krwawe mozgi z kremem na halloween

Babeczki krwawe mózgi – propozycja na Halloween

Babeczki Krwawe mózgi wyglądają tak jak powinny, czyli obrzydliwie. Gwarantuję jednak, że są bardzo smaczne. Tym krwawym i przemawiającym do wyobraźni przepisem, rozpoczynam cykl propozycji Halloweenowych. Zapraszam do wspólnej zabawy i poruszenia wyobraźni.

Halloween to taki czas, który można spędzić wśród znajomych, święto szczególnie atrakcyjne dla dzieci, gdy biegają od domu do domu i zbierają cukierki. Jednocześnie jest to taki moment, kiedy można się świetnie przebrać: przerażająco i obrzydliwie. Ja zaś proponuję prosty przepis na babeczki, które wykończone białym kremem i polane czerwonym sokiem, będą ozdabiały Twoje przyjęcie i idealnie wpisywały się w klimat obrzydliwych obrazów rodem z serialu Hannibal.

Same babeczki i krem, są naprawdę bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy zagonić dzieci do mieszania, dekorowania i wspólnej zabawy. Moje babeczki są w środku czarne, ale mogą być czerwone lub jeśli nie masz barwnika, po prostu bez koloru.

babeczki krwawe mozgi z kremem
Obrzydliwe! I jeszcze te pająki, moje są z Tigera, nie są jadalne…

Co Ci będzie potrzebne, poza składnikami na ciasto? Papilotki (moje są czarne), kolor dopasuj według własnych pomysłów. Barwnik do ciasta, u mnie Wilton czarny, ale możesz użyć innego koloru lub w ogóle zrezygnować z barwnika. Sok malinowy, żurawinowy, wiśniowy. Możesz też przygotować lekką frużelinę, która dzięki żelatynie będzie trochę bardziej gęsta niż sok i nie będzie tak szybko spływać z kremowych mózgów. Przepis na frużelinę znajdziesz tutaj. Inna opcją jest dodanie do soku agaru. Worek strunowy lub rękaw cukierniczy pozwoli Ci umieścić w nim krem i po odcięciu końcówki będzie można wyciskać zwoje mózgowe.

babeczki krwawe mozgi z kremem

A oto przepis na babeczki:

  • 250g masła niesolonego (w temperaturze pokojowej)
  • 250g cukru
  • 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  • 400g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 350ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • opcjonalnie możesz dodać odrobinę aromatu lub pasty waniliowej

Suche składniki połącz i przesiej przez sito. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Może to trochę potrwać. Dodawaj białka, jedno po drugim. Jeśli zauważysz, że Twoje ciasto zaczyna się ważyć, nie martw się. Po dodaniu sypkich składników wszystko wróci do normy. Teraz dodawaj na zmianę mleko z sypkimi składnikami, do połączenia. Zabarw ciasto według uznania. Przygotuj formę na babeczki, wyłóż papilotkami i wlej ciasto tak do 3/4 wysokości. Pamiętaj, że ciasto urośnie. Piecz 25 minut do suchego patyczka w temperaturze 175C (termoobieg). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto jest mokre, pozostaje wilgotne nawet po 2-3 dniach. Jednak po udekorowaniu kremem, sugerowałabym przechowywanie w lodówce.

Przepis na biały krem: 300g serka mascarpone, 200ml śmietanki 36% i 3 łyżki cukru pudru. Połącz składniki w misie, ubij na sztywno, przełóż do rękawa i dekoruj wystudzone babeczki.

Udekorowane babeczki, czyli mózgi polej odrobiną soku lub frużeliny.

Smacznego!

babeczki krwawe mozgi z kremem
babeczki krwawe mozgi z kremem

Poprzedni wpis

Architektura słodkości – artykuł o wspólnym gotowaniu w Magazynie Dbam o zdrowie

Następny wpis

Ciasto dyniowo-czekoladowe/przepis na Halloween z pajęczą siecią

2 komentarze

  1. Ja zrobiłam bardziej różowe mózgi i polałam sosem truskawkowym. Efekt WOW!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2017 conadeser.pl