Zapraszam na tort naleśnikowy a konretnie naleśniki z herbatą Matcha przełożone bitą śmietaną i zawinięte tak, by po schłodzeniu stanowiły efektowny tort. Poznasz nie tylko przepis na cieniutkie naleśniki, ale dowiesz się krok po kroku jak przygotować taki śniadniowy deser.

Wychodzę z założenia, że w chwili, gdy mamy odrobinę więcej czasu niż zwykle, możemy zaszaleć i przygotować coś innego, nietypowego. Dlatego pomyślałam sobie, że zaprezentuję dziś deser, który może być przygotowany wcześniej i podany następnego dnia jako urozmaicienie śniadania.

Mille crape Matcha cake

O dobrodziejstwach, sposobie wyboru oraz parzeniu, zastosowaniu w cukiernictwie zielonej herbaty Matcha przeczytasz tutaj. Jeśli jednak nie chcesz przygotowywać tego tortu z dodatkiem Matcha, zrezygnuj z tego składnika w przepisie i zrób tradycyjne naleśniki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tort miał inny kolor. Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy muszą lubić tę herbatę albo zwyczjanie nie mają jej obecnie pod ręką. Tak czy inaczej przepis na naleśniki jest wyśmenity.

Zanim jednak przejdę do przepisu i fotoinstrukcji, kilka porad – uwag:

  • mleko w przepisie jest podgrzane delikatnie, by rozpuścił się cukier, dodane zbyt ciepłe do jaj zetnie je,
  • Matcha słabo się ropuszcza, jeśli nie dodajesz podgrzanego płynu, zbryla się i mogą pozostać grudki. Dlatego sugeruję przesianie jej przez drobne sitko a na sam koniec przelanie całego ciasta naleśnikowego ponownie przez sito,
  • warto odstawić ciasto przed smażeniem naleśników na 1h do lodówki, wiąże się wtedy siatka glutenowa i ciasto wychodzi lepsze,
  • dokładnie rozsmaruj bitą śmietanę między warstwami naleśników, wtedy tort bedzie ładny w przekroju, warto zrobić to dokładnie a na koniec docisnąć całość,
  • po złożeniu tort trzeba przechować w lodówce 2h, lepiej się wtedy kroi i nie rozpada,
  • jeśli nie chcesz lub Matcha jest dla Ciebie zbyt mocna, posypt tort jej mniejszą ilością lub/i cukrem pudrem, udekoruj bitą śmietaną.

Przepis na naleśniki z herbatą Matcha:

400 ml mleka

3 łyżeczki cukru

3 duże jaja

138g mąki pszennej

25g masła roztopionego

12 g herbaty Matcha

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia:

250ml śmietanki 30% oraz 3 łyżki cukru pudru

Z podanych proprocji wyjdą: 1 duży naleśnik i 10 mniejszych. Musisz tylko właściwie dobrać patelnie.

Dodatkowo potrzebujesz: papieru do pieczenia, folii spożywczej, talerza okrągłego oraz gumki lub zapinki do żywności. Za chwilkę wszystko się wyjaśni.

  1. Krok to przygotowanie naleśników

Podgrzej delikatnie mleko z cukierem, tak by było letnie. Roztrzep w osobnej misce 3 jaja, dodaj stopniowo mleko, rozpuszczone masło. Odważ mąkę, proszek do pieczenia i Matchę. Teraz stopniowo dodaj przesiane suche składniki partiami, dokładnie mieszając rózgą. Niestety herbata Matcha nie ropuszcza się tak łatwo, dlatego w celu pozbycia się grudek, należy całą masę przetrzeć przez gęste sito. Tak przygotowane naleśniki odstaw do lodówki na 1 h.

2. Krok to smażenie naleśników

Na większej patelni usmaż jednego naleśnika, który będzie zewnętrzną warstwą – musisz móc zawinąć jego brzegi a w środek włożyć 10 naleśników przełożonych bitą śmietaną. Jak na zdjęciach. Usmaż 10 mniejszych naleśników. Wszystkie odstaw do wystudzenia. Naleśniki z tego przepisu wychodzą cienkie, ale dość możne, nie trzeba ich długo smażyć.

nalesniki z herbata Matcha
Usmaż 1 dużego i 10 mniejszych naleśników

3. Krok to ubicie na sztywno śmietanki z cukrem

bita smietana do tortu nalesnikowego
Ubij śmietankę na sztywno, pamiętaj by była schłodzona.

4. Krok to układanie naleśników i przekładnie ich ubitą śmietaną

Wytnij dwa paski z papieru do pieczenia i ułóż na desce czy też blacie na krzyż. Połóż na środku największego naleśnika i posmaruj go śmietaną, ale nie całego tylko tyle ile średnicy ma pierwszy mniejszy naleśnik. Połóż na tej śmietanie naleśnika i kolejno smaruj śmietaną i układaj naleśniki aż się skończą.

Mille crape cake skladanie

5. Krok to zawijanie tortu

Rozłóż folię spożywczą i przenieś na nią naleśniki. Pomogą Ci w tym paski z papieru. Wyciągnij paski i zwiń folię dookoła zawijając największego naleśnika ku górze, tak by przykrył mniejsze. Całą folię zbieraj w palce i na koniec ściśnij i zepnij zapinką spożywczą. Wstaw na 2h do lodówki do schłodzenia.

6. Krok to dekoracja

Odepnij spinkę, zdejmij folię i ułóż tort gładką stroną ku górze. Posyp herbata Matcha lub cukrem pudrem.

Teraz możesz podawać tort. Smacznego

Mille crape Matcha cake przekroj
Mille crape Matcha cake

Odwiedź mnie na Instagramie lub na FB albo i tu i tu. Pozdrawiam.