Gofry czekoladowe to naprawdę niezbyt słodka wersja gofrów. Jest za to moc czekolady czyli kakao i są niezwykle puszyste. Robi się je szybko, a potem jeszcze szybciej konsumuje. Podejrzewam, że nie tylko dzieci oszaleją na ich punkcie. Zapraszam po przepis.

Nie przejmuj się, jeśli nie masz gofrownicy. Zawsze z tego samego ciasta, można zrobić na patelni puszyste placuszki. Gofry możesz podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem, z ulubionymi przetworami lub owocami. Uwierz mi, są przepyszne. Z podanych niżej składników może wyjść nawet do 20 gofrów.

Gofry czekoladowe – przepis

  • 225g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 250ml mleka
  • 125ml oleju plus do smażenia
  • 3 białka, około 90g
  • opcjonalnie 200g czekolady rozpuszczonej do podania

Suche składniki wymieszaj ze sobą, mokre poza białkami również. Połącz suche z mokrymi, możesz mikserem. Ubij białka na sztywno i delikatnie za pomocą szaptułki połącz z masą na gofry. Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj ją delikatnie tłuszczem. Wlewaj część masy na gofry i dobrze wysmaż.

Gofrów wychodzi naprawdę dużo, więc jeśli chcesz możesz zmniejszyć proprocje podane w przepisie.

Przepis pochodzi z ksiażki: GÜ “Chocoloate cookbook”.

Jeśli podobał Ci się przepis, podaj dalej.

Smacznego, Kinga