Skoro upał, to oczywiście masz ochotę na lody, mrożoną kawę, lemoniady, wszystko co na chwilę Cię ostudzi i orzeźwi. Koniecznie w gronie przyjaciół, ponieważ wtedy wszystko smakuje znacznie lepiej. Ostatnio odkryłam na mapie Warszawy ciekawe miejsce, w którym produkują lody używając techniki molekularnej, a mianowicie ciekłego azotu. Na krótką relację z Nice Cream Factory zapraszam właśnie dziś, gdy w mieście jest ponad 30°C a przed nami gorący weekend.
Kilka słów o ciekłym azocie
Przy jego użyciu można uzyskać spektakularne efekty. Chodzi o to, by Cię zaskoczyć, np. mgła z zamrożonych pianek i ziół wydostaje się nosem i ustami, co przy konsumpcji jest zwyczajnie interesującym doznaniem. Z pomocą ciekłego azotu można przyrządzać lody, sorbety, pianki, desery, a także ciepło-zimne potrawy.
Lody są bardziej kremowe i jednolite. Skraca się czas ich przygotowania, ponieważ trwa 5 minut, a nie tak jak w domu 1-2 godziny. Ciepłe emulsje pokrywają się cienką warstewką lodu, a w środku mają temperaturę dodatnią. Owoce po zmrożeniu przypominają drogocenne kamienie. Oczywiście jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu (!), nie możesz pracować z azotem. Ale z drugiej strony, może odwiedzić takie miejsce jak Nice Cream Factory i zobaczyć jak ten proces wygląda.
Nice Cream Factory
Posiadają pierwszą w Polsce zautomatyzowaną instalację, dzięki której możesz otrzymać lody bardzo szybko z wybranych przez siebie składników, obserwować widowiskowy proces i w końcu posmakować tych słodkości. Na stronie kawiarni znajdziesz dokładny opis procesu oraz korzyści wynikające z tego, że dzięki zamrażaniu składników do -196°C redukujesz liczbę składników używanych w tradycyjnym procesie do produkcji lodów. Tajemnica tkwi w tym, że podczas tak głębokiego i szybkiego mrożenia, nie wytwarza się lód, kryształki, z którymi Ty w produkcji domowych lodów musisz walczyć, jeśli oczywiście chcesz uzyskać kremowe i gładkie lody.
Poza lodami w Nice Cream Faktory zjesz również gofry bąbelkowe (na słodko i wytrawne), napijesz się dobrej kawy i spędzisz miło czas. Przestrzeń jest niezmiernie przyjazna i faktycznie wszystko to robi wrażenie. Ja gofrów już nie jadłam, nie dałam rady, ale cieszą się ogromnym powodzeniem, pewnie z powodu kształtu.
Gdyby trzymać się powiedzenia, że jemy oczami, to miejsce zdałoby egzamin na 6+. Ale ponieważ jemy nie tylko oczami, miejsce dostaje 6+++, ponieważ faktycznie lody są pyszne. I nie tylko lody. Powiem tak, dla mnie, osoby ceniącej składniki ponad wszystko, możliwość wyboru oraz świadomość, że wiem co jem, miejsce wiele zyskuje. Oczywiście znajdują się tam również takie produkty, które są słodkie i można je sklasyfikować jako tuczące, ale z drugiej strony to Ty wybierasz, z czego powstają Twoje lody. I teraz uwaga. Na początku nie było dla mnie do końca jasne, jak dokładnie przebiega proces. Ale już szybko wyjaśniam. Najpierw wybierasz rozmiar, potem masz do wyboru bazę, na której powstają lody: mleko, mleko sojowe, jogurt, sorbet. Potem wybierasz jeden, dwa lub trzy składniki. I uwaga – te składniki są mieszane razem, więc otrzymujesz mieszankę 3 smaków a nie 3 osobne. Możesz ewentualnie dodać jeszcze coś z oferty. Po zamówieniu, otrzymujesz numerek, podchodzisz do kasy, w której ewentualnie zamawiasz jeszcze coś do picia, płacisz i czekasz kilka minut na przygotowanie lodów.
Lody cytrynowo-pomarańczowo-grapefruitowe były na bazie mleka – bardzo kwaśne. Porcja 250g. jak dla mnie nie do przejedzenia.
Były też lody (jak na zdjęciu) z kakao i krówki na bazie mleka – bardzo słodkie. Podobnie jak lody z nutelli+krówka+czekolada – to była dopiero moc słodyczy.
Polecam, bo to ciekawe doświadczenie. Lody są gładkie i mega kremowe. Kawa pyszna i obowiązkowo zimna 🙂 smacznego!
Nice Cream Factory, ul. Chmielna 9/5, Warszawa, czynne codziennie od 10.00 do 23.00.