Święta Bożego Narodzenia to okres, kiedy nie można przejść obojętnie obok maku i wszelkich wypieków, które zawiera. Jeśli nie czujesz się na siłach, by upiec makowiec, albo zostanie Ci trochę gotowej masy makowej, mam propozycję. Upiecz ją i udekoruj jak tort.

Uwielbiam mak, ale podobnie jak kompot z szuszu zazwyczaj jadam go tylko podczas Świąt. Tak jakoś wyszło. Oczywiście bardzo często pracuję z makiem, choćby podczas szkoleń. Mak ma dobroczynne właściwości, o których przeczytasz tutaj. Jednocześnie może być nie tylko składnikiem makowca, ale i sam w sobie stanowić cudownie mokre, smakowite ciasto, pachnące ulubionymi przyprawami oraz bakaliami. Dlatego dziś zapraszam Cię na przepis, który jest prosty i nie wymaga skupienia uwagi na cieście drożdżowym. Jeśli nie czujesz się na siłach, by w ferworze gonitwy przedświątecznej, pilnować jak i czy dobrze wyrasta ciasto drożdżowe, przygotuj tort tylko z masy makowej.

Gorąco zachęcam Cię do skomponowania Twojej ulubionej masy makowej, która będzie zawierała takie dodatki, które lubisz i które kojarzą Ci się ze Świętami. Moja propozycja przepisu na masą makową jest taka: kliknij tutaj.

Na Tort z masy makowej potrzebujesz:

  • składników z przepisu na masę makową podanego w linku jw.,
  • tortownicy o średnicy 24 cm lub np.dwóch mniejszych o średnicy 14-16 cm (pytanie czy chcesz mieć również mały torcik, by zabrać go ze sobą wizytując Rodzinkę),
  • na biały krem: 500ml mascarpone i 500ml śmietanki kremówki 36%, pasty lub aromatu waniliowego (opcjonalnie) oraz 3 łyżek cukru pudru,
  • dekoracji, np. w postaci upieczonych pierniczków, kolorowych posypek, białych cukrowych gwiazdek, suchego maku. Ja użyłam choinek bezowych.
bezowe choinki

Jak to zrobić? Moje uwagi i komentarze:

  • przygotuj masę makową zgodnie z przepisem, pamiętając, że tylko dobrze ubita piana z białek unosi masę,
  • dodatki do masy możesz zmieniać, orzechy, skórki, rodzynki, przyprawy dowolnie, ważne by proporcje maku i białek były zachowane,
  • wyłóż formę do pieczenia papierem, dno i boki,
  • przełóż do formy masę, wyrównaj,
  • piecz 1h w 170C. Masa powinna być upieczona i sprężysta, ale nie spieczona, może delikatnie uginać się pod palcem, po 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia, możesz sprawdzić czy wszystko dobrze się piecze, czy masa nie pęka i się nie przypala (jeśli tak możesz zmniejszyć temperaturę do 160C),
  • odstaw do wystudzenia w formie, potem przełóż na podstawkę,
  • ubij śmietankę z serkiem, dodatkami i cukrem i dekoruj nią górę tortu makowego wedle uznania,
  • zastosuj pozostałe dekoracje,
  • przechowuj przygotowany tort w lodówce (szczególnie, gdy jest już udekorowany z kremem).

Tort dobrze smakuje schłodzony.

bezowe choinki
bezowe choinki

Smacznego! I Wesołych Świąt!