Jak wybrać maszynkę do domowego wyrobu lodów?

Lato w pełni, a skoro jest gorąco to czas na orzeźwienie w postaci lodów.  Tylko jakie lody wybrać: te ze sklepu, cukierni czy może zrobić samodzielnie. Jak to zrobić, żeby były smaczne ale i aksamitne w smaku. Domowe lody nie powinny się już kojarzyć z mocno wyczuwalnymi grudkami lodu. Poza tym jak zrobisz domowe lody, masz pełną kontrolę nad tym, co jesz. Gwarantuję, że gdy tylko raz spróbujesz, będziesz je robić nieustannie. Dziś kilka słów o tym, czym się kierować przy wyborze maszynki do domowej produkcji lodów.

Jak tylko zaczniesz, spróbujesz robić swoje lody, nie przestaniesz. Smak Cię powali. Fakt, że minusem przygotowania w domu lodów jest praca i czas, który musisz im poświęcić, ale warto. Jednym słowem, jeśli chcesz mieć pod ręką 5 smaków, musisz na to przeznaczyć 5 dni, by się potem nimi delektować.  A teraz kilka słów o sposobach – tych mechanicznych – dzięki którym przygotujesz swoje lody.

Domowe maszyny do lodów i sorbetów, na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu?

  • Pojemność – 1 litr czy 1,5 litra – przed przygotowaniem lodów pojemnik, który jest na wyposażeniu musisz na przynajmniej 24h włożyć do zamrażarki – sprawdź, jaki się zmieści do Twojej i jaki czas w opisie podaje poducent.
  • Czas przyrządzania – zwykle mieszanie lodów będzie trwało od 20 do 40 minut.
  • Moc silnika – 135W czy 150W. Ważny parametr, im wyższa moc tym lepiej.
  • Prostota obsługi i łatwość mycia – jeśli możesz, obejrzyj sprzęt.
  • Funkcjonalność – np. czy ma przyssawki, dzięki którym stoi stabilnie na blacie. Pamiętaj, taki sprzęt „chodzi” średnio 30 minut. Z moich doświadczeń wynika, że raczej takie maszyny nie spacerują po blacie kuchennym. Zauważyłam też, że im prostszy mechanizm, tym mniej szans na popsucie się maszyny.
  • Designe – ważne, ale to już kwestia osobnicza. Podobnie jak cena.

Pamiętaj, że taka maszyna zajmuje trochę miejsca w kuchni. Przygotowane z niej lody najlepiej, po przełożeniu do pojemników, potrzymać jeszcze w zamrażarce kilka godzin.  I jeszcze jedna ważna sprawa – lody domowej roboty wyjmij z zamrażarki na 30 minut przed podaniem. Nie zawierają stabilizatorów, są przygotowane z naturalnych składników, więc długo pozostają mocno zamrożone. Im mają więcej jaj lub alkohol, tym są bardziej miękkie.

Jak przygotować domowe lody bez zakupu maszynki?
Możesz przygotować lody tak jak w przepisie, kliknij tutaj, czyli w pojemniczkach z patyczkiem. Możesz też przygotowaną mieszankę co 30 minut przez 3 lub 4h, wyjmomować z zamrażarki i miksować robotem, by rozbić kryształki lodu.
lody włoskielody czekoladowelody z zielonej herbaty Tokio Japonialody Kawiarnia Smolej Lukta Maury
Granita – włoski sposób na lato
Jest jeszcze jeden sposób na lody. Włoska granita. Szczegóły opisałam tutaj.
granita cytrynowa i arbuzowa
A teraz czas na wybór właściwego przepisu i do dzieła.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *