„Nienasycone” – recenzja książki

Dawno już nie maiłam w rękach tak pięknie wydanej książki. Zamówiłam, ponieważ gdzieś o niej przeczytałam i zaintrygował mnie opis. Podczas Świąt pochłonęłam ją całą. Naprawdę warto ją kupić i mieć w swojej kolekcji. Zapraszam na kilka słów o książce „Nienasycone”.

Ponieważ w swojej kolekcji mam naprawdę wiele książek kulinarnych, podejmuję rozważnie decyzje o zakupie kolejnej pozycji. Mam również taki zwyczaj, że gdy tylko kupię książkę, czytam ja od deski do deski. Tak, wiem może to się wydawać dziwne, szczególnie gdy mówimy o książkach, które zawierają przepisy a nie wartką akcję i zagadki kryminalne. Robię to jednak z konkretnego powodu. Zapoznaję się z całością po to, by w przyszłości móc sięgnąć do niej, kiedy będę potrzebowała faktycznie konkretnego przepisu lub informacji. Mam dobrą pamięć i po zapoznaniu się z książką wiem, co w niej znajdę.

„Nienasycone” autorstwa Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudii Igi Peres (Wydawnictwo Dwie Siostry) to przepięknie wydane książka, w twardej oprawie, której z racji gabarytów nie zabierzesz do autobusu czy pociągu. Jest ciężka i idealnie nadaje się do czytania w domowym zaciszu, przy herbatce z kocem na nogach i w fotelu. To portret 14 sławnych kobiet i 99 przepisów. W recenzjach możesz przeczytać o wcieleniu się autorek w postaci, sesjach zdjęciowych, recepturach rodem z danej epoki. Jednak dopiero kiedy przewracasz karty książki, doceniasz ogrom pracy, która została włożona w jej przygotowanie.

ksiazka Nienasycone

Przed wszystkim książka opisuje postaci znanych kobiet, ich historie, role jak odgrywały w swoich czasach. Między wierszami można wyczytać wiele ciekawych faktów dotyczących jedzenia z danego okresu. Autorki opisują również swoje przygody i sposób, w jaki pracowały nad kostiumami, aranżacją deseru, stołu, całego otoczenia. Poza słodkimi przepisami, znajdziesz tu również świetne wytrawne propozycje, dodatki czy drinki. Niektóre są bardzo skomplikowane, inne proste. Ujęło mnie ogromnie to, jak wiele detali zostało dopracowanych, łącznie z odtwarzaniem receptur z danej epoki. Naprawdę obie Panie włożyły wiele pracy, ale efekt jest niezwykły. To przepiękna i wartościowa publikacja. Nacieszysz oko, dowiesz się czegoś o sławnych kobietach, a jak przygotujesz danie z przepisu, to jeszcze nacieszysz podniebienie. Czy można chcieć więcej?

Wśród znanych postaci znajdziesz m.in.: Marię Antoninę, Jane Austen, Coco Chanel, Fridę Kahlo, Marilyn Monroe, Sofię Loren. Kobiety z ogromnym apetytem na życie.

Poniżej kilka zdjęć. Naprawdę serdecznie polecam dla siebie, na prezent.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *