencji widoczne kawałki owoców. Podczas gotowania całe owoce częściowo się rozpadają, szczególnie podczas mieszania.
Konfitura – to całe owoce w syropie. Poza tym, że konfiturę raczej zasmażasz a nie gotujesz, to wybierasz do niej twardsze owoce by mogły pozostać w całości kąpiąc się w słodkim syropie.
Marmolada – cechują ją przetarcie i gładka, jednolita konsystencja.
Powidła – smażone śliwkowe, ależ to oczywiste prawda? Najlepiej przez kilka dni.
Przygotowanie przetworu – co zamiast cukru, żelfixy i substancje zagęszczające
Czy można przygotować przetwory z truskawek bez cukru? Oczywiście, że tak. Wszystko to kwestia czasu gotowania, redukowania wody, zagęszczania. Jeśli więc nie chcesz zbyt słodkiego dżemu, nie musisz go słodzić. Owoce mają w sobie cukier. Możesz ewentualnie dodać daktyle. Niektórzy dodatkowo zagęszczają dżemy żelatyną, agarem, czy też innymi zagęszczaczami dostępnymi w sklepach. Wybierasz to, co lubisz. Jednak pamiętaj, że czas smażenia również zagęści dżem. I uwaga! Jeśli na słoiku z przetworami dostępnymi w sklepie znajdziesz informację, że 100% dżemu to 100% owoców to bzdura. Z pół kilograma truskawek wyszło mi 200g przetworu…. sam sobie odpowiedz jak jest naprawdę. Warto uzbroić się w cierpliwość i dłużej gotować przetwory owoce, ale na wolnym ogniu raz na jakiś czas mieszając, by nie przywarły do garnka.
PASTERYZACJA
Jeśli chcesz dłużej przechowywać przetwory, musisz je spasteryzować. Jednym słowem gotujesz słoiki w garnku wypełnionym wodą (do 3/4 wysokości słoika), i od momentu zagotowania się wody gotujesz je 20 minut. Jeszcze gorące wyjmujesz z wody i odwracasz do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Dodatki smakowe do przetworów
Moje propozycje mogą się wydawać dla niektórych normalne, dla innych dziwne. Jednak by troszkę urozmaicić, podkręcić smak truskawek proponuję po prostu pokombinować. Poza cytryną warto testować limonkę, miętę, bazylię, rozmaryn, pieprz a nawet lawendę i szampana. Dlaczego nie? Pamiętaj tylko o jednym, że dla jednej osoby podany w przepisie pęczek bazylii to będzie za dużo, dla innej za mało. Testuj i próbuj smak przetworu w trakcie smażenia i gotowania. Wbrew pozorom truskawki i ich słodycz bardzo dominują a dodatki są ciekawym uzupełnieniem.
Dżem truskawkowy z szampanem
1kg truskawek
250g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki szampana (Prossecco opcjonalnie) co kto lubi
Truskawki należy odszypułkować, umyć. Przełożyć do garnka (nie trzeba zgniatać), zasypać cukrem i sokiem z cytryny i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać sok i w garnku zacząć gotować truskawki na małym ogniu, mieszając by się nie przypaliły tak ze 3 godziny. Truskawki się rozpadną, zawarta w nich woda odparuje, masa zrobi się gęsta. Teraz należy dodać szampana. Zagotować i zdjąć z palnika.
Słoiki umyć i wyparzyć. Przełożyć do nich konfiturę. Zakręcić. Dobrze byłoby spasteryzować wypełnione i zakręcone słoiki a po pasteryzacji odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dżem truskawkowy z bazylią
1kg truskawek
250g cukru
garść bazylii (pęczek to trochę za dużo)
1/2 cytryny (sok i skórka)
Truskawki należy odszypułkować, umyć. Przełożyć do garnka (nie trzeba zgniatać), zasypać cukrem i sokiem z cytryny, nie zapominając o skórce. Włożyć do garnka związaną bazylię, która podczas gotowania ma dodać aromatu. Truskawki gotujemy, mieszając raz na jakiś czas tak długo aż uzyskają pożądaną dla konsystencję. Pod koniec gotowania wyjąć związaną bazylię i wyrzucić. Słoiki umyć i wyparzyć. Przełożyć do nich dżem. Zakręcić. Dobrze byłoby spasteryzować słoiki a po pasteryzacji odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dżem truskawkowy z miętą i limonką
1kg truskawek
250g cukru
3 łodygi mięty
1/2 limonki (sok i skórka)
1/3 szklanki wody
Truskawki należy odszypułkować, umyć. Przełożyć do garnka (nie trzeba zgniatać), zasypać cukrem i sokiem z limonki, nie zapominając o skórce. Włożyć do garnka gałązki mięty, która podczas gotowania ma dodać aromatu. Opcjonalnie można listki mięty drobno posiekać (bez łodyg) i zostawić w dżemie. Truskawki gotujemy, mieszając raz na jakiś czas tak długo aż uzyskają pożądaną dla konsystencję. Pod koniec gotowania wyjmij liście mięty (jeśli nie były siekane). Słoiki umyć i wyparzyć. Przełożyć do nich dżem. Zakręcić. Dobrze byłoby spasteryzować słoiki a po pasteryzacji odstawić do całkowitego wystudzenia.
Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem i octem balsamicznym
1kg truskawek
600g cukru
7 ziaren zielonego pieprzu – zmielonego
2 łyżki octu balsamicznego
Truskawki należy odszypułkować, umyć. Przełożyć do garnka (można pokroić na kawałki), zasypać cukrem i zagotować aż woda z truskawek odparuje i masa uzyska konsystencję konfitury. Dodać pieprz i ocet. Doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze 3 minuty. Słoiki umyć i wyparzyć. Przełożyć do nich dżem. Zakręcić. Dobrze byłoby spasteryzować słoiki.
Spasteryzowane przetwory po otworzeniu przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni. Sugeruję wybierać mniejsze słoiki, ponieważ tak niewielka ilość dżemu nie przetrwa w lodówce nawet dwóch dni, nie popsują się a Ty je zjesz szybko i ze smakiem.
Smacznego!