Świat oszalał na punkcie tych cudownie uroczych tortów. I wcale się nie dziwię, bo można z nich wiele wyczarować. Mowa o number cake. Są kolorowe, świetnie nadają się na przeróżne okazje i nie są trudne w przygotowaniu.  Ale to co mi się w nich najbardziej podoba to, że za każdym razem taki tort może wyglądać zupełnie inaczej. Tym samym jest niepowtarzalny. Na jednej bazie można stworzyć nieskończoną liczbę wariantów. Zapraszam po kilka przydatnych porad.

Number cake to nic innego jak tort, który jest w kształcie literek. Ale wcale nie musi to być konkretna liczba. Mogą to być również inicjały, podobnie jak wybrane kształty, które akurat w tym zakresie mają dla Ciebie znaczenie, które chcesz podkreślić z powodu wyjątkowej okazji.

Ciasto – najczęściej jest kruche, ale może być też biszkoptowe lub czekoladowe. Takie, które po prostu będzie wycięte w wybrany kształt. Zwróć jednak uwagę, że musi wytrzymać ciężar ozdób. Jak kruche to dobrze wypieczone, biszkopty też nie wszystkie się nadają, nie mogą być zbyt puszyste, ponieważ mogą uginać się pod ciężarem kremu. Choć z drugiej strony wiele zależy od dekoracji. Widziałam już torty składające się z dwóch, jak i z trzech warstw ciasta.

Kremy – możesz przygotować krem z bitej śmietany i maskarpone, który możesz dowolnie barwić. Mogą to być masy maślane lub owocowe. Jednak zwróć uwagę,  żeby krem był dość zwięzły i miał szansę przetrwać eksponowanie go w często trudnych warunkach klimatycznych (okres wiosenno-letni). Nie proponuję samej bitej śmietany, bo choćby pod ciężarem samej dekoracji spłynie. Nie wytrzyma również wysokich temperatur.

Dekoracje – od jadalnych kwiatów, poprzez te wykonane z kremów maślanych. Mogą to być przeróżne słodycze: makaroniki, rafaello, kolorowe mini bezy, pokrojone cukierki, dekoracyjne posypki cukrowe. Możesz polać tort czekoladą, wyciąć lub przygotować dekoracje z cukrowej masy plastycznej.  W sezonie wiosenno-letnim faktycznie najlepiej sprawdzają się kwiaty i świeże owoce, a ponieważ torty te mają być cukierkowe, kolorowe i słodkie dozwolone jest właściwie wszystko. I jak zwykle ogranicza Cię tylko wyobraźnia. I jeszcze jedna sprawa, o ile makaroniki i mini bezy będą dobrze się zachowywały na kremach, to niestety są takie dekoracje, które w połączeniu z tłustym kremem z bitą śmietaną „puszczą farbę”, np. m&m lub skittels. Po prostu uważaj.

Zachęcamy do zabawy dekoracjami. Zastanów się nie tylko nad kształtem, ale i kolorystyką. Jeśli wiesz, co lubi solenizant, zaznacz to poprzez użycie własnie tego składnika, smaku, koloru na torcie.

Przygotowanie tortu – musisz wyciąć ze sztywnego papieru literki lub cyfry, by potem móc je przenieść na ciasto i wyciąć kształt. Oczywiście nie zapomnij o tym, że tort ma przynajmniej dwie warstwy. Cyfry przygotowane z ciasta kruchego ponakłuwaj przed pieczeniem widelcem. Ciasto takie powinno się dobrze wypiec, by unieść ciężar dekoracji.
number cake tort
Przepis na Number cake

Ciasto kruche

400g maki pszennej
50g zmielonych migdałów (mogą być również zmielone pistacje, orzechy laskowe)
100g cukru pudru
250g zimnego masła
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty waniliowej
szczypta soli

Przesianą mąkę i posiekane masło włóż do malaksera i przygotuj kruszonkę. Dodaj jajo, zmielone migdały, sól i cukier. Ma powstać jednolita kula. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. Możesz również zagnieść wszystko ręcznie, jak klasyczne ciasto kruche.

Po tym czasie wycinaj cyfry. Moje miały 24 cm wysokości. Przygotuj jednak takie kształty, które zmieszczą się na blaszce w Twoim piekarniku. Jeśli coś ma być większe, może trzeba będzie złożyć to z dwóch części. Zanim zaczniesz przygotowywać cyfry zastanów się i przygotuj miejsce, na którym będziesz eksponować tort. Musi być to płaskie naczynie, taca, talerz, podstawka, tort inaczej się połamie.

Sugeruję wałkować ciasto od razu na papierze do pieczenia, ponieważ trudno przenieść tak dużą cyfrę. Gnie się i traci kształt. Nie zapomnij o podsypaniu wałka mąką, by zapobiec przyklejaniu się ciasta. Po wycięciu litery ponakłuwaj widelcem.
number cake wycinanie ciasta
Z podanej receptury wycięłam 4 cyfry, ciasta było aż nadto. Miało mniej więcej 4-5mm wysokości po rozwałkowaniu.

Piecz w 190C przez około 20 minut, do zarumienienia się ciasta.

Uważaj przy przenoszeniu ciasta po pieczeniu z blachy na kratkę do studzenia, żeby się nie połamało.

Krem
500ml serka maskarpone
500ml śmietanki kremówki 36%
2 czubate łyżka cukru pudru (ale możesz dodać więcej, to kwestia smaku)
opcjonalnie wanilia (ziarenka z jednej laski)

Maskarpone, śmietankę, cukier oraz wanilię przełóż do misy i zmiksuj na sztywno. Pamiętaj, że maskarpone i śmietanka muszą być schłodzone. Przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką dekoratorską i wyciskaj.

Możesz zmienić proporcje kremu i zastosować więcej śmietanki w stosunku do serka maskarpone. Krem będzie po prostu mniej zwarty, luźniejszy. Jeśli chcesz, możesz dodać do kremu barwnika, kakao. W przypadku mojego kremu, mogę z całą stanowczością powiedzieć, że trzymał się świetnie.  Nic nie spływało, nie przesuwało się.

Dekoracje
U mnie to były czerwone goździki, białe margarytki, rafaello, czekoladowe płatki, żelki, mini bezy, świeże owoce: granat, borówki, plasterki kiwi.
W zależności od okoliczności wszystkie dekoracje mogą być w jednym kolorze.
number cake

number cake
Składanie tortu:

Cyferki, które leżą na spodzie delikatnie posmaruj kremem, żeby po przyklejeniu na tacę tort się nie przesuwał. Na pierwszą warstwę ciasta wyciśnij krem przy pomocy okrągłej końcówki dekoratorskiej. Przykryj kolejną warstwą ciasta. Znowu wyciśnij krem. Nie panikuj, jeśli kruche ciasto się przełamie. Niedoskonałości możesz zakryć kremem. Oczywiście trzeba być delikatnym i uważnym.

W moim przypadku kwiaty były zabezpieczone od spodu folią spożywczą i umocowane w kremie. Jeśli używasz do dekoracji delikatniejszych kwiatów np. bratków, niezapominajek, gipsówki, nie stosuj folii. Więcej informacji o kwiatach jadalnych znajdziesz tutaj.

Przed podaniem najlepiej tort schłodzić w lodówce minimum 3h. Zajmuje dużo miejsca, więc i to trzeba przewidzieć przed rozpoczęciem pracy.

Smacznego i do dzieła!

A tu inny przykład tortu w stylu number cake (wysokość 14cm), tym razem mniejsze cyfry, delikatniejsze kolory.

number cakenumber cakenumber cakenumber cakenumber cake

i jeszcze kolejny przykład takiego tortu:

number cakenumber cakenumber cakenumber cake