Jakie właściwości ma rabarbar? W jakiej postaci najlepiej go spożywać? Czy ma dużo kalorii? Zapraszam na kilka najważniejszych infromacji o tym niedocenionym warzywie (właśnie a może owocu?) oraz na przepis na tartę budyniową, kurchą, mało słodką, w której rabarbar stanowi dekorację a jego kwaskowy smak doskonale komponuje się z resztą składników.

Rabarbar – owoc czy warzywo? To pytanie ma mniejsze znaczenie niż wymienienie jego właściwości. To roślina, która jest uprawiana sezonowo pochodząca z rodziny rdestowatych. Jadalne są jego łodygi, które zmieniają kolor podczas dojrzewania, od zielonego po czerwony. Ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego nie wolno jeść liści rabarbaru.

Właściwości rabarbaru

Na 100g rabarbaru przypada 21 kalorii, jest więc naprawdę niskokaloryczny. I jak to zwykle bywa, to dodanie do niego cukru podnosi jego kaloryczność. Zawiera sporo fitoskładników, poliefenole, minerały oraz witamin (A, C, E, potas, fosfor, wapń, magnez, kwas foliowy). Podczas obróbki cieplnej uwalnia się rapontygenina o właściwościach antynowotoworowych – dlatego rabarbar jest wtedy najlepszy. Zawiera dużo błonnika, który pomaga w pracy przewodu pokarmowego.

Kupowanie i przechowywanie rabarbaru

Wybieraj tylko jędrne łodygi bez plam i przebarwień. Przechowuj w lodówce w foliowym woreczku w temperaturze 0C. Rabarbar świetnie znosi mrożenie. Myjesz go, tniesz na kawałki, znaurzasz na 1 minutę we wrzątku a kiedy obeschnie mrozisz w folijkach.

Rabarbar w kuchni

Poza tym, że możesz przygotować z niego kompot (np. z dodatkiem innych owoców), przetwory w postaci dżemu, użyć go do ciasta drożdżowego, kruchego, możesz go również używać do dań wytrawnych. Świetnie komponuje się z kaczką i rybami. Używa się go zakwaszania zamiast wina. Ale musisz pamiętać, by przygotowywać go tylko w naczyniach emaliowanych lub stalowych, ponieważ zawarte w nim kwasy wchodzą w reakcję np. z naczyniami miedzianymi i aluminiowymi. Poza ciastami przygotuj z niego placuszki, pierogi czy też dodaj do naleśników.

Dziś zapraszam na tartę z budyniem waniliowym, cynamonem oraz fantazyjnie ułożonym rabarbarem. Na początek jednak jedna ważna uwaga. Otóż przeszukałam internet w poszukiwaniu różnych przepisów na takie ciasto z rabarbarem, które uwypukliłoby jego urok. Wiele jest bowiem przepisów na ciasta, w których rabarbar jest zanurzony, gdzie go nie widać, jest wymieszany z innymi owocami. Moim zdaniem warto zwrócić uwagę na detale. Nie wszystkie bowiem przepisy nadają się do ułożenia łodyg w taki sposób, by widać było mozaikę rabarbarową. Mnie zainspirowała CandyCompany i Krytyka kulinarna. Jako bazy użyłą ciasta kruchego z mąką migdałową. Lekko zmodyfikowałam przepis na budyń z Candy Company, ale przede wszystkim chciałabym się z Tobą podzielić refleksją na temat układania samego rabarbaru.

Niezbędne wskazów zanim przystąpisz do pracy. W moim ogródku rośnie rabarbar, ale póki co jest zielony, co powoduje inne ułożenie kolorystyki niż na zdjęciach w Internecie. Naprawdę ważne jest właściwe cięcie rabarbaru, w romby – równe romby. Inaczej mozaika się nie ułoży. Musisz więc używać równych kawałków i najlepiej przećwiczyć układanie rabarbaru “na sucho”, np. na talerzu czy desce. Jeśli kupisz czerwony rabarbar, mozaika bedzie zwyglądała zupełnie inaczej niż u mnie na zdjeciach.

Podczas pracy z przpisem przyjmuj nastepującą kolejność:

  • przygotuj kruche ciasto i wstaw do lodówki
  • przygotuj budyń
  • wyłóż formę na tartę ciastem i podpiecz
  • przełóż budyń na tartę i podpiecz
  • przygotuj rabarbar, ułóż mozaikę i podpiecz

Przepis na kruchą tartę z mozaikę z rabarbaru i waniliowo-cynamonowym budyniem

Ciasto kruche:

  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 30g mąki migdałowej
  • 40g jaja (1 jajo)

Wszystkie składniki połącz ze sobą, najlepiej w malaserze lub mikserze na gładką kulę. Owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę, którą wcześniej wysmaruj masłem i wysyp mąką. Nastaw piekranik na 180C i podpiecz ciasto 15 minut. Jeśli dysponujesz kulkami ceramicznymi, podpiecz ciasto 10 minut z obciążeniem i 10 minut bez obciążenia.

Budyń waniliowo-cynamonowy

  • 200ml mleka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 6 żółtek
  • ekstrakt waniliowy lub ziarenka z połowy laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 80g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

W rondelku podgrzej: mleko, śmietankę, wanilię i cynamon. Żółtka utrzyj z cukrem na puch, dodaj mąkę ziemniaczaną. Następniej do tej mieszanki dodwaj ciepłe mleko, ale stopniowo nie od razu, żeby jajeczna masa się nie zważyła. Podgrzewaj w garnku aż masa zgęstnieje nieustannie mieszając i zapobiegając przypaleniu się budyniu. Jeśli budyń nie jest gęsty, nie martw się. Zgęstnieje podczas pieczenia. Przełóż budyń na podpieczoną tartę, wyrównaj. Piecz 10 minut w 180C. Wyjmij z piekarnika odstaw na chwilkę i ułóż na nim wzory z rabarbaru. Wszystko razem piecz 30 minut w 175C. Odstaw do przestudzenia, udekoruj i podawaj.

Smacznego!

Jeśli podobał Ci się wpis, podaj dalej, udostępnij. Jeśli masz uwagi, daj znać, skomentuj.