Podobno przepisów na paryskie ciasto czekoladowe jest tyle, ile paryżanek. W każdym razie robi się je niezwykle szybko, jest proste i delikatne. Są ciasta słodsze i mniej słodkie, szybciej lub wolniej rozpuszczające się w ustach. W każdym razie goście będą zachwyceni… znika szybko. Proponowana przeze mnie wersja podawana jest z kwaśnym kremem cytrynowym, frużeliną z owoców leśnych i świeżymi sezonowymi owocami.
Ciasto czekoladowe – Moelleux au chocolat
120g masła
200g gorzkiej czekolady
4 jaja
100g cukru
80g mąki
Piekarnik nagrzej do 180C. Przygotuj foremkę, wyłóż papierem do pieczenia. Ja zwykle cała formę delikatnie smaruję masłem, by papier się dobrze przykleił, nawet boki. Wtedy zdecydowanie łatwiej wyjąć ciasto z formy. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (tutaj przeczytasz jak to zrobić). Jaja ubij z cukrem, dodaj mąkę. Połącz z masą czekoladową. Przełóż do foremki. Piecz 30 minut. Przestudź. Ciasto tak dla 6 osób, choć to zależy ile kto zje…
Podawaj z lodami, kremami, świeżymi owocami, konfiturami, jak kto woli. Proste prawda? No to do roboty!
Alternatywa:
Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta pokrojoną na kawałki czekoladę, orzechy, pistacje, inne dodatki. To nie jest Brownie, ciasto nie jest w środku mokre, jest całkowicie wypieczone. Dodanie pokrojonej czekolady, spowoduje że ciasto będzie bardziej czekoladowe… jeśli oczywiście jeszcze chcesz wzmocnić ten smak.
PS Jeśli dodasz proszek do pieczenia, dodaj małą łyżeczkę. Ciasto urośnie, ale może popękać. Cóż, i tak będzie pyszne.
Smacznego Kochani!!!