Życzenie było takie: koniecznie kajmak, czekolada i akcent świąteczny. Więc powstał tort czekoladowy z nutą piernikową, kremem kajmakowym i dekoracją nie tylko z domkami z piernika ale i z bezami. Wszystkie elementy grały tu swoją rolę i stwarzały jednocześnie iście zimową i świąteczną atmosferę. Czytaj dalej, by sięgnąć po przepis. Zapraszam.
Po pierwsze i tak przygotowujesz pierniczki na Święta. Więc czy będą wśród nich gwiazdki, choinki, mikołaje czy domki nie ma aż takiego znaczenia. Można przygotować i domki. Przepis na pierniki oraz domową przyprawę korzenną znajdziesz tutaj. Przepis na lukier królewski znajdziesz z kolei tutaj. Zanim przygotujesz tort i tak musisz najpierw upiec i polukrować pierniki. Domki przygotowane przez dziecięce łapki mają tu różne kolory, ale Ty możesz przygotować tylko lukier biały. Wtedy dekoracja tortu będzie zaiste zimowa i klimatyczna. Zamiast domków, można przygotować oczywiście inne kształty: serduszka, choinki, gwiazdki… Od razu zaznaczę, że przepis na pierniki jest ogromnie elastyczny. Oznacza to, że jeśli chcesz aby Twoje pierniczki były ciemniejsze, dodasz kakao, jeśli zaś chcesz tylko cynamonowe, zrezygnujesz z przyprawy korzennej. A jeśli chcesz dosypać inną mąkę, to również możesz. Baw się i eksperymentuj. Ważne, by ciasto nie kleiło się do ręki.

Kolorowe szybki w domkach to nic innego jak skruszone kolorowe landrynki. Stłucz je i wsyp do wyciętych wcześniej w piernikach otworów, Piecz razem z piernikami 15 minut w 180C. Landrynki się rozleją, tworząc okienka. Poczekaj aż pierniki wystygną, wtedy odklejaj je od papieru. Zaraz po wyjęciu z piekarnika karmel jest gorący i klejący.
Przepis na tort czekoladowo-piernikowy z kremem kajmakowym
Najpierw przygotuj tortownicę, u mnie 22 cm średnicy. Wyłóż papierem do pieczenia, spód i boki. Rozgrzej piekarnik do 170C. A teraz czas na składniki:
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 160 ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki drobnego cukru (może być też brązowy)
- 200g mąki pszennej
- 70g kakao
- 15g przyprawy korzennej (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Wszystkie mokre składni połącz ze sobą. Podobnie suche, przesiej i połącz z mokrymi. Wystarczy to zrobić rózgą kuchenną. Jeśli zaangażujesz w pracę mikser, ciasto popęka podczas pieczenia, ponieważ zbytnio je napowietrzysz. Przelej do tortownicy, wyrównaj. Piecz godzinę do suchego patyka. Odstaw do wystudzenia. Jeśli urośnie z górką, odetnij ją by wyrównać całość. Przetnij na dwie lub jak wolisz na 3 części.

Ja zazwyczaj urozmaicam tort i dodaję albo frużelinę, albo dobrej jakości konfitury. Dzięki temu uzyskuję dodatkowe smaki. W tym przypadku dobrze będzie się komponować frużelina z owoców leśnych, dżem z czarnych porzeczek, który przełamie smak kajmaku lub z gorzkich pomarańczy.
Krem kajmakowy – 350g serka mascarpone połączyłam mikserem z 300g kajmaku. Gotowe.
Ponieważ ciasto jest dość wilgotne a tort był dla dzieci, niczym go nie nasączałam. Przełożyłam frużeliną, krem – dwie warstwy. Górna warstwa to tylko krem kajmakowy.
Dekoracja – u mnie poza piernikami i choinkami z bezy była jeszcze cukrowa posypka Dr Oetkera – białe gwiazdki. Ale Ty udekoruj tort wedle uznania.



Zrobiłam ten tort z twojego przepisu plus dżem porzeczkowy i krem kajmakowy. Mega dobry 🤤🤤🤤
Cieszę się bardzo i serdecznie pozdrawiam. Kinga