W tym budyniu jest moc! Moc czarnego kakao i czekolady. Specjalnie dla miłośników czekolady gorzkiej, choć można go przygotować ze swojej ulubionej wersji. Zapraszam!

O tym, jak przygotować poprawnie budyń, jakimi zasadami trzeba się kierować przeczytasz tutaj. Poszerzysz swoją wiedzę i już zawsze będziesz robić domowe budynie. Dziś wariacja czekoladowa. W podanym przepisie może zamieniać składniki, np. mleko krowie na roślinne, dodać lub nie kakao, zamienić rodzaj czekolady na swoją ulubioną. Dodać mniej lub odrobinę więcej cukru, który nie musi być rafinowany i biały. W tym przypadku żółtka są ważne, ale są przecież budynie (jaglane), które w ogóle nie mają jaj.

Przepis na mocno czekoladowy budyń

500ml mleka (może być roslinne)
100g czekolady
1 czubata łyżka czarnego kakao (możesz pominąć)
2 żółtka
2 łyżki cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej

250ml mleka podgrzej i rozpuść w nim czekoladę i kakao. W pozostałej części mleka wymieszaj cukier, skrobię i żółtka. Mieszankę dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż zgęstnieje. Budyń nie może się przypalić, mieszaj więc dokładnie również dlatego by nie zrobiły się grudki.
Podawaj z czym chcesz. U mnie krem malinowy, migdały i starta czekolada.

Smacznego. Kochani przypominam o angażowaniu w prace kuchenne dzieci. Najpierw wykonują proste czynności, potem coraz bardziej skomplikowane. Ważne jest to, by celebrować nie tylko wspólne posiłki, ale i ich przygotowanie.