Ciastkarstwo coraz bardziej przypomina modę.  A ponieważ jemy oczami, cukiernicy i piekarze prześcigają się w coraz to nowych pomysłach.  Słyszałaś o cieście hybrydowym, cronutach, brushstroke cake czy też caketoys? Na światowych „wybiegach cukierniczych” można trafić na znacznie więcej nowości. Zapraszam na wpis dotyczący trendów w deserach i ciastach. Wierzę, że będzie dla Ciebie inspiracją.

Nie każdy z podanych niżej typów ciast czy też deserów jest nowy. Niektóre zostały opatentowane jakiś czas temu, ale nie są znane lub zwyczajnie jeszcze nie stały się popularne w Polsce.

Przedstawiam MODNE ciasta. Wybacz, że nie tłumacze nazw, ale dzięki zachowaniu ich oryginalnej postaci, będzie można wyszukać więcej zdjęć w internecie.

Hybrydowe wypieki, no co Ty nie powiesz?

Podczas gdy babeczki i makaroniki są wciąż popularne, w ostatnich latach pojawił się jednak globalny trend: hybrydowe wypieki. Co to takiego? Nie, to nie hybryda na paznokciach, choć swoją drogą słowo to ostatnio opanowało wszystkie sfery życia i właściwie wszystko może być dziś hybrydą, więc dlaczego nie ciasta.

Ciasto hybrydowe to po postu połączenie dwóch dobrze znanych ciast, receptur w jedno.  Powiedzmy, że mamy cukiernika, który zna doskonale recepturę ciasta tradycyjnego i charakterystycznego w jego kulturze i łączy ją z inną, równie dobrze mu znaną. Przykładem takiej hybrydy jest Cronut.

Cronut – gdy rogalik wchodzi w związek z pączkiem
cronut
Nazwa powstała w Nowym Jorku. Francuski cukiernik Dominique Ansel stworzył to zabawne ciastko w 2013 roku.  CRO pochodzi od croissant a NUT od donuta. Pączek jest przyrządzany z ciasta francuskiego, jego warstwy to listki a kształt ma z donuta, wraz z polewą. Cronuta smażysz w głębokim tłuszczu, możesz nadziać i ozdobić. Cała bajer polega na tym, by z pieczołowicie przygotowanego ciasta francuskiego nie wypłynęło masło podczas smażenia. Przepis jest oczywiście owiany tajemnicą, a po cronuty ustawia się podobno kolejka.

Caketoys – ciastko i zabawka w jednym
caketoyzl
Koncepcję stworzył Emmanuel Chevalier, francuski szef kuchni, który w dużej mierze inspirował się postaciami z kultury azjatyckiej (a zwłaszcza z Japonii). Caketoys to placek, ciastko które składa się z korpusu i głowy (choć to zależy od postaci). Można użyć wszelkich rodzajów ciast, nad którymi można zapanować, by stworzyć zwierzęta, superbohaterów czy wreszcie postaci z mangi.

Crookie
crookie
Fanami tych ciastek są głównie dzieci, ponieważ są rześkie, kremowe i wciągające, podobno… Stworzył je francuski cukiernik Olivier Jansen-Reynaud z Kanady. Hybryda ta to połączenie rogalika i Oreo.

Makaronikowe kanapki przekładane lodami (Le Macaron Ice Cream Sandwich)
macaron ice cream sandwich
Francuskim cukiernikom nie brakuje wyobraźni. François Payard to świetny dowód. Po drugiej stronie Atlantyku, sprzedaje prawie 12 000 Macarons Ice Cream Sandwich każdego dnia. Ja się akurat nie dziwię, próbowałam tych słodyczy w nieco innym wydaniu choćby w Pradze czy Paryżu. Tak to prawdziwy smak sukcesu i jakże inny. Jeśli ktoś nie rozumie zachwytu nad klasycznymi makaronikami, koniecznie musi spróbować te lodowe. A jeśli jeszcze lody są włoskie, to jest już szczyt rozpusty.

Number cake
number cake
O tym trendzie już pisałam, to rodzaj ciasta, które się u nas przyjęło i którego nie muszę specjalnie przedstawiać. Jest urocze, symboliczne, pozostawia ogromne pole manewru każdemu, kto chce się wyżyć artystycznie. Zasada jest prosta, ciasto przedstawia inicjały, kształt, numer związane z daną osobą. Mega oryginalne i wdzięczne ciasto, które zastępuje tort i świetnie wychodzi na zdjęciach.

Donnoli – diaboliczna hybryda
donnoli
Kolejne udane małżeństwo dwóch ciast: amerykański pączek i ciasto włoskie przyozdobione ricottą. Całość składa się z receptury na pączki, świeżego sera i cukru. Przepis trochę tłusty, ale diabolicznie dobry.

Townie
townie
Nowe ciasto hybrydowe, które również pochodzi z Ameryki. Tym razem chodzi o połączenie ciasta cierpkiego i kruchego, bogatego w czekoladę i oczywiście z mnóstwem kalorii. Do testowania ale z umiarem.

Angel cake – Ciasto anioła
angel cake
To ciasto pochodzi z Japonii. Składa się z biszkoptu oraz skrytej bitej śmietany lub innego kremu używanego do ciast.

Brushstroke cake
brushstroke cake
To rodzaj ciasta, którego pomysł bardziej dotyczy wzornictwa niż kompozycji smakowych. Powiedziałabym klasyk tort, właściwie możesz stworzyć bazę jak sobie życzysz, nawet zaczerpnąć z naked cake. Kluczem jest dekoracja. Rozpuszczona czekolada, barwiona i modelowana za pomocą pędzla.  To po prostu gwiazda – dlatego postanowiłam przygotować kurs, na którym krok po kroku dowiesz się jak stworzyć takie cudo. Czekolada jest wymagającym zawodnikiem, więc na szkoleniu podzielę się z Tobą wiedzą na temat pracy z czekoladowymi dekoracjami. Szczegóły już wkrótce.

Push cakes
push cake
Dzieci uwielbiają lody. Dlatego powstał deser, który je zastępuje.  Wnętrze specjalnego popychacza wypełnione jest warstwowo przeróżnymi składnikami, herbatnikami, kremami itp. Bardzo ważna jest zasada spójności i harmonii kolorystycznej oraz dokładności, by przygotować precyzyjnie poszczególne warstwy.

Który trend podoba Ci się najbardziej?

Dla mnie ciekawe są wszystkie, ale najbardziej podziwiam kunszt wykonania caketoys.
Smacznego