Czy ja uwielbiam śniadania? Oj tak, pewnie stąd ostatnio tak wiele przepisów na słodkie poranki. Z drugiej strony każdy z nas lubi sobie sprawiać mniejsze i większe przyjemności, a ja smażenie naleśników i pancakes uwielbiam. Poza tym zróżnicowanie dodatków, podanie owoców, bitej śmietany, syropu klonowego, miodów, dżemów koniecznie domowych sprawia, że z prostego dania na śniadanie robi się przedłużająca uczta. A przecież miło jest celebrować początek dnia, wierzyć że ta chwila będzie trwać wiecznie. Slow life jest ostatnio równie modny jak slow food. A czy Ty celebrujesz posiłki? Zapraszam na garść porad o pancakach – ich przygotowaniu i smażeniu.

Celebrowanie śniadania… co właściwie znaczy? Że biegasz wokół stołu, podajesz przysmaki, by inni mogli się spokojnie nacieszyć ich smakiem? Czy może odczuwasz przyjemność z samego faktu mieszania w miskach, szukania inspiracji, przeglądania książek w poszukiwaniu przepisów, klikaniu w necie, szukaniu odpowiednich proporcji? A może w sobotę rano lubisz przejść się do pobliskiego warzywniaka, na bazarek, by wybierać te najpiękniejsze warzywa i owoce? Co właściwie celebrujesz? Co sprawia Ci przyjemność? Ja się cieszę, gdy to, co przygotuję smakuje moim bliskim. To mi wystarczy. To nic, że trzeba troszkę popracować, by efekt był zadowalający. O to właśnie chodzi, nie upraszczam, nie marginalizuję, idę na całość. Nikt kto nie szuka smaków, nie próbuje, nie testuje nie będzie dobrze gotował i piekł. Nie ma po prostu punktu odniesienia. I choć każdemu smakuje coś innego, to warto za każdym razem zaplanować na śniadanie coś innego, by móc modyfikować i jednocześnie odkrywać nowości. Tak więc urozmaić sobie ten powolny posiłek, ciesz się rozpoczętym dniem. Dziś zapraszam na pancakes.
pancakes z maslem orzechowym
Pancakes to amerykańskie naleśniki, które różnią się od zwykłych crapes tym, że dodane są do nich środki spulchniające w postaci proszku do pieczenia i sody. Jeśli zastawiasz się, w jakim celu używa się w wypiekach sody, to poniżej krótka dygresja na ten temat, która mam nadzieję wyjaśni jej znaczenie. Póki co są to placuszki, które cieszą się ogromnym powodzeniem nie tylko w Stanach, ale na całym świecie. Są nawet specjalne formy, by uzyskać idealnie okrągły kształt pancakes.

Znaczenie sody oczyszczonej i proszku do pieczenia w wypiekach

Choć soda jest składnikiem proszku do pieczenia, to jej zadaniem w wypiekach jest wyrównanie pH. Jeśli więc w Twoim cieście jest jogurt, kefir czy też maślanka, soda jest niezbędna, ponieważ reaguje z kwasami tworząc dwutlenek węgla. To dzięki niej pojawiają się w cieście bąbelki. Jeśli więc składniki Twojego ciasta nie są wystarczające kwaśne, soda nie będzie miała z czym reagować, wtedy używasz proszku do pieczenia. Pamiętaj również, że jeśli użyjesz zbyt dużo sody, ciasto będzie smakować źle, jak mydło. Jeśli sody będzie za mało, ciasto będzie kwaśne i nie wyrośnie, nie będzie miało siły. Tajemnica tkwi w proporcjach. Gdy chcesz samodzielnie sprawdzić, jaka ilość sody najlepiej sprawdzi się w Twoim przepisie, sugeruję metodę prób i błędów. Nie ma innego lekarstwa. Musisz piec i próbować. W każdym razie nie obawiaj się jej występowania w przepisach, jest uzasadniona.

Składniki pancakes
Podstawowe to jaja, mąka, mleko, tłuszcz (masło lub olej), ewentualnie maślanka i wspomniany proszek do pieczenia z sodą. Możesz się jednak pokusić na inne dodatki, tak jak w poniższym przepisie ja się skusiłam na masło orzechowe. Szczypta soli podkręci smak. Placuszki są niezwykle puszyste i delikatne, uważam że warto przygotować je raz na jakiś czas na śniadanie.

Wymieszaj mokre składniki, obok suche a potem połącz tak, by nie było grudek. Ciasto najlepiej odstawić na jakieś 30 minut, żeby miało szansę popracować.

Jak usmażyć idealne pancakes?
Musisz mieć naprawdę dobrą, nieprzywierającą patelnię. W samym cieście jest tłuszcz, więc nie ma potrzeby dodatkowo używać go na patelni. Jeśli jednak chcesz użyć tłuszczu, wylej na patelnię i gdy się rozgrzeje wytrzyj nadmiar. Niech się niepotrzebnie nie spala.

Pancakes wykładasz łyżką na patelnię (nie za duże, bo trudno je potem obrócić) i przewracasz gdy na powierzchni zaczynają się pojawiać pęcherzyki powietrza a krawędzie placuszka są ścięte. Przy przewracaniu pancake może się trochę rozlać, ale powinien za chwilkę rosnąć. Kilka minut i jest gotowy.

Placuszki są najlepsze gdy są ciepłe i świeże. Są puchate i delikatne. Jeśli musisz je przechować, to raczej nie w lodówce, ponieważ mogą się zrobić wysuszone i niesmaczne. Wystarczy je owinąć po przestudzeniu folią aluminiową. Ale przecież nie ma takiej potrzeby, znikną od razu po usmażeniu!!!
pancakes z maslem orzechowympancakes z maslem orzechowympancakes z maslem orzechowym
Przepis na Pancakes z masłem orzechowym
Z podanego przepisu wychodzi od 12 do 15 placuszków.

3 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
110g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 łyżki cukru
150ml mleka
15ml oleju
1 jajo duże

Zmieszaj razem suche składniki i osobno wymieszaj mokre. Połącz je mikserem dokładnie, by nie było grudek. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstaw do momentu aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Placuszki smaż na dobrze nagrzanej patelni. Kieruj się podczas smażenia wskazówkami podanymi wyżej we wpisie. Podawaj z syropem klonowym, według mnie są wtedy najlepsze.

Przepis na Amerykańskie Pancakes na maślance
150g mąki pszennej
1 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 łyżki cukru
1 jajko całkiem spore
350 ml maślanki
30g masła, roztopionego

Wymieszaj mokre składniki, następnie dodaj suche. Połącz wszystko razem tak, by nie było grudek. Odstaw na 10 minut. Teraz możesz smażyć i podawać z ulubionymi składnikami.
pancakes z maslem orzechowym
Smacznego!

PS  Moim zdaniem pancakes są najlepsze z syropem klonowym, następnie w kolejności z miodem, lodami, bitą śmietaną i owocami. Już Ci burczy w brzuchu??? Mam nadzieję 🙂