Dziś bardzo prosty, wręcz banalny przepis na lody. Wszystko wzięło się z tego, że otworzyłam lodówkę, przejrzałam zawartość warzyw, owoców i do dzieła. Nuta mięty i pistacje świetnie podkręcają smak awokado. Lody i sos czekoladowy w wersji wege. Uwaga mocno uzależniają.

Połączenie w moich lodach awokado i banana nie jest odkrywcze. Banan świetnie przełamuje smak awokado, naturalnie dosładzając, a jak dodasz do tego limonkę, miętę, to uzyskasz przyjemne orzeźwienie. Ja dodałam jeszcze pistacje, były pod ręką i komponowały się kolorystycznie.
lody z awokado i bananalody z awokado i banana
Przepis na lody z awokado, banana, limonki, mięty i pistacji
1 dojrzałe awokado
1 banan
1 limonka
kilka posiekanych listków mięty
pistacje – mała garść oczywiście posiekanych, niesolonych

Banana pokrój na plasterki i włóż na 2h do zamrażarki. Miętę posiekaj, podobnie pistacje. Po 2h zmiksuj banana blenderem ze wszystkimi składnikami na gładką masę i przelej do przygotowanych pojemniczków, foremek silikonowych. Gotowe. Teraz musisz poczekać aż się zamrożą. I pamiętaj, że takie lody dłużej pozostają twarde, mocno zmrożone.

Z podanych składników wyszły mi 4 lody na patyku, jak na zdjęciach i dwa, które przygotowałam w foremkach silikonowych.

Proponuję lody polać sosem czekoladowym z przepisu poniżej.  Również w wersji wege. Jeśli wolisz, możesz kakao zamienić na karob, a syrop klonowy na agawę. Ja się w tym sosie zakochałam, smaczny i szybki w przygotowaniu. Z podanych niżej proporcji wychodzi go mało, ale czy to jest jakiś kłopot??? Zrobisz więcej, jeśli tylko Ci zasmakuje.

Sos czekoladowy
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego

Wszystko dokładnie wymieszaj, na gładko. Gotowe.

Smacznego!wege sos czekoladowy
lody z awokado i bananalody z awokado i bananalody z awokado i bananalody z awokado i banana
PS Tu znajdziesz kilka słów o sposobach – tych mechanicznych – dzięki którym przygotujesz swoje lody oraz jakimi kryteriami kierować się przy wyborze maszynki do domowej produkcji lodów.