Monoporcje – kurs cukierniczy II stopnia

Co to jest monoprocja? Coraz częściej kuszą Cię w cukierniach i kawiarniach przepiękne mini desery, podane solo, wyglądające jak dzieło sztuki, nie tam jakieś zwykły kawałek szarlotki z kulką lodów. Jemy oczami, i to głównie ma nas kusić. Deserki puszczają oko i naprawdę bardzo trudno się zdecydować, który wybrać. Ale główne pytanie brzmi, jak taki lub podobny efekt przenieść na grunt domowego ogniska. Jak w Twojej kuchni przygotować takie cuda? Czy to w ogóle możliwe? Jak osiągnąć równowagę między wyglądem a smakiem? Proponuję spotkanie ze mną na szkoleniu w Instytucie Sztuki Kulinarnej i próbę zmierzenia się z takimi deserami.

Przygotujemy razem mrożony deser, który polejemy polewą lustrzaną. Porozmawiamy o kompozycji deseru na talerzu. Opowiem Ci o tajnikach pieczenia ekler oraz przybliżę kuchnię molekularną, której prezentowaną część będziesz mógł przygotować również w domu. Czy deserowe dzieło sztuki może być Twoim udziałem? Oczywiście, że tak. Ale nic samo nie przychodzi, trzeba ćwiczyć, próbować, uczyć się i nie bać się testów. Ale przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość. Wiedza i doświadczenie obronią się same. A Ty z dnia na dzień będziesz coraz bardziej odważny w swoich kuchennych eksperymentach. Moim celem jest pokazanie, jak w domowych warunkach uzyskać piękny deser. Co trzeba zrobić, żeby się do tego zabrać. Na co należy uważać oraz jaki sprzęt posiadać. A przede wszystkim jak ozdobić deser: czy mniej znaczy więcej? Jak pracować z czekoladą i kwiatami jadalnymi.

Serdecznie zapraszam na spotkanie.

Zaczynamy 10 lutego na Postępu 5 w Instytucie sztuki Kulinarnej. Zapraszam do zapoznania się z harmonogramem i niezbędnymi szczegółami tutaj. Widzimy się na kursie!

A oto przykłady z kursów, które się odbyły.

ekspozycja: czekoladowy fondant, ziemia orzechowa, krem z owoców leśnych, izomalt, jadalne kwiaty
monoporcje kurs cukierniczy fondant

monoporcje fondant kurs cukierniczy

monoporcje fondant kurs cukiernczy
ekspozycja: mus mango, biszkopt genueński, polewa lustrzana czekoladowa, biała czekolada

monoporcje mus i polewa lustrzana kurs cukierniczy

Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *