„Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy”: weź owoce, wszystkie, które są dostępne, korzystaj z tego, co przynosi lato, wymieszaj je, posyp kruszonką, upiecz i rozkoszuj się smakiem, najlepiej z lodami. Prosty a jednocześnie za każdym razem inny deser. Smak zależy nie tylko od owoców, ale i od kruszonki. Jako dziecko wydłubywałam ją palcami z każdego ciasta, była dodatkiem do ciast drożdżowych i serników. Do dziś mam sentyment, dlatego zapraszam na kilka słów o deserze crumble, przeróżnych rodzajach kruszonki, nawet w wersji wegańskiej.

Jaką kruszonkę wybrać, jak stworzyć bardziej wyrafinowany smak, jaka jest jej historia? Dziś odpowiem na te pytania, jednocześnie na koniec podzielę się kilkoma wersjami kruszonki w zależności od deseru, który wybierzesz.

Crumble to angielski deser, który stał się popularny podczas II Wojny Światowej, kiedy kruszonka była alternatywą dla ciast wynikającą z niedoboru składników. Żeby ograniczyć użycie mąki, tłuszczu czy też cukru dodawało się bułkę tartą, płatki owsiane. Słodka wersja crumble to właśnie owoce pod mieszanką masła, mąki i cukru. Jest również pikantna wersja, gdzie spód to mięso, warzywa, sos, a cukier zastępuje się serem.

Popularne owoce stosowane w crumble to: jabłko, jeżyna, brzoskwinia, rabarbar, agrest i śliwka. Kombinacje góry to dodatek płatków owsianych migdałów, orzechów, często posypywane brązowym cukrem, który karmelizuje się po upieczeniu. Taka wersja kruszonki to amerykański crisp. I tak w przeróżnych wersjach deser ten występuje w różnych krajach, zmieniając nazwę w zależności od dodatków. Jego siłą, poza smakiem oczywiście, jest prostota przygotowania.

Wierzę, że już masz ochotę skosztować tego deseru…

Klasyczny przepis na kruszonkę
Przyjęło się, że proporcje w kruszonce to: 2:1:1, czyli 100g mąki pszennej i dalej po 50g cukru i 50g masła. Rozcierasz wszystkie składniki między palcami i gotowe. Kruszonkę możesz trzymać w lodówce, ale pamiętaj o tym, żeby ją po wyjęciu ponownie rozkruszyć. Jeśli kruszonka jest zbyt mokra, dodajesz mąki, jeśli zbyt sucha, masła. W niektórych przepisach znajdziesz zalecenie, by np. zmiksować płatki owsiane. Jednak jeśli chcesz, możesz je pozostawić w całości.

Dodatki do kruszonki
Jeśli chcesz wzbogacić smak Twojej kruszonki, możesz dodać wanilii, cynamonu, kardamonu, kakao. Możesz również część mąki zastąpić zmielonymi migdałami, płatkami owsianymi, orzechami, otrębami. Możesz masło zamienić na olej koksowy. Jednym słowem zmieniasz smak w zależności od upodobań i tego, co masz pod ręką w domowej spiżarni.

Sposób podania crumble
Deser możesz przygotować zarówno w pojedynczych kokilkach, jak i w większej formie do tarty, naczyniu żaroodpornym, jednorazowej formie aluminiowej (jeśli ma być na wynos). Możesz całość posypać cukrem pudrem, jak również podać lody.
owoce pod kruszonka
Przepis na owoce pod kruszonką (ze zdjęcia)
Owoce: borówki, maliny, agrest, morele, truskawki
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
110g masła roztopionego
90g cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią
10g mąki pszennej
110g płatków owsianych

Do roztopionego i wystudzonego masła wysp składniki suche i wymieszaj widelcem na kruszonkę.
Owoce umyj, większe pokrój i wszystko wymieszaj z 1 łyżką skrobi. Przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posyp kruszonką. Piecz 35 minut w 180C.
owoce pod kruszonkaowoce pod kruszonkaowoce pod kruszonkaowoce pod kruszonka
A teraz czas na inne rodzaje kruszonki. Wybierz te, które będą dla Ciebie najlepsze.

 Przepis na kruszonkę wege
1/4 szklanka płatków owsianych
1/4 szklanki migdałów lub orzechów włoskich
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju kokosowego

Wszystkie składniki, poza olejem koksowym, umieść w blenderze i zmiksuj. Odłóż jedną łyżkę i wymieszaj z owocami. Resztę z olejem. Tak przygotowane owoce możesz piec około 30 minut, aż kruszonka będzie złota. Możesz piekarnik nagrzać do 180C.

Kruszonka z płatkami owsianymi
110g masła roztopionego
90g cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią
15g mąki pszennej
100g płatków owsianych

Do roztopionego i wystudzonego masła wysp składniki suche i wymieszaj widelcem na kruszonkę.

Kruszonka do ciasta drożdżowego
50g masła, miękkiego
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8g cukru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy

Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.

Kruszonka z otrębami
150g mieszanki otrębów  (mogą być owsiane, orkiszowe, pszenne, żytnie)
garść płatków owsianych
garść orzechów włoskich
50g migdałów, mogą być płatki
2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie agawa, syrop klonowy)
½ łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
2 łyżki oleju kokosowego

Wszystkie składniki wymieszaj i pokryj nimi owoce.owoce pod kruszonkaowoce pod kruszonkaowoce pod kruszonka

Smacznego!