Przepiękny zapach bułeczek rozchodzący się po całym domu, gwarantuje, że łakomczuchy w trybie natychmiastowym zjawią się na śniadaniu. Tak, drożdżowe ciasto wymaga czasu, ale nic co dobre nie może być zrobione byle jak. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu na dobry wypiek.
Wszystko, czego należy dowiedzieć się o drożdżach, przygotowaniu rozczynu, znajdziesz tutaj. Reszta to dążenie do doskonałości, wynikające z częstego przygotowania ciasta, dopracowania własnej receptury, niejednokrotnie popełnienia błędów. Ten się nie uczy, kto nic nie robi.
Przepis na drożdżowe bułeczki z rodzynkami
- 2 jaja
- 90g cukru
- 550g mąki pszennej
- 20g drożdży świeżych lub 10g drożdży suchych
- 4g soli
- 250ml mleka
- 80g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 150g rodzynek (ja je wcześniej namaczam w ciepłej wodzie)
Ze świeżych drożdży przygotuj rozczyn. Wymieszaj: jaja, mleko, cukier, sól, drożdże i stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj wszystko mikserem, użyj haka do ciasta drożdżowego. Dodawaj rozpuszczone masło, stopniowo, niech ciasto je wchłonie, dodaj rodzynki. Wymieszaj. Odstaw ciasto do podwojenia objętości. Po tym czasie podziel ciasto na równe części i w zależności od tego, jakie bułeczki chcesz przygotować, najlepiej je zważ. Uformuj bułeczki i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Odstaw do podwojenia objętości. Przed pieczeniem żółtko wymieszaj z łyżką wody, roztrzep i posmaruj nim bułeczki. Piecz w temperaturze 175C około 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczki.
Smacznego!
Masz pytania, skomentuj. Podobał Ci się przepis, przekaż go dalej w świat. Pięknego dnia. Dziękuje za Twoją wizytę na mojej stronie.
Kinga