Kulinarne cytaty czyli osobiste podejście do pieczenia

Gdyby zebrać kilka najważniejszych zasad, dotyczących mojego podejścia do pieczenia i gotowania, okazałoby się, że przede wszystkim chodzi o spokój, radość, kreatywność, pasję, luz i oczywiście doświadczenie. Ale żeby nie było zbyt banalnie, wyszukałam kilka cytatów sławnych ludzi, które swobodnie zinterpretuję. Zapraszam do lektury i swoich własnych przemyśleń na temat tych słów.

  1. Zasada – jeśli nie testujesz, nie szukasz smaków i nie odwiedzasz cukierń, kawiarenek w różnych miejscach, wszędzie gdzie jesteś, nie możesz dobrze piec. Dlaczego? Nie masz punktu odniesienia, nie możesz porównać smaku, nie możesz zdecydować, co lubisz najbardziej, a czego nie tolerujesz w ogóle. Jednym słowem nie możesz tych doświadczeń przenieść do swojej kuchni. Ważne, by testować, poszukiwać i jeszcze raz testować. Niestety nie zawsze to, co pięknie wygląda tak samo dobrze smakuje, ale takie doświadczenia również warto, a nawet trzeba zdobywać. Dlatego tak bardzo pasuje mi tu cytat: „Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować.”
    Jiro Ono, japoński mistrz sushi
  2. Zasada – spokój, opanowanie to podstawa dobrego wypieku, pięknej dekoracji, która świadczy o tym, że całkowicie panujesz nad tym, co robisz. Oczywiście, ważne jest doświadczenie, nieustanne poszukiwanie, testowanie i doszkalanie się. Jednak stres i pośpiech są zawsze Twoim wrogiem. Dlatego zawsze staram się mieć względny spokój podczas pracy w kuchni. Skupiam się tylko i wyłącznie nad tym, by dokładnie przygotować swój wypiek, dopracować pomysł, który wcześniej powstał w mojej głowie. Oczywiście nie zawsze się to udaje, ale bez błędów nie ma nauki (o czym dalej). „Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję.”
    Gordon Ramsay
ciasto z owocami lata

3. Zasada – testuj, ucz się na własnych błędach i baw się. Czasami pomysł na deser przychodzi sam, czasami potrzeba obrazu, zdjęcia, smaku, realizacji czyichś potrzeb. Jednak jedno jest ważne, szczególnie wtedy gdy się uczysz: nigdy nie można się poddać. Tylko wtedy, gdy sprawdzasz swoje umiejętności, popełniasz błędy, uczysz się je naprawiać. Zawsze radzę swoim uczniom, by zapisywali spostrzeżenia, robili notatki, szukali pomysłów, inspirowali się tym, co ich otacza i zawsze myśleli o swoich deserach, mając przed oczami wizję końca. Jak mój deser ma smakować? Jak ma wyglądać? „Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!”
Julia Child – Moje życie we Francji

4. Zasada – gotuj z miłością. Nigdy nie przygotujesz dobrej potrawy, jeśli nie będzie w tym pasji i miłości do jedzenia, składników, procesu przygotowania wypieku, deseru czy też potrawy. Jeśli tego nie lubisz, nie zajmuj się tym, nie ulegaj presji, że trzeba, wypada. Brak emocji, wręcz niechęć do gotowania da się szybko oddczuć. Jeśli lubisz to, co robisz, poświęć się temu w całości. Tylko wtedy będziesz mieć satysfakcję, a Twoi goście oszaleją przy stole z rozkoszy. „Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne.” Alison Singh Gee

5. Zasada – sezonowość produktów. Zawsze staram się kupować takie owoce i kwiaty oraz tworzyć takie desery, wypieki czy też dekorację, by oddać w ich wyglądzie i smaku daną porę roku. Zimą truskawki po prostu nie smakują słońcem i latem. Pomijam ceny… Sezonowość gwarantuje dobrą jakość, wygląd i jest po prostu prawdziwie naturalna. Pozwala wykreować mnóstwo pięknych wypieków, które cieszą oko i podniebienie. Może poniższy cytat jest przewrotny, ale według mnie idealnie pasuje do kontekstu, jeśli weźmiemy pod uwagę pory roku (jesień). „Warzywa stanowią nieodłączny element każdej diety. Proponuję: ciasto marchewkowe, chleb z cukinii i placek z dyni.” Jim Davis

6. Zasada – wybieraj zawsze deser. Dlaczego? Kto powiedział i gdzie jest napisane, że posiłek musisz kończyć a nie zaczynać deserem? Przecież zazwyczaj po przystawce i daniu głównym nie masz już na nic miejsca. Deser jest nagrodą, więc nagradzaj się tak często jak chcesz i nie licz kalorii. Wszystko jest w Twojej głowie i od podejścia do siebie i życia, zależy to co jesz i jak wyglądasz oraz jak często pojawia się na Twojej twarzy uśmiech – oczywiście z powodu deseru. Twoje samopoczucie ma wpływ na jakość Twojego życia, Twoje wybory i szlaki, którymi podążasz. Nagradzaj siebie, żyj z pasją i obdarowuj swoich przyjaciół tylko dobrymi smakami, ponieważ: „Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”
Ernestine Ulmer

zlote beziki na patyczku

I na koniec: „Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale.” Harriet van Horne

Życzę wszystkim smacznych i słodkich chwil, życia w zgodzie ze sobą, pogody ducha i mnóstwa kulinarnych podróży. Wierzę, że każdy wybierze dziś z moich słów coś dla siebie. Buziaki!

Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce.”
Cesar Chavez

mietowe beziki na patyku

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *