Kolejna propozycja na letnie poranki, popołudnia i wieczory. Tradycyjny deser włoski, a konkretnie Sycylijski – Granita. W tym gorącym klimacie nikt nie miał ochoty na ciężkie desery, stąd pomysł na coś lekkiego i orzeźwiającego, wykorzystującego bogactwo owoców, którymi cieszą się Włosi. Przypomina sorbet, lody, często jest przygotowywany w maszynie do lodów, ale można go zrobić również w warunkach domowych w przeróżnych smakach. Zapraszam na wersję kawową, cytrynową, pomarańczową i arbuzową.


W Katanii najczęściej występuje granita czekoladowa, choć specyfiką Włoch jest również smak tamtejszych cytryn, które bardziej przypominają limonki. Bez względu na smaki, które wybierzesz najważniejsza cześć przygotowania granity zaczyna się dopiero w momencie włożenia jej do zamrażalnika. Od tej chwili trzeba ją regularnie wyjmować i gnieść widelcem, aby zachować strukturę kawałków lodu i nie doprowadzić do zbicia w jednolitą masę. Bo granita to wariacja na temat lodów i sorbetów. Granire to po włosku formować ziarna. Wersja sycylijska jest sporządzona z soku z cytryny, wody, cukru. Obecnie do przyrządzenia granity stosuje się specjalne urządzenia tzw. granitor.

Ale granita to nie sorbet. Sorbet jest jednorodny w swojej strukturze, granita zaś ma kryształki, mniejsze i większe.

Kawową granitę stosuję jako bazę do mrożonej kawy. Kryształki zalewam mlekiem, dodaje kleks bitej śmietany, dekoruję i podaję.

Wersja cytrynowa może być bazą do orzeźwiającej lemoniady, deserem lub po prostu dodatkiem do ciasta.

Sposoby ekspozycji granity
Możesz ją serwować w szklaneczkach, kieliszkach, jako dodatek do deserów lub samodzielny deser. Może być dodatkiem do ciasta (Włosi podają granitę z brioszką). Możesz dla urozmaicenia podać granitę w wyżłobionym wcześniej owocu cytrusowym, tak jak u mnie na zdjęciu w cytrynie.

Zaparz dobrą kawę, wyciśnij sok z cytryny, pomarańczy… i do dzieła. Potrzeba trochę czasu, by raz na jakiś czas mieszać granitę. No i trochę miejsca w zamrażarce.

Dziś granita w kilku odsłonach: kawowa, cytrynowa, pomarańczowa i arbuzowa.

Granita kawowa
Rozpuścić lub też zaparz kawę taką jak lubisz, a następnie mieszając rozpuścić w niej cukier.  Nie poradzę Ci, ile posłodzić. Jeśli nie stosujesz cukru, nie słódź w ogóle. Możesz użyć cukru brązowego lub jakiegokolwiek zamiennika. Ja zwykle traktuję granitę jako esencję/bazę do mrożonej kawy. Później i tak mieszam ją z ulubionym mlekiem.

granita jako mrozona kawa

Kawę pozostaw do ostygnięcia a następnie przelej do pojemnika, w którym zostanie schowana do zamrażarki. Sprawdź po 1 h, może po 30 minutach. Jeśli się zamraża, przemieszaj widelcem. Kilka razy. Oceń, czy już masz wystarczające lodowe ziarna, czy jeszcze trzeba będzie ją przemieszać. Nie dopuść do tego, by powstała tafla lodu. Granitę powinno się kruszyć raz na jakiś czas np. 15 minut. Po wielokrotnym mieszaniu uzyskasz lodowe kryształki/okruszki, które w każdej chwili będą gotowe do użycia. Przechowuj oczywiście w zamrażarce.

granita kawowa

Pomarańczowa granita z campari
750 ml soku z pomarańczy
100 g drobnego cukru
125 ml campari

Podgrzej sok pomarańczowy z cukrem ale tylko po to, by cukier się rozpuścił. Po przestudzeniu dodaj alkohol. Wymieszaj, przelej do pojemnika, który następnie umieść w zamrażarce. Granitę krusz na jakiś czas np. co 15 minut. Najlepiej widelcem. Po wielokrotnym mieszaniu uzyskasz lodowe kryształki/okruszki, które w każdej chwili będą gotowe do użycia. Przechowuj oczywiście w zamrażarce.

Cytrynowa granita z limoncello
500 ml wody
100 g cukru
125 ml limoncello
60 ml soku z cytryny

Wodę z cukrem podgrzej tak by cukier się rozpuścił. Odstaw do przestudzenia. Dodaj sok z cytryny i limoncello. Przelej do pojemnika, który następnie umieść w zamrażarce. Granitę krusz raz na jakiś czas np. co 15 minut. Najlepiej widelcem. Po wielokrotnym mieszaniu uzyskasz lodowe kryształki/okruszki, które w każdej chwili będą gotowe do użycia. Przechowuj oczywiście w zamrażarce.

granita cytrynowa i arbuzowa

Granita arbuzowa
250 ml soku z arbuza
60 ml likieru lichi

Zmiksuj arbuza i przetrzyj przez sitko, by uzyskać samą esencje, bez grudek i pestek. Arbuz jest słodki, nie trzeba dodawać cukru. Dodaj do soku alkohol. Wymieszaj. Przelej do pojemnika, który następnie umieść w zamrażarce. Granitę krusz raz na jakiś czas np. co 15 minut. Najlepiej widelcem. Po wielokrotnym mieszaniu uzyskasz lodowe kryształki/okruszki, które w każdej chwili będą gotowe do użycia. Przechowuj oczywiście w zamrażarce.

granita cytrynowa i arbuzowa

Samcznego!

Niezmiernie ciekawym rozwiązaniem są kielichy do granity firmy Icecup. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci, imprezach plenerowych, urodzinach, imieninach – jednym słowem są praktycznym i kolorowym dodatkiem. Zobacz co o kielichach do granity pisze i producent. Enjoy!