Beziki z aquafaby to alternatywa dla wszystkich, którzy nie mogą spożywać jajek. Jednocześnie beziki wychodzą tak samo urocze jak te zwykłe. Zapraszam na krótki wpis o mini bezikach – garść wskazówek, które pomogą Ci je samodzielnie przygotować.
Uwielbiam bezy, we wszystkich możliwych odsłonach, kolorach i smakach. Ale nie każdy może czy też chce jeść właśnie te tradycyjne. Dlatego dziś krótki wpis i przepis na mini bezy z aquafaby. Szerzej o samej aqufabie pisałam tutaj. Poniżej kilka wskazówek, o których musisz pamiętać, zanim zaczniesz przygotowywać bezy z wodą po cieciorce:
- woda ubija się dłużej niż białka,
- zanim dodasz cukier, woda musi być sztywna,
- cukier dodajesz partiami jak przy bezie,
- bezę wege można barwić barwnikami spożywczymi,
- beza wege jest niestety po wysuszeniu bardziej miękka i lepiąca niż tradycyjna,
- w związku z tym, że beza wege jest lepiąca, sugeruję raczej robić mniejsze bezy, właśnie mini – niestety jest ryzyko, ze przy większych będzie się bardzo lepić i nie uzyskasz pożądanego kształtu,
- bezy wege nawet po kilku dniach w słoju nadal pozostawały miękkie i klejące wewnątrz, nie wysuszają się tak szybko jak tradycyjne,
- większe bezy wege potrafią nieestetycznie pękać,
- jak widać na zdjęciach, beza wege jest również mniej stabilna niż beza francuska na białku a co dopiero beza szwajcarska, oznacza to, że wyciskane wzory nie utrzymują się tak dobrze jak przy bezie tradycyjnej,
- no i smak – jest inny niż bezy z białka kurzego, ale równie ciekawy a dla niektórych znacznie lepszy.

Przepis na wege mini beziki
150ml wody z ciecierzycy, 200g cukru drobnego, barwnik (u mnie różowy)
Wodę ubijasz na sztywno mikserem. Gdy jest sztywna, łyżka po łyżce dodajesz cukier. Na koniec dodajesz wybrany barwnik. Przekładasz masę do rękawa z wybraną tylką i wyciskasz na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Bezy o średnicy około 4cm suszyłam w 110C w termoobiegu 1h. Zostawiłam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Z podanego przepisu wyszły mi dwie blachy mini bezików.


Smacznego!
PS Róże to tylko dekoracja, nie wchodziła w skład wypieku 🙂