To, co jest najpiękniejsze latem to świeże owoce, cudne kolory i możliwość wyczarowania czegoś z niczego. Znudziły mi się lody ze sklepu, więc wybrałam metodę kombinowania i łączenia smaków ale w prosty sposób. Chciałam przygotować je szybko, bez biegania po sklepach, szukania składników, dlatego wybrałam to, co miałam pod ręką. Zapraszam na lody z mango i malinowe.
Mango to chyba mój ulubiony owoc. Sama nie wiem, co mnie w nim pociąga najbardziej kolor czy smak 🙂 Jedno i drugie zapewne. Moje lody nie są jednak przygotowane ze świeżych owoców, ale z pulpy, którą zawsze mam w domu. W lodówce był serek ricotta, więc stwierdziłam, że skoro nie ma jogurtu to zamiast mango lassi powstanie coś zbliżonego.
Przepis na lody z mango – domowe i proste
200ml pulpy z mango
120g serka ricotta
skórka z 1 pomarańczy
30ml likieru cointreau
Wszystko razem dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek z serka. Przełóż do pojemniczków na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Pulpy słodzić nie trzeba, jest wystarczająco słodka. Aha oczywiście możesz wykorzystać świeże mango, w zależności od tego. Pomarańczę dokładnie umyj, ja sparzam wrzątkiem.
Domowy sorbet malinowy
400g malin
syrop klonowy do smaku
Maliny zblenduj, przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Ja dodałam syropu klonowego, ponieważ maliny były kwaśne. Możesz dodać miodu czy syropu z agawy. Masę przełóż do pojemniczków na lody i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Smacznego!